Spălarea pereților sau zugrăvirea? Când îți dai seama ce alegi?

15 aprilie, 2019

Ups, tocmai a sărit ulei încins pe perete? Deja vezi cum egoul tău de master chef se dezumflă ca prăjitura tocmai scoasă din cuptor? Stai puțin, că pe hol micul Picasso tocmai a desenat cu carioci “un avion cale zboală la bunica plinte noli pufoși”. Oh boy, asta nu-i de bine.

În aceste momente nu vezi decât un frecat strașnic sau și mai rău de-atât te vezi direct cu coiful de ziar pe cap întinzând vopseaua pe perete, nu-i așa? Stai puțin. Respiră. Și hai împreună să vedem situațiile în care un perete murdar se poate spăla sau când ai nevoie cu adevărat de ajutorul unui zugrav.

Situații când poți spăla pereții

Așa cum îi spune și numele, vopseaua lavabilă are marele avantaj de a permite spălarea pereților. Cea mai simplă soluție de a curăța un perete murdar este să pui apă caldă într-un vas, să adaugi câteva picături de detergent de vase sau de rufe, puțin oțet alb și o linguriță de bicarbonat de sodiu. Dacă peretele este vopsit în altă culoare decât alb, mai ales într-o nuanță închisă, testează soluția într-o zonă mai ascunsă, eventual după mobilier, pentru a evita să ai parte de o surpriză neplăcută, iar zona spălată să se decoloreze. Mare atenție și la culoarea cârpei folosite pentru că de multe ori aceasta se poate impregna pe un perete umed, în special dacă peretele este vopsit în alb. Nu în ultimul rând, înainte de a începe curățarea propriu-zisă, îndepărtează praful, murdăria superficială și pânzele de păianjeni cu un aspirator cu perie.

Situațiile în care poți spăla pereții cu soluția menționată mai sus sau cu o soluție achiziționată din comerț sunt:

  • Copilul a desenat peretele;
  • Există pete de mucegai din cauza umidității prea mari;
  • Câinele a venit de afară și s-a scuturat de noroi;
  • Au căzut pete de grăsime în timpul gătitului;
  • Peretele este murdar de amprente formate în urma sprijinului;
  • Pe peretele din hol sunt urme de murdărie de la pantofi.

Situații când pereții trebuie zugrăviți

Dacă în niciuna dintre situațiile de mai sus, petele nu s-au putut curăța, atunci nu mai încape îndoială și pereții trebuie zugrăviți din nou. De asemenea, mai sunt alte situații când singura soluție pentru a reda aspectul frumos al pereților este zugrăvirea. Din păcate, acestea sunt:

  • Copilul a desenat cu un marker permanent care nu se curăță cu nicio soluție;
  • Urmele de grăsime sunt prea vechi și s-au impregnat deja în vopsea;
  • Pereții sunt afumați din cauza fumului de la sobă sau șemineu pe lemne;
  • Vopseaua inițială nu este de calitate și se curăță odată ce speli cu buretele (se observă practic cum se desprinde pe burete ca o humă);
  • Peretele a fost murdărit la scurt timp după ce a fost vopsit, iar o spălare prea timpurie va dilua intensitatea culorii folosite;
  • Pereții au o culoare închisă, iar curățarea oricât de blândă va decolora nuanța existentă;
  • Peretele este infestat cu mucegai.

Unele pete sunt extrem de rezistente și au nevoie de o curățare intensă, însă cu cât intervi mai repede de la momentul apariției lor cu atât ai toate șansele să scapi fără zugrăvirea lor. Dacă peretele este alb ai șansele cele mai mari să-i redai strălucirea cu ajutorul înălbitorului.

Ești ocupat/ă până peste cap și ai nevoie rapid de ajutorul unui bun meseriaș? Avem noi omul potrivit pentru treburile casei tale!

preloader