Tipuri de copertine pentru balcon. Pe tine ce te avantajează mai bine?

14 august, 2020

Pentru a avea un mediu confortabil în interiorul locuinței, trebuie să asiguri la exterior un mediu umbrit ferit de soare. Cel mai ușor poți realiza acest lucru prin montarea unor copertine pentru balcon. Când vorbim despre copertine pentru balcon ne referim de fapt la protecția balconului împotriva soarelui canicular și căldurii extreme, de ploile torențiale, grindină sau vânt extrem, ce poate umple spațiul de praf.

Aceste copertine dau posibilitatea protejării balconului și a încăperii pe care acesta o deservește prin închidere, parțială sau totală, dar totodată pot proteja terasele sau chiar zone ale fațadelor, cum ar fi fațada unui magazin. Scopul lor este de a crea condiții confortabile de temperatură pe timp de vară și protejarea pe timp de iarnă de intemperii.

Caracteristici ale copertinelor pentru balcon

Chiar dacă nu pare, subiectul are o vastitate suficientă, care o face de fapt adaptabilă la condițiile pe care încearcă să le soluționeze. Denumirea de copertine pentru balcon este un termen care ne dezvăluie diferitele soluții pe care niște copertine le soluționează și în ce locații anume.

Copertina pentru balcon este ideală în umbrirea balcoanelor, creând confort termic vara, iar iarna protejează balconul de vânt, ploaie și ninsoare. De asemenea, vara este foarte eficientă în stoparea razelor solare și a prafului.

copertina retractabila balcon

Am stabilit până acum că sunt copertine care închid balcoanele, care închid în aceleași condiții și terasele, parțial sau total, care sunt verticale sau orizontale, dar pot fi atât orizontale cât și verticale în același timp. Pot fi copertine fixe sau pot fi copertine ce se pot strânge, mișcarea fiind condusă manual sau mecanic. Toate acestea ne forțează să împărțim copertinele și acolo unde este cazul să le dăm și numele lor specific.

Materialul din care se fac copertinele nu este un material textil obișnuit, este în general un material pe bază de poliester și teflon, foarte rezistent la rupere, la radiațiile UV și la murdărie, la ploaie și vânt, cu excelentă rezistență la apă, parțial impermeabile, rezistente la mucegai, ulei, săruri și pete. Materialul pentru copertine este eficient și elegant, prevenind decolorarea datorată expunerii la razele soarelui.

Diferite tipuri de copertine

După poziția în care stau pentru a face umbră copertinele sunt:

  • Copertine verticale cele ce se folosesc în cazul blocurilor de apartamente, acoperind balconul de la etajul superior la balustradă. Deși numite verticale ele au o înclinare datorată prinderii.
  • Copertine orizontale sunt cele folosite pentru umbrirea teraselor, fiind prinse de ziduri sau acolo unde este nevoie de stâlpi. Există și modele care prezintă un sistem propriu de prindere ca un cadru, pe care se prinde copertina. Poziția este suborizontală minimum 15°, pentru a nu ține apa.
  • Copertine mixte, orizontale și verticale, adică pe două direcții, sunt copertine orizontale care pentru o umbrire suplimentară au o prelungire verticală, fiind folosite în general la terase.
  • Copertinele care umbresc doar o parte din perete, montate deasupra ușii sau a ferestrei, nu numai pe balcon sau terasă, dar și la intrările principale de bloc, de magazine sau a vitrinelor, poartă numele de marchize. Și marchizele au funcție de umbrire și de apărare împotriva intemperiilor.
  • Copertinele care acoperă pe orizontală construcții ușoare de stâlpi, în principal cu rol de umbrire, în balcoane neacoperite sau terase se numesc pergole.

După modul de prindere copertinele sunt:

  • Copertine fixe, care se prind în 3 sau 4 puncte, funcție de forma pe care o au și suprafața ce trebuie umbrită. Chingile de fixare asigură o tensionare ce menține copertina perfect întinsă, ceea ce previne formarea cutelor şi a pungilor de apă, făcând-o nevulnerabilă la vânt.
  • Copertine mobile ce au o linie de prindere fixată pe un perete sau tavan, și prin extinderea unui mecanism se pot întinde și poziționa pe suprafața pe care o vor umbri.
copertina retractabila balcon

Copertinele se împart după mecanismul care le pot extinde în:

  • Copertine verticale simple, una din cele mai simple și ieftine soluții, fiind reprezentată de un mecanism cu frână, ce poate la eliberarea frânei coborî marginea inferioară a copertinei liber. Această margine are ca terminație o bară metalică ce folosește ca greutate, cu cârlige la capete pentru fixare. O variantă a acestui mecanism este ca bara ce este pe post de greutate să fie prinsă la ambele capete de bare ce se articulează de perete și în acest fel mișcările de coborâre și retragere sunt mult mai sigure. Odată coborâtă copertina este dusă pe poziție și prinsă prin cârlige de marginea balconului. La retragere se eliberează cârligele de fixare și mecanismul se acționează pentru strângerea copertinei. De subliniat că acest stil de copertină la strângere va elibera în totalitate suprafața acoperită, doar pe balustradă rămân montate cele două cârlige de fixare.
  • Copertine cu cadru fix pentru balcon, sunt soluția ideală care asigură nu numai umbrire, ci și o rezistență ridicată la vânt sau ploaie. Sistemul conține un cadru fix din aluminiu pe care culisează partea mobilă a copertinei, iar atunci când este strânsă, cadrul fix rămâne vizibil.
  • Copertine cu brațe laterale, sunt acele copertine care sunt acționate de un sistem ce conține un cadru fix din aluminiu, pe care culisează partea mobilă a copertinei. La strângere cadrul fix rămâne vizibil, dar asigură o foarte bună rezistență la vânt, soare și ploaie.
  • Copertina retractabilă cu mecanism cu braț articulat este o copertină prinsă între două bare de fixare, una pe perete mobilă și una liberă, cele două se unesc prin două brațe articulate, fixate la capete. Cele două brațe articulate sunt tensionate de arcuri care tind să le îndrepte, în acest fel ele vor tensiona la rândul lor copertina. Prin eliberarea copertinei de pe suportul mobil din perete, brațul articulat tinde să se îndrepte extinzând copertina până la poziția maximă, aceasta fiind tot timpul întinsă. La retragere brațele articulate se strâng odată cu copertina.

Copertinele mobile au mecanismul de extindere:

  • Cu acționare manuală, atunci când folosindu-se un mâner care se rotește și care acționează asupra unui mecanism, acesta va face ca copertina să se extindă pe cadrul pentru care a fost proiectată.
  • Cu acționare electrică, atunci când mecanismul ce extinde sau strânge copertina este acționat de un motor electric, printr-o apăsare de buton sau chiar telecomandă.

Dacă niciun tip de copertină nu face față razelor puternice ale soarelui și ai nevoie de servicii de montare și igienizare a aparatului de aer condiționat, apelează la ajusto.ro, meșteri profesioniști, costuri corecte, fără bacșiș!

preloader