Probleme frecvente ale boilerului și soluțiile de prevenire

13 februarie, 2020

Boilerele sunt dispozitive de încălzire a apei menajere care ne ajută să avem apă caldă exact în momentele când avem nevoie. Ele sunt capabile să stocheze apă caldă menajeră care să acopere necesarul unei familii. Bineînțeles, capacitățile lor diferă în funcție de producător, volum sau după cum s-a făcut instalarea boilerului. La achiziționarea unui boiler vom ține cont de numărul de persoane pe care îl servește, combustibilul pe care îl folosește, consumul de apă sau modul de preparare a apei calde.

Majoritatea preferă boilerele electrice, produse moderne care încălzesc rapid apa cu ajutorul rezistențelor electrice. Avantajele utilizării unui boiler electric sunt evidente dacă se ține seama de ușurința cu care se face instalarea boilerului și debitului mare de apă avut datorită acumulării. Este demn de precizat că boilerul electric nu necesită coș ori tubulatură de evacuare, ci doar o priză care să-l mențină conectat. 

Deoarece, rețeaua de curent electric este mult mai raspândită decât rețeaua de gaze, acest gen de produs este varianta potrivită și pentru cei care au locuințe în locuri mai retrase. Boilerele electrice reprezintă opțiunea perfectă pentru cei care vor instant apă caldă, independent de rețeaua publică. Problemele boilerului sunt rare, fiind ușor de diagnosticat și reparat, boilerele fiind recunoscute ca aparate cu durată mare de viață.

Boilerul electric

Boilerul electric are avantajul că poate fi instalat în orice tip de spațiu care este conectat la rețeaua electrică. În comparație cu boilerul pe gaz sau pe lemn, acesta este mai ecologic, mai ușor de instalat pentru că nu necesită condiții speciale și, de multe ori, chiar și mai eficient din punct de vedere al consumului, fiind un dispozitiv apreciat pentru randamentul bun la încălzire.

Singurul dezavantaj al acestui boiler este cantitate de apa caldă limitată oferită odată. Așadar, deși prețul de achiziție al unui boiler electric poate fi ceva mai mare, investiția va fi amortizată mai rapid, deoarece este mai economic în ceea ce privește consumul.

instalare boiler electric

Dotările principale ale unui boiler

  • Termostatul stabilizează temperatura la un anumit prag termic, nepermițând o temperatură nici mai mare dar nici mai mică. Ajunsă la temperatura setată, rezistența va fi oprită și nu va porni decât în cazul unei scăderi de temperatură setată la rândul ei.
  • Protecția de supra încălzire care va opri încălzirea apei și eventuala apariție de aburi și presiuni nedorite în rezervor.
  • Protecția la suprapresiune oprește funcționarea boilerului în cazul în care presiunea a depășit limitele admise, evitându-se accidentele nefericite.
  • Protecția anti-îngheț este o funcție obligatorie pentru orice boiler, chiar dacă încăperea în care este montat boilerul deține o sursă de încălzire proprie. În cazul în care temperatura de la interior scade drastic, boilerul va înceta să funcționeze în condiții normale pentru a nu se sparge instalația. Foarte mare atenție ca să fie alimentat și pornit pentru ca funcția să producă efecte. În caz contrar apa din boiler trebuie evacuată în totalitate.
  • Funcția anti-legionella se referă la apa stocată în boiler care favorizează dezvoltarea și răspândirea bacteriei legionella. Dacă apa din boiler nu atinge temperatura de 65°C timp de o lună, această funcție efectuează un ciclu complet de încălzire la temperatura respectivă pentru a elimina bacteriile.
  • Functia de programare a apei calde ajută la programarea orei de furnizare a apei calde, astfel se economisește energia și utilizatorul se poate bucura de un duș cald, exact în momentul dorit.
instalare boiler electric

Problemele frecvente ale boilerului

Problemele care pot apare în funcționarea unui boiler se referă în primul rând la nefuncționarea în parametri, cauza cea mai frecventă fiind legată de proasta funcționare sau chiar defectare a dotărilor acestuia:

  • Defectarea termostatului înseamnă că temperatura setată nu este înregistrată corect, neîncălzind apa. Trebuie subliniat că termostatul declanșează pornirea și oprirea elementului de încălzire în funcție de temperatura diferențială setată, când începe funcționarea rezistenței și când se oprește. Tot o defecțiune a termostatului se poate manifesta și prin redarea unei ape mult prea calde, dar această situație ar trebui semnalată de protecția la supraîncălzire, care la rândul ei nu trebuie să lipsească.
  • Răcirea prea rapidă a apei este un alt inconvenient care poate apărea în funcționarea unui boiler electric și poate fi cauzată de defectarea senzorului de temperatură, care nu înregistrează corect nivelul de încălzire a apei. De asemenea, se poate ca volumul de apă să nu fie unul suficient pentru nevoile existente. Dacă e nevoie de mai multă apă caldă, dar volumul rezervorului este unul prea mic atunci boilerul, care încălzește apa instant, nu va reuși să încălzească suficient o cantitate mare de apă într-un timp mult prea scurt. Soluția este schimbarea boilerului cu unul de putere mai mare sau reducerea fluxului de apă.
  • Depunerea de calcar pe elementul de încălzire în straturi și pietrificarea lui în timp este cea mai des întâlnită problemă a boilerului. În funcție de duritatea apei din zonă, încălzirile dese ale rezistenței duc la depuneri de calcar care împiedică încălzirea optimă a apei și scad drastic randamentul. Dacă auzi zgomote anormale în interiorul boilerului sau dacă apa nu se mai încălzește așa cum a fost setată, sunt mari șanse ca rezistența de încălzire să fie acoperită cu depuneri de calcar. Se recomandă instalarea unui dedurizator pe alimentarea cu apă.
  • Defectarea elementului de încălzire apare în timp din cauza sistemului de utilizare a boilerului, care trece brusc de la cicluri de încălzire la temperaturi ridicate urmate mai apoi de răcire și asta de mai multe ori pe zi. Din cauza acestui proces alternativ este foarte posibil ca boilerul să se defecteze mai repede și temperatura apei să fie mult mai mică decât cea așteptată.
  • Depunerea de calcar pe anodul de magneziu, acea piesă care asigură buna funcționare a rezervoarelor de apă, protejându-le împotriva coroziunii, poate duce la ruginirea rezervorului. Ascultă cu atenție zgomotele pe care boilerul le scoate în timpul funcționării. Exact ca în cazul rezistenței de încălzire, depunerile de calcar provoacă bubuieli sau șuierături. Pentru a preveni din timp o avarie mult mai mare la nivelul întregului sistem, schimbă anodul la fiecare 18-24 de luni și curăță regulat depunerile de calcar și rugină.
  • Scăderea sau creșterea presiunii apei în mod nefiresc poate fi cauzată de defectarea manometrului sau unei fisuri pe traseul de apă caldă, ambele cauze ducând la modificarea debitului. Verificarea grabnică a manometrului poate înlătura apariția unei inundații cu apă fierbinte.
  • Defectarea robinețiilor de separație sau a garniturilor se manifestă prin prelingeri de apă, scăderea presiunii în boiler și totodată scăderea confortului celui care folosește apa. Mai mult decât atât, defectarea robineților înseamnă costuri mai mari la întreținere, de aceea, odată sesizată o avarie de acest tip, trebuie chemat rapid un specialist pentru remediere. Pentru a evita această problemă, se recomandă verificarea periodică a robineților, dar și a garniturilor.
  • Depunerile de aluviuni din apă se depun în rezervor și pot provoca funcționarea defectuoasă a încălzirii boilerului sau să deterioreze supapa de presiune, motiv pentru care la instalare este indicat să se folosească filtre care să oprească nisipul sau pământul să intre în instalație.
  • Căderile și variațiile de tensiune pot cauza probleme atât la suprasarcină, când se poate arde, cât și la tensiune prea mică, când se poate să nu funcționeze. Se recomandă instalarea unui stabilizator sau a unui UPS.

Pentru o funcționare corectă și cât mai îndelungată a boilerului este nevoie de o montare corectă, de revizii periodice făcute la timp și de reparații eficiente, toate făcute de profesioniști în instalarea boilerului.