Top 5 cele mai curate orașe din Europa

25 octombrie, 2018

Zi de zi consumăm resursele pământului. Zi de zi poluăm mediul înconjurător. Zi de zi influențăm negativ calitatea vieții. Există oameni care au înțeles că natura, chiar dacă este regenerabilă, are nevoie de ajutor, oameni care au luat atitudine și care manifestă respect pentru ceea ce îi înconjoară. Aceștia sunt locuitorii celor mai curate orașe, locuri eco friendly în care oricine ar dori să locuiască, nu doar pentru frumusețile pitorești sau pentru nivelul de trai mai bun, ci pentru calitatea aerului și a apei.

Iată 5 dintre cele mai curate orașe din Europa, renumite pentru modul de viață eco și respectul acordat naturii înconjurătoare:

Top 5 cele mai curate orașe din Europa

1 Viena, Austria

În acest an (2018), Viena a fost declarată pentru cel de-al nouălea an consecutiv orașul cu cea mai mare calitate a vieții. Cu investiții enorme de colectare a deșeurilor și cu locuitori care au înțeles că efortul comun înseamnă enorm pentru mediul înconjurător, capitala Austriei este apreciată de asemenea pentru siguranța oferită locuitorilor săi, pentru eficiența sistemului de transport în comun și pentru standardele de viață ridicate. Peste 60% din populația vieneză merge pe jos, cu bicicleta sau transportul în comun în fiecare zi, în detrimentul celor care aleg să folosească autoturismul personal.

2 Copenhaga, Danemarca

Dacă ținem cont de criterii precum chirie, prețul transportului și al venitul, Copenhaga se află în topul clasamentului orașelor unde se trăiește cel mai bine. Dar, capitala Danermarcei are mai mult decât atât de oferit, fiind unul dintre cele mai ecologice orașe din lume. În Copenhaga, 45% din populație alege bicicleta ca mijloc de transport pentru a ajunge la serviciu. În plus, orașul este pregătit pentru situații limită precum schimbarea climei, având o zonă specială în care se poate acumula apa rezultată din cauza creșterii nivelului mării, ca urmare a topirii ghețarilor.

3 Helsinki, Finlanda

Amplasat pe malul golfului Finic, Helsinki îmbie turiștii din toate colțurile lumii datorită priveliștilor unice. Frumusețea locală este susținută de locuitorii din Helsinki și prin preocuparea de a păstra străzile curate și de a protejeza mediul înconjurător. Apa de la robinet circulă printr-un tunel montan și a fost declarată foarte curată, perfectă pentru consum. În 2011, Helsinki a fost votat de cel mai curat oraș din întreaga lume.

4 Reykjavik, Islanda

Se spune că Islanda este țara celor mai longevivi și sănătoși oameni din lume, pentru că au un aer și o apă foarte curate. Înconjurat de fiorduri plutitoare, Reykjavik este un oraș cu mult farmec scandinav, care trece prin schimbări radicale privind eliminarea completă a emisiilor de carbon, promovarea vehiculelor electrice și încurajarea mijloacelor de transport în comun. Așadar, nu e deloc surprinzător să regăsim capitala Islandei printre cele mai curate orașe ale Europei.

5 Hamburg, Germania

Hamburg, supranumit și orașul râurilor, este cel de-al doilea oraș ca mărime din Germania, o destinație plină de istorie și cultură, ce încântă turiștii săi prin arhitectura construcțiilor și cartierele vibrante pline de elemente multiculturale. În afară de frumusețea locurilor, Hamburg a fost lăudat multă vreme pentru atenția acordată sustenabilității mediului înconjurător. Autoritățile locale și-au stabilit obiectivul de reducere a emisiilor de CO2 cu 80% până în anul 2050. De asemenea, au lansat planuri de dezvoltare a unei “rețele verzi”, ceea ce înseamnă că oamenii să nu mai fie nevoiți să meargă cu autovehiculele în interiorul orașului.