Top 5 cele mai frecvente pete din casă. Cum le cureți rapid și eficient

Top 5 cele mai frecvente pete din casă. Cum le cureți rapid și eficient

15 septembrie, 2021

Petele sunt nelipsite de pe tapițeria mobilierului sau pe covorul din living. Micile accidente, precum o pată de vin sau cafea, sunt frecvente în camera unde ne petrecem cel mai mult timp în familie, unde organizăm petreceri sau ne întâlnim cu prietenii.

Adevărul este că, dacă îți place să ai mereu invitați, te vei întâlni permanent cu petele. Așa că, nu-ți rămâne altceva de făcut decât să înveți să scoți petele de cafea sau vin de pe diverse suprafețe din casă, iar în acest sens te vom ajuta cu sfaturile următoare.

Iată astfel care sunt cele mai frecvente 5 pete din casă și modul în care le cureți rapid și eficient:

curatare pete din casa

1. Vin

Cel mai mare coșmar atunci când bei vin roșu este să nu îți pătezi hainele albe. Dar, dacă în privința hainelor, lucrurile sunt mai ușor de remediat, în privința mobilierului situația este mult mai sumbră, mai ales dacă vorbim de canapeaua din living. Primul lucru pe care trebuie să îl faci atunci când pătezi cu vin roșu canapeaua deschisă la culoare, este să încerci să îndepărtezi surplusul din țesătură cu un șervețel de hârtie.

Ulterior, oțetul alb poate neutraliza pigmenții mov și roșu pe care vinul roșu îi conține. Imediat după ce ai pus oțet pe pata de vin, adaugă și detergent sau soluție de curățare a petelor de pe țesături, iar apoi freacă ușor țesătura.

2. Cafea

Dacă ai stropit tapițeria canapelei cu cafea, tamponează pata cu un prosop de hârtie (nu freca niciodată petele umede, pentru ca lichidul să nu se impregneze și mai adânc în țesătură). Pulverizează pe urma de cafea o soluție pentru îndepărtat pete care acționează eficient atât pe materialele albe, cât și pe cele colorate, sau prepară o soluție dintr-o parte oțet și 2 părți apă, toarn-o într-un recipient cu pulverizator.

3. Ciocolată

Cui nu-i place să vizioneze un film și să mănânce un dulce cu ciocolată așezat comod pe canapea? Dar, cui nu i s-a întâmplat să scape o bucată de tort sau de înghețată cu ciocolată pe tapițeria canapelei. Într-adevăr, rezultatul îți poate strica buna dispoziție dacă nu acționezi rapid. Soluția cea mai simplă și la îndemână este să pui jumătate de cană de sare într-o cană cu apă şi să amesteci până când sarea de topeşte. Toarnă, apoi, această soluţie peste pată şi las-o timp de 10 minute fără să freci. Clăteşte cu apă și lasă se se usuce zona.

4. Fructe

Cu cât sunt mai colorate și mai dulci, cu atât fructele parcă sunt mai delicioase. Căpșuni, afine, mure, struguri negri, pepene, toate pot lăsa pete urâte pe țesături. Deși sunt considerate pete foarte rezistente chiar și ele pot fi scoase, însă totul depinde de culoarea materialului. Pentru țesăturile deschise, toarnă puţin alcool alb peste pată, tamponează cu o lavetă umedă, apoi spală cu puțin detergent.
Pentru țesăturile colorate, indiferent de natura fibrelor, petele de fructe se curăţă şi cu sare de lămâie (un strat consistent, lăsat să acţioneze 30 de minute, după care se freacă locul şi se clăteşte cu apă rece).

5. Ulei

Când încerci să îndepărtezi petele provocate de uleiul pentru gătit, folosește un prosop de hârtie pentru a șterge pata. Curăță până când pe prosop nu mai este ulei. Amestecă 250 ml de apă cu 1-4 lingurițe de detergent lichid de vase. Asigură-te că detergentul folosit nu conține înălbitor, dacă nu vorbim de o țesătură albă. Aplică această soluție direct pe pată, cu ajutorul unui burete, după care curăță bine zona până când pata nu mai este vizibilă.