Deratizarea – moft sau necesitate

15 februarie, 2019

Șoarecii și șobolanii duc o viață specifică în cadrul așezărilor omenești și se adaptează ușor condițiilor de mediu. Aceste rozătoare sunt denumite rozătoare comensale, ceea ce înseamnă că trăiesc de pe urma meselor oamenilor. Sunt animale omnivore și se hrănesc cu toate resturile alimentare și reziduuri, dar au preferință pentru grăunțe, grăsimi, fructe, făină de pește și carne, ouă, lapte praf.

Există trei specii de rozătoare care sunt cel mai adesea asociate cu prezența omului:

• Șoarecele de casă (Mus musculus);

• Șobolanul negru de casă (Rattus rattus);

• Șobolanul norvegian, comun, de canalizare sau maron (Rattus norvegicus).

Deratizarea este o necesitate pentru o viață sănătoasă

În zilele noastre, deratizarea este foarte importantă, nu mai este doar un moft, ci o necesitate. Prin acțiunile de deratizare se vizează combaterea rozătoarelor și împiedicarea înmulțirii lor, deoarece acestea reprezintă un pericol permanent de transmitere a bolilor și chiar de pierderi economice. De aceea nu este bine să lăsăm rozătoarele să se dezvolte în voie, ele fiind invazive și purtătoare de boli.

Blana, excrementele, urina șoarecilor și șobolanilor conțin numeroase bacterii foarte periculoase pentru sănătatea noastră.

Deratizarea asigură eliminarea șoarecilor și șobolanilor din exteriorul și interiorul locuințelor sau din subsolurile blocurilor, chiar și atunci când există un focar. Deratizarea reprezintă totalitatea măsurilor luate pentru distrugerea rozătoarelor periculoase, din punct de vedere sanitar, pentru om și animal și păgubitoare din punct de vedere economic.

Deratizarea se poate efectua chimic, prin momeli gata preparate cu raticide și mecanic, prin capcane mecanice, curse pentru șoareci și șobolani, cuști pentru captură vie.

Deratizarea trebuie efectuată de cel puțin două ori pe an, în special primăvara și toamna, pentru reducerea acestor populații de rozătoare.

Există servicii deratizare profesioniste, oferite de un personal calificat alcătuit din oameni cu experiență, care înțeleg foarte bine problematica creată de aceste rozătoare dacă lucrarea nu este executată corespunzător. Personalul este absolvent al cursurilor DDD (de dezinfecție, dezinsecție și deratizare), cu firme certificate și avizate în acest domeniu, și sunt capabili să analizeze situația la fața locului.

Toate substanțele folosite de personalul acestor servicii deratizare București sunt certificate și probate în timp. Acestea nu miros, nu pătează și au o remanență de până la 90 de zile. Efectele substanțelor sunt imediate, la 10 minute după terminarea lucrării deja încep să se vadă primele „victime”, și totodată permit să fie identificată în timp real sursa problemei și cuiburile din casa dumneavoastră.

Cum pătrund șoarecii și șobolanii în casă

De cele mai multe ori rozătoarele pătrund în apartamente prin intermediul scurgerilor din canalizare și pe culoarele tehnice, adică spațiul de trecere a țevilor între etaje, acestea ajungând până la etajele superioare și pătrund în locuințe unde provoacă stricăciuni.

În cazul caselor, șoarecii pot pătrunde pe sub izolația din polistiren, datorită „meseriașilor” care montează izolația pe „cocoloașe”. Spațiul rămas între peretele din zidărie și izolație permițând accesul șoarecilor și al șobolanilor în casă.

Deratizarea chimică sau deratizarea mecanică

La deratizarea chimică sunt folosite substanțe chimice cu un grad foarte mare de toxicitate, substanțe care sunt utilizate doar de profesioniști, produse eficiente care nu se găsesc pe piața liberă, ele fiind achiziționate doar de firme de specialitate.

Deratizarea mecanică se face cu capcane mecanice, curse pentru șoareci și șobolani sau cuști pentru captură vie.

Cum combatem șoarecii și șobolanii?

Șobolanii sunt mamifere care sunt cel mai des întâlnite în aglomerările urbane, preponderent în subsoluri de bloc, canalizări și ghene colectoare de gunoi.

Cea mai eficientă deratizare se poate realiza prin amplasarea de substanțe raticide. Aceste produse profesionale au o rată de otrăvire cu eficiență mare, în minimum 24 ore de la consum, în comparație cu capcanele mecanice sau cuștile pentru captură vie.

Pentru efecte pe termen lung, se recomandă inspecții și verificări periodice. Foarte important de reținut este că eradicarea unei infestări cu rozătoare depinde foarte mult de gradul de infestare al imobilului, de produsele utilizate în procedeul de deratizare și de mediul ambiant în care aceasta are loc, condițiile igienico-sanitare.

Deratizarea preventivă

Deratizarea preventivă se face prin eliminarea tuturor surselor de posibilă hrană, pentru fiecare tipologie de infestație, blocarea crăpăturilor și a găurilor prin care aceștia s-ar putea strecura, precum și limitarea locurilor unde aceștia s-ar putea adăposti.

În concluzie, deratizarea, procesul de eliminare a dăunătorilor animali, în special a rozătoarelor de orice fel, nu este doar un moft în zilele noastre, ci mai degrabă este o necesitate, deoarece doar prin eliminarea acestora din zonele intens populate de oameni putem să ne protejam propria stare de sănătate.