Spune-mi ce tip de grădină ai, ca să-ți spun ce tip de foișor ți se potrivește

18 iunie, 2020

Îngrijitul florilor și a gardului viu sau tunsul și stropitul gazonului, toate aceste activități sunt ideale pentru a te simți bine și destresa în grădină. Dar, în grădină, locul perfect unde te poți relaxa în aer liber cu adevărat este un foișor. Un foișor de grădină nu numai că arată fermecător, dar dacă spațiul permite, el este cu siguranță un proiect ce merită din plin să fie realizat, pentru că petrecând timp în aer liber te încarci de energie.

Un foișor este esențial pentru a crea o zonă de relaxare în grădină, pentru a te proteja de aversele de ploaie și de razele UV. În același timp un foișor de grădină este acel spațiu unde ne invităm familia și prietenii să se bucure de mese sau de momente petrecute împreună.
Sunt numeroase tipuril de modele foișor, care depind de materialul din care sunt construite, de tipul și forma construcției, de utilizarea pe care o are și nu în ultimul rând de stilul pe care dorim să-l adoptăm: foișor, pavilion sau chioșc.

Tipuri de foișor după tipul construcției

  • Foișorul independent are cel puțin patru stâlpi de susținere fixați în sol, permițând structurii să se susțină pe aceștia. Acest fel de foișor este de obicei confecționat din aluminiu, fier forjat sau lemn. În altă ordine de idei numărul stâlpilor dă și forma foișorului, pătrat, dreptunghiular, hexagonal etc.
  • Foișorul adosat, așa cum sugerează și numele, se sprijină pe peretele casei, față de care acționează ca o extensie, în general fiind echivalentul unei terase acoperite, acoperișul fiind fixat în pereții casei. Este o structură fixă și întrebuințată aproape permanent, deoarece este lipită de zidul locuinței.
  • Foișorul de grădină pliabil înseamnă că poate fi asamblat și demontat după dorință și după necesități. Acest tip de mobilier cu caracter detașabil poate fi depozitat într-o husă și are avantajul de a fi foarte economic din punctul de vedere al spațiului de depozitare ocupat, dar și al prețului de achiziție. Poate fi cu acoperiș într-o apă, cu acoperiș clasic sau rotund.

Tipuri de foișor după scopul utilizării

Foișorul de relaxare este cel care are este conceput doar pentru a citi o carte sau a trage un mic somn de după amiază, pentru a bea o băutură cu prietenii la o discuție. Este un foișor dotat cu fotolii scaune și canapele de terasă, toate în jurul unei măsuțe pentru cafea. Poate avea un mic frigider în masă sau într-o comodă din apropiere, eventual o sursă de muzică.
Foișorul cu bar este variantă a celui anterior dar are amenajat în plus un bar și un televizor pentru a bea o bere în timp posesorii lui urmăresc un meci.
Foișorul cu șemineu este acel foișor din apropierea casei, în care „lângă foc” poți petrece ceva timp în aer liber și după ce a trecut vara și s-au scurtat zilele.
Foișorul unde se poate lua masa cu familia și prietenii este o construcție ceva mai spațioasă, dotată cu o masă de înălțime normală, suficient de spațioasă pentru ca la evenimente să încapă toată lumea.
Foișorul cu grătar sau cu bucătărie de vară este o altă construcție mai largă, unde nu numai că se poate mânca dar se pot pregăti și anumite feluri de mâncare la grătar. Acesta nu trebuie să fie foarte aproape de masă, iar coșul de evacuare al fumului trebuie construit pentru a nu deranja pe meseni, dar nici pe vecini, prea tare.

foisor de gradina

Tipuri de foișor după materialele folosite la construcție

Foișorul din lemn este poate cel mai întâlnit, datorită costului modest, ușor de prelucrat, care se construiește repede și mai are și o imagine rustică, tradițională. Sunt foarte potrivite pentru casele de vacanță, nu se încing de la soare și permit plantelor cățărătoare să se dezvolte într-un mediu propice. Cele mai potrivite tipuri de lemn pentru construcția unui foisor sunt bradul, pinul si molidul. Toate trei sunt opțiuni arătoase, care dau siguranță. Cu toate acestea, orice variantă ai alege, trebuie să tratezi lemnul împotriva umezelii sau intemperiilor, iar lacul este cea mai la îndemână soluție.
Foișorul din metal este rezistent, cu un aspect ce îmbină clasicul cu modernul, cu mult mai multe soluții de design decât cel de lemn, un avantaj deosebit fiind că are nevoie de mai puține lucrări de întreținere. În funcție de buget se pot folosi aluminiul pentru construcții ușoare, oțelul și fierul pentru permanență, iar fierul forjat aduce aminte de foișoarele în stil Belle Epoque de la 1900.
Foișorul de piatră este cel mai rezistent, dar și cel mai scump, el arătând ca o încăpere în aer liber. Piatra se potrivește de minune într-o grădină clasică, formală, a unei case la fel de clasice, însă încalcă tocmai scopul de bază al unui foișor, de a sta cât mai mult în aer liber.
Foișorul din PVC este unul de buget foarte redus, de mentenanță minimă, care poate fi ridicat în timp foarte scurt, de multe ori este pliabil și se curăță ușor. Are însă o rezistență mică la vânt puternic.

Tipuri de foișor după formă

Foișorul rotund sau oval este indicat grădinilor mici. Acest foișor este restrictiv cu spațiul și nu se potrivește oricărui tip de casă. Totul depinde de spațiul existent și de investiția planificată.
Foișorul pătrat sau dreptunghiular este cel mai ușor de construit și permite o bună folosire a spațiului interior. Este ușor de potrivit oricărei stil de casă, chit că este vorba de una de zi cu zi sau una de vacanță. Un tip de acoperiș prea banal poate deteriora definitiv designul.
Foișorul hexagonal sau octogonal este foarte des întâlnit, împrumutând avantajele foișorului rotund, se potrivește oricărui tip de locuință, poate fi mobilat ușor cu o masă rotundă, hexagonală sau dreptunghiulară, cu scaune suficiente fără să fie înghesuite și permit folosirea din plin a întregului spațiu.

foisor de gradina

Foișorul deschis sau foișorul închis

Foișorul deschis are avantajul costurilor mai reduse, este mai ușor de construit și de întreținut și permite să fii mai aproape de natură. Din păcate, un foișor deschis poate fi folosit doar atâta vreme cât vremea este frumoasă, în timpul unei furtuni de primăvară sau vară ar fi imposibil să petreci timpul în foișor. De multe ori, pentru creșterea confortului, foișorul deschis se poate închide cu plase împotriva pătrunderii țânțarilor și muștelor, sau cu perdele care să ferească da razele UV ale soarelui.
Foișorul închis cu geamuri sau cu plastic transparent rezolvă această problemă și merge chiar mai departe, permițând de a te bucura de el cel puțin trei anotimpuri din patru și, cu o investiție în plus, poți instala un sistem de încălzire care va permite să fie folosit și iarna.

Tipul de foișor ales după designul casei

Nu este suficient să alegi forma sau materialul din care să construiești foișorul grădinii, el trebuie să se potrivească atât stilului casei cât și stilului grădinii. Un foișor modern așezat lângă o cabană rustică iese din peisaj și creează o nota discordantă, nu întotdeauna plăcută.
Foișorul modern cu linii simple,înalte, cu jocuri de materiale de construcție și aranjamente ale grădinii cu alei și bazine cu apă se poate potrivi ușor cu o casă modernă cu metal și sticlă predominante.
Foișorul rustic este construit mai ales din lemn, materialul tradițional. Aici orice piesă de decor poate accentua stilul, de la vasele și farfuriile de pe pereți până la materialele și modelele pardoselii.