Stil de viață eco: 8 pași mici pentru om, un salt uriaș pentru omenire

4 februarie, 2021

Cercetările și dovezile oamenilor de știință arată clar că, datorită activităților umane din prezent, temperaturile globale cresc la un nivel care nu este durabil pentru mediul înconjurător. Dacă ați luat decizia de a renunța la un stil de viață risipitor și sunteți hotărâți să trăiți un stil de viață mai ecologic în acest nou an, este posibil inițial să vă simțiți un pic copleșiți de toate marile schimbări din viața voastră. A începe ceva nou poate fi stresant atunci când nu știi sigur de unde să începi. Concentrați-vă asupra modificărilor mai mici pe care le puteți face cu ușurință înainte de a aborda pașii mai dificili urmării unui stil de viață eco.

Cum putem face diferența atunci când se pare că totul are un impact negativ asupra climei? Ei bine, există măsuri de sustenabilitate pe care le putem face pentru a reduce impactul, iar în acest articol vei găsi 8 astfel de moduri de a urma un stil de viață eco:

stil de viata eco

1. Consumă mai puțină carne

Credeți sau nu, reducerea consumului de carne poate face o mare diferență în protejarea mediului. Peste 30% din suprafața Pământului este utilizată pentru creșterea și susținerea animalelor. Potrivit unui studiu al Organizației Națiunilor Unite, „sectorul zootehnic reprezintă 9% din CO2, dar produce o pondere mult mai mare de gaze cu efect de seră dăunătoare. Acesta generează 65% din oxidul de azot legat de om, care are de 296 ori potențialul de încălzire globală de CO2. ” Reducerea consumului de carne este un pas important în reducerea emisiilor totale de gaze.

2. Folosește bicicleta pentru traseele scurte

Mișcare fizică și un mediu înconjurător mai sănătos. Cu o bicicletă împuști doi iepuri dintr-o lovitură dacă alegi să o folosești ca mijloc de transport, zi de zi, nu doar ocazional. De mai mulți ani, bicicleta a trecut de la obiect pentru activități sportive sau de petrecere a timpului liber, la unul pentru transport. Este o alternativă foarte eficientă din toate punctele de vedere pentru distanțe medii, de câțiva kilometri.

3. Achiziționează-ți un filtru de apă

La fel ca pungile, sticlele din plastic reprezintă un adevărat pericol pentru mediu, mai ales în condițiile în care, la noi, un foarte mic procent ajunge la reciclare. Cele mai multe peturi dacă nu sunt colectate și reciclate corespunzător vor ajunge la gunoi, fie în ape curgătoare, de unde sunt purtate în apele oceanelor. Programul de Mediu al Națiunilor Unite estimează că, în medie, în fiecare km pătrat al tuturor oceanelor lumii plutesc aproape 18.000 de asemenea bucăți de plastic.

4. Folosește mai puțină hârtie și reciclează mai mult

Lumea în care trăim astăzi depinde mult mai mult de computere și de tehnologia digitală. Cu cât folosești mai puțină hârtie, cu atât mai mulți copaci ajung să ne umple pădurile. Dacă este esențial să folosești hârtia la locul de muncă sau la școală, poți face totuși o diferență reciclând hârtia pe care o utilizezi. Astăzi, peste 40% din deșeurile din orașe reprezintă hârtie și produse din hârtie. Reciclarea este ușoară, dar și una dintre cele mai bune modalități de a avea o viață eco.

5. Alege pungi de pânză în loc de plastic

Refolosirea sacoșelor de pânză sau orice material textil ce poate fi spălat și renunțarea la pungile de plastic este un mic pas în direcția unui stil de viață eco. Pungile ajung în mări și oceane, fie integral, fie sub formă de microparticule abia vizibile și sunt extrem de dăunătoare pentru fauna marină și implicit pentru oameni. Fiecare mică schimbare poate face o mare diferență.

6. Optează pentru mobilă eco-friendly

Mobilierul fabricat din deșeuri sau care folosește cât mai mult lemn reciclat este o măsură eco-friendly care susține un stil de viață sustenabil. În această categorie intră și mobilierul din paleți. Acest gen de mobilier eco este foarte popular mai ales în țări precum Suedia, Danemarca și Norvegia.

7. Economisește apa și energia electrică

Câteva modalități simple, cum ar fi stingerea luminilor atunci când nu sunt folosite, remedierea scurgerilor de apă, izolarea adecvată a casei, utilizarea luminii solare, instalarea ferestrelor eficiente din punct de vedere energetic, achiziționarea becurilor inteligente pot reduce consumul zilnic de energie.

8. Plantează copaci

Cu siguranță nu este cel mai ușor lucru de făcut, mai ales dacă locuiești într-un apartament de bloc. Însă, poți contribui în diverse moduri pentru a ajuta la plantarea de copaci sau la stoparea defrișărilor. Te poți înscrie ca voluntar în asociații care susțin protejarea mediului pentru a educa mai mulți oameni în ceea ce privește protejarea naturii, astfel încât această planetă să fie mai curată.