Ziar pentru ștersul geamului? 6 mituri false despre curățenie

19 martie, 2020

Lumina soarelui venită odată cu primăvara ne determină să dezgolim ferestrele, să dăm laoparte draperiile și perdelele și să lăsăm aerul proaspăt să intre în casă. Dar, odată cu zorii zilei, vom observa mai bine urmele de praf, pânzele de păianjen strânse pe la colțuri și sub mobilă.

Pentru mulţi dintre noi, curăţenia nu este tocmai activitatea preferată, însă este necesară pentru a avea grijă de sănătate. De asemenea, este bine să evităm unele greşeli care ne pot obliga să petrecem mai mult timp reparând după, dar ne vor salva și anumite produse de la distrugere.

greseli curatenie

1.Ziar pentru curățarea geamurilor

Încă folosești ziar pentru a curăța geamurile? Acesta este unul dintre cele mai frecvente mituri false legate de curățarea geamurilor. În combinație cu alcoolul sau soluțiile de curățat, ziarul va lasă urme de tuș pe geamuri. Acestea pot apărea în formă de dâre sau pot lăsa pete greu de îndepărtat odată întinse pe geam. În trecut, ziarul era o soluție de compromis în lipsă de alte materiale. Însă, dacă vrei geamuri curate, înlocuiește ziarul cu hârtie de bucătărie albă și îți garantăm că rezultatul final va fi unul de excepție.

2. Cârpă uscată sau pămătuf pentru praf

O cârpă uscată nu va face decât să împrăștie praful şi murdăria dintr-un loc în altul. Pentru a șterge praful, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să înmoi o cârpă în apă, să o storci foarte bine și să ștergi praful, după care să folosești produsul special de curățare a mobilei.

3. Soluție de curățare direct pe mobilă

Ceara, uleiul, solvenţii, parfumurile din soluțiile de curățare a mobilei nu vor face decât să se amestece cu praful și să se transforme într-o mâzgă greu de îndepărtat. Varianta corectă de curățare este să ștergi praful cu o cârpă umezită uşor, după care să pulverizezi pe o cârpă uscată soluția pentru mobilier.

4. Mâini curate, clanțe curate

Oricât te-ai spăla pe mâini, este egal cu zero dacă nu dezinfectezi clanțele de la uși, în special cele de la baie și de la intrare. Cel puțin o dată pe săptămână, când faci curățenie, dezinfectează atât clanțele, cât și mânerele de la dulapuri. Mânerele și clanțele ușilor sunt în foarte multe cazuri uitate de la curățenia casei deși se află în topul lucrurilor din casă cele mai pline de microbi.

5. Clor pentru murdărie

Atât clorul, cât și cloramina, sunt substanțe dezinfectante, nu de curățare a murdăriei. Pentru a curăța mizeria este nevoie de soluții speciale de degresare sau anticalcar. De asemenea clorul se va folosi întotdeauna diluat, și nu în stare pură, deoarece vaporii sunt toxici, iar substanța pură poate afecta pielea grav. Folosește mănuși de protecție și diluează o cantitate moderată de clor în apă cu care speli gresia sau mucegaiul (10-20 ml).

6. Mai mult detergent, lucruri mai curate

O cantitate mai mare de detergent va produce mai multă spumă, iar acest lucru înseamnă obiectemai greu de curățat și de limpezit. Surplusul de detergent se va elimina greu din materiale textile, de pe gresie și de pe vase, și în cele mai multe cazuri nu va face decât să lase produsele îmbâcsite sau cu pete.