Sisteme de iluminat grădina: oaza de relaxare de acasă

9 iulie, 2021

Vara suntem în acea perioadă a anului când profităm la maximum de spațiile exterioare, grădini și terase. Sunt un loc fantastic unde putem petrece serile cu prietenii și familia, dar mai ales putem să ne relaxam după muncă înconjurați de cei dragi. Este sigur că grădina trebuie amenajată și îngrijită cum se cuvine pentru că până la venirea ploilor din toamnă este oaza de relaxare de acasă.

Un iluminat exterior este un element esențial pentru a crea un mediu plăcut pentru relaxare, și care odată aranjat așa cum ar trebui, nu vom mai avem grija lui întotdeauna. Cu un iluminat grădina potrivit vă puteți bucura cu adevărat de grădină, de iaz, de pajiște și de terasă când vine seara. Iluminați atât calea pe care oaspeții trebuie să o urmeze pentru a ajunge la masă, cât și masa în sine.

Puteți lumina și anumite puncte pe care le vreți accentuate sau un anumit detaliu. Dar nu exagerați. Dacă ai scăldat grădina în faruri, distrugi orice atmosferă. Mai degrabă puneți accentele cu iluminat grădina și lăsați plantele individuale să strălucească ca formă de lumină, de exemplu.

Ce trebuie să știți despre sistemele de iluminat grădina

  • Sistemele de iluminat grădina funcționează în aer liber și trebuie să vă asigurați că utilizați doar materiale precum lumini, cabluri, transformatoare și alte componente electrice care au o clasă de protecție suficientă pentru a lucra în apă și chiar zăpadă.
  • De asemenea, trebuie să luați în considerare faptul că lucrările de instalare cu 230 de volți pot fi efectuate doar de un expert.
sistem iluminat gradina
  • Cu un transformator puteți regla tensiunea de la 230 de volți până la 6, 12 sau 24 de volți, tensiune la care puteți face lucrări și fără o pregătire specială. Puteți conecta apoi o mare varietate de lumini la aceste tensiuni cu cabluri subțiri. Fie le așezi deasupra solului, fie subteran.
  • O idee foarte bună este să solicitați instalarea de prize fixe în grădină și de asemenea sa există suficiente întrerupătoare pentru a opri anumite circuite la nevoie.
  • Sistemele de iluminat grădina ce funcționează la 230 de volți este de preferat să fie îngropate la o adâncime de 60 la 80 cm pentru a nu fi afectate de lucrările de grădinărit. Planificați să duceți cabluri peste tot în grădină, chiar dacă la acel moment nu aveți nevoie.
  • Este de preferat să aveți mai multe cabluri trase prin tuburi, mai târziu le trageți mult mai greu. Este bine să lăsați pe fiecare traseu o sfoară telegraf pentru a trage cabluri dacă mai este nevoie.
  • Tehnologia creează confort, cea led a revoluționat iluminatul în general și al grădinii în special, cu consumuri mici, până la 10.000 de ore de funcționare și pot fi instalate cu sisteme de joasă tensiune.
  • Dacă nu doriți să îngropați cabluri, folosiți lumini solare care ziua absorb lumina emisă seara.
  • O lumină albă caldă sub 3.000 de Kelvin este deosebit de potrivită pentru iluminat grădina. De asemenea, clădirea nu trebuie să fie complet iluminată pentru a nu distruge intimitate.
  • Un sistem de iluminat grădina are o componentă estetică și o a doua funcțională.
iluminat gradina

Sisteme de iluminat grădina

  • Iluminatul funcțional de grădină în jurul locuinței și în jurul porții. În zona de intrare, nu trebuie să economisiți lumina, numărul casei, numele și clopotul să atragă imediat atenția, oaspeții sunt primiți și neinvitații sunt ținuți departe. Lumini cu detectoare de mișcare sunt potrivite pentru acest lucru, luminând în jurul casei. Luminile sunt activate automat cu un comutator crepuscul când vine înserarea.
  • Iluminat funcțional de grădină pe cărări și scări. Pot fi lămpi sau faruri de podea din drumul de la poartă către ușa de intrare și apoi către terasă, către masă sau către locul de relaxare, pentru a arăta pe unde să se meargă. Pentru că pașii în întuneric să nu devină periculoși, există deja pete încorporate care servesc ca ajutoare de orientare fără strălucire. Pentru scări, sunt potrivite farurile încastrate pe perete, care luminează cursul scărilor, pentru a nu se produce accidente.
  • Iluminatul funcțional și estetic al terasei, chioșcului sau a zonei de relaxare. Dacă zonele respective sunt în imediata apropiere a casei vor intra în sistemul de iluminat exterior al casei. Dacă sunt la o oarecare distanță vor fii iluminate cu un sistem asemănător de punere în evidență la lăsarea înserării. În aceste zone se poate pregăti și lua masa, sau se pot face jocuri sau alte activități care necesită un iluminat exterior mai puternic ce va fi dat de un sistem de iluminat funcțional local. Tot aici există și un sistem de iluminare estetică cu ghirlande de becuri, eventual divers colorate, ce este pornit automat de senzorul crepuscular, dar doar când este nevoie.
iluminat gradina
  • Iluminatul estetic al grădinii. Lanțurile ușoare atârnate în vârfurile copacilor sau arbuștilor, care urmăresc contururile gardurilor vii sunt sisteme de iluminat grădina de mare efect vara dar care pot funcționa la fel de bine și în peisajul iernii, când zăpadă luminează la rândul ei scena. Lumina amortizabilă care poate fi adaptată situației de iluminat grădina este deosebit de convenabilă. Există un al doilea iluminat exterior ce poate evidenția, de la nivelul solului, anumiți arbuști sau aranjamente florale. Acest sistem de iluminat grădina are aceași modalitate de funcționare pe timpul verii, dar zăpada îl poate acoperi și-l face nefuncțional pe timpul iernii.
  • Iluminatul funcțional și estetic al iazului sau piscinei. Aici este vorba de un iluminat funcțional de evidențiere pentru evitarea accidentelor, cât și de un iluminat estetic ce ne arată strălucirea luciului de apă cu câteva lămpi sub nivelul acesteia. Sistemele moderne de iluminat sunt proiectate astfel încât să poată fi instalate atât la marginea iazului, cât și în iazul sau piscina din grădină, adică sub apă. Scopul nu este ca iluminarea iazului să fie la fel de luminoasă ca ziua, ci doar să scoată în evidență punctele de vedere individuale. De exemplu, o cascadă scânteietoare, fântâni strălucitoare sau plante de sub apă.

Proiectoarele fixate pe fundul iazului sunt deosebit de mistice. Aliniați cu pricepere, fac ca unele vise să devină realitate. Dacă nu există suficient spațiu pentru un iaz de grădină, sunt recomandate mini bălți sau fântâni iluminate. O piscină are nevoie doar de iluminarea de contur care devine și puțin ambientală și de câteva lămpi la cam 20 cm sub nivelul apei pentru atmosferă.

 

preloader