Tu știi cât de rău ne afectează aerul uscat din casă?

13 februarie, 2020

Cei mai mulți dintre oameni cred că umiditatea este marea problemă din interiorul caselor, în sezonul rece. Dar, știai că virusul gripal, de exemplu, supraviețuiește și se răspândește mai rapid când umiditatea este prea scăzută? Într-adevăr, nici un mediu foarte uscat în care nivelul umidității este foarte scăzut nu este în regulă deloc. 

O umiditate optimă în casa, unde ne petrecem o mare parte din timp, este extrem de importantă pentru a ne menține sănătoși, dar și pentru ca locuința să nu aibă de suferit din pricina aerului prea uscat. În general, umiditatea aerului din interior ar trebui să fie cuprinsă între 40 și 60%, iar temperatura din casă între 18 ș 22 grade Celsius. Umiditatea relativă este cea care ne arată viteza cu care apa se evaporă de pe un corp și este un indicator important atunci când vrem să aflăm cât de umed sau de uscat este aerul dintr-o încăpere.

efecte negative aerul uscat din casa

Efecte adverse asupra casei

Aerul foarte uscat dintr-o casă poate produce pagube serioase. De exemplu, crește riscul de apariție al fisurilor și crăpăturilor în pereți sau în mobila din lemn, și mai ales vopseaua de pe ziduri va avea de suferit. De asemenea, energia statică apare în mediile uscate, de aceea, cele mai multe cazuri de electrizare apar iarna, când aerul este foarte uscat. Plantele din interior se vor usca într-un mediu cu umiditate foarte scăzută.  

Efecte adverse asupra sănătății

Umiditatea scăzută cauzează uscarea mucoasei nazale și favorizează apariția congestiei nazale, în plus favorizează declanșarea alergiilor și iritațiilor de la nivelul pielii, deoarece usucă epiderma. Uscarea mucoasei nazale este mai periculoasă decât pare, deoarece atunci când membranele nu mai sunt acoperite cu mucus, este mult mai ușor să contractăm viroze respiratorii sau chiar gripă. Mai mult, unele virusuri pot deveni mai rezistente într-un mediu prea uscat.

Dar, cele mai comune afectiuni favorizate de aerul uscat sunt bolile respiratorii, precum astmul, bronșita, sinuzita, sângerările nazale, reacțiile alergice, dar și deshidratarea organismului, întrucât fluidele sunt eliminate prin transpirație.

Metode de a crește umiditatea din casă

Dacă îți simți ochii uscați sau ai senzația de mâncărime, este posibil ca o cauză să fie aerul foarte uscat din interior, iar dacă te trezești adesea cu gâtul uscat și cu o senzație permanentă de sete, cel mai probabil trebuie să crești nivelul umidității din casă. Așa că iată câteva măsuri pentru a crește umiditatea din casă:

  • Folosește un umidificator de cameră. Cea mai simplă metodă de a crește umiditatea din interiorul casei este să-ți achiziționezi un umidificator de cameră care exact cu acest lucru se ocupă: crește umiditatea aerului transformând apa pe care o pui în interiorul lui în vapori. 
  • Usucă rufele ude în interior. Vaporii de apă din hainele proaspăt spălate vor fi eliberați în aerul din interior ceea ce va duce la creșterea nivelului umidității. 
  • Pune un recipient cu apă pe calorifer. În fiecare cameră, plasează pe calorifere câte un recipient cu apă. Apa se va evapora, datorită căldurii caloriferului, și umiditatea din interioul locuinței va crește.
  • Pulverizează din când în când apă cu ajutorul unui spray.
  • Plasează ghivece cu flori prin casă. Plantele de apartament te pot ajuta să menții umiditatea la un nivel optim, mai ales dacă le alegi pe cele potrivite. Ficusul de cauciuc, palmierul Areca, crinul păcii și planta păjanjen sunt plante care eliberează vapori de apă în aer prin procesul de transpirație.

Dacă folosești sistemul de aer condiţionat pentru încălzire în timpul sezonului rece, nu uita de igienizarea aparatului de aer condiționat deoarece devine un mediu propice pentru dezvoltarea de bacterii, fungi si mucegaiuri.