Rinita alergică: 4 măsuri eficiente de prevenire

10 iulie, 2018

Praful din casă, mucegaiul de pe pereți și acarienii din saltele și covoare provoacă o afecțiune des întâlnită în ultimii ani: rinita alergică. Atunci când un alergen intră în corpul unei persoane alergice, sistemul imunitar răspunde prin producerea unei cantități mari de anticorpi, declanșând simptome precum:

▪️ hipersecreţia nazală
▪️ nas înfundat
▪️ strănut
▪️ ochi iritați
▪️ ochi înlăcrimaţi
▪️ ochi roşii
▪️ mâncărimi ale pielii

Rinitele alergice sunt produse de 5 clase de alergeni:

▪️ polenul
▪️ mucegaiurile
▪️ praful de casa
▪️ alergeni animali
▪️ alergeni proveniti de la insecte.

În cazul rinitelor persistente, cei mai frecvenți alergeni sunt cei care acționează timp îndelungat și cu care se vine în contact mai tot timpul:

▪️ acarienii din praful de casă;
▪️ părul animalelelor de companie;
▪️ mucegaiuri de interior;
▪️ alergeni proveniți de la insecte.

Pentru că tratamentul cel mai bun este însăşi prevenţia, este recomandat ca persoana alergică să evite expunerea la substanţele alergene.

1. Reducerea expunerii la praful de casă este poate prima măsură ce trebuie luată în astfel de situații și ne referim la igienizarea a tot ce poate reține praful.

▪️ Igienizarea aparatului de aer condiționat la începutul fiecărei veri și la 3 luni de funcționare poate să ne scape de praf, dar și de acarieni.

▪️ Folosirea aerului condiționat poate reduce umiditatea sub 50%, reducând condițiile de apariție ale mucegaiurilor. Tratarea cu substanțe pe bază de benzil benzoat este o altă soluție pentru îndepărtarea alergenilor.

▪️ Curățarea și igienizarea covoarelor la fiecare 6 luni, reduce acumularea prafului și a acarienilor.

▪️ Igienizarea saltelelor de pat la 6 luni scade considerabil posibilitatea înmulțirii acarienilor și îndepărtează totodată praful.

▪️ Micșorarea suprafețelor acoperite de covoare pentru a putea fi spălat parchetul mai ușor.

▪️ Măsurile de igienă comune, ca aerisitul zilnic și îndepărtarea prafului săptămânal, sunt suficiente în cazurile obișnuite.

▪️ Spălarea așternuturilor săptămânal cu apă fierbinte este o altă procedură de înlăturare a alergenilor din dormitor.

2. Reducerea expunerii la mucegaiuri cere măsuri mai tranșante, care nu numai că nu favorizează apariția mucegaiului dar de cele mai multe ori îl îndepărtează total, prin metode fizice și chimice, curățire periodică a umidificatoarelor și a vaporizatoarelor.

3. Reducerea alergenilor proveniți de la insecte se rezolvă prin măsurile de curățenie clasice care sunt suficiente în cazurile obișnuite.

4. Reducerea expunerii la alergenii de origine animală se realizează practic prin îndepărtarea sursei (a animalelor de companie), dar dacă nu este posibil, izolarea lor într-o încăpere fără covoare și cu un purificator electrostatic, ceea ce poate duce la o reducere a alergenilor în restul locuinței.

În cazul cel mai frecvent, când rinita alergică se dezvoltă pe sensibilitatea la praf și la acarieni, este foarte clar că tratamentul medicamentos ameliorează doar starea de sănătate, soluționarea venind doar prin îndepărtarea până la dispariție a alergenilor provocatori.

ajusto.ro oferă servicii specializate de curățătorie care ajută la prevenirea rinitei alergice prin igienizarea aparatului de aer condiționat, curățarea saltelelor și covoarelor.