Tipuri de substraturi și caracteristicile pământului perfect pentru ghivece

6 august, 2020

Acum 5000 de ani, chinezii cultivau plante la ghiveci pentru a decora interioarele. Procesul de cultivare a plantelor era considerat un lux, fiind considerat un simbol al bogăției. În prezent, plantele la ghiveci se găsesc în toate casele moderne, iar varietatea lor este impresionantă. Dar, plantele la ghiveci au nevoie de condiții speciale pentru a se dezvolta, pământul fiind principalul factor de care trebuie să țină cont.

Un pământ bun este un mediu în care rădăcinile plantelor resiră și asigură nutrienții de care o plantă are nevoie pentru a crește armonios. Atunci când solul în care sunt înfipte rădăcinile se compactează, face cruste sau este foarte tasat este împiedicat schimbul de gaze dintre rădăcină și suprafață și, pe termen lung, sănătatea rădăcinilor are de suferit.

Caracteristicile solului variază de la o zonă la alta în funcţie de numeroşi factori, cum ar fi clima şi altitudinea. În fiecare zonă climatică predomină un tip de sol. În zonele calde se întâlnesc solurile roşii (culoare roşie) şi laterite (culoare galbenă), sărace în humus şi săruri minerale. În stepe şi deşerturi solurile sunt cenuşii sau brune. În zonele temperate, predomină cernoziomurile de culoare neagră şi cu fertilitate ridicată, solurile brune şi podzolurile legate de porţiunile forestiere. Există peste 700 de variaţii de sol, fiecare din ele având diferite caracteristici.

Pentru plantele de ghiveci, pământul are bineînțeles un rol extrem de important. Acesta trebuie să imite în mare parte solul în care plantele cresc în condiții naturale, adică să aibă în compoziția sa: 60% nisip, 25% argilă, 10% calcar și 5% humus.

substraturi pamant plante

Substraturi de cultură gata preparate

Sub denumirea generică de pământ de flori se găsesc în magazine substraturi de cultură gata pregătite pentru plantele de ghivece:

  • Substrat pentru plante verzi. Acesta este substratul clasic de flori, potrivit pentru majoritatea plantelor verzi. Dacă formează bulgări se poate adugă nisip, dacă este însă foarte suplu, atunci se poate combina cu pământ de grădină.
  • Substrat pentru plante suculente și cactuși. Este un amestec de turbă potrivit pentru plante care au nevoie de un pământ foarte aerat.
  • Substrat pentru citrice. Dacă îți plac citricele la ghiveci, atunci ține cont că pământul potrivit pentru lămâi, portocali sau palmieri este amestecul argilor cu turbă sau scoarță de copac.
  • Substrat pentru orhidee. Deoarece orhideele sunt plante aeriene, substratul pentru orhideele la ghiveci ar trebui să fie fibros, precum turba sau scoarțele, care să dreneze bine apa.

Există câteva condiții pe care ar trebui să le îndeplinească pământul potrivit pentru plantele de ghiveci:

  • Soliditatea solului. Pământul trebuie să fie suficient de solid pentru a susține planta, cu rădăcinile ferm înfipte în pământ.
  • Capacitatea de retenție a apei. Este esențială pentru ca planta să aibă o dezvoltare sănătoasă, pentru că își procură hrana din sol sub forma sărurilor dizolvate.
  • Aerația. Aerul influenţează procesele metabolice ale plantelor prin componentele sale şi în primul rând prin oxigen şi dioxidul de carbon, apoi prin azot şi amoniac.

Spațiu interior și spațiul exterior al casei tale sunt la fel de importante. Pentru oricare dintre ele ai nevoie de ajutor în amenajarea casei și grădinii, solicită o ofertă personalizată și ajusto.ro îți va trimite cei mai buni meșteri!