Prieten cu mediul înconjurător? 7 modalități prin care sarea te ajută la curățenie

14 august, 2020

Probabil că ajutoarele tale în bucătărie câd vine vorba de curățenie sunt soluțiile din comerț care conține adesea substanțe chimice puternice. Dacă ești în căutare de alternative de curățare sigure pentru sănătatea familiei tale și prietenoase cu mediul înconjurător, atunci sarea te poate ajuta în acest sens.

Sarea de bucătărie este denumirea populară a unui amestec mineral alcătuit în majoritate din clorură de sodiu, soluție folosită adesea în alimentație, dar care îți poate fi de un real ajutor și la procesul de curățenie. Îți prezentăm în rândurile următoare modalitățile prin care sarea te poate ajuta atât la curățenia bucătăriei, cât pentru alte suprafețe din casă sau chiar la îndepărtarea petelor de pe haine.

sarea te ajuta la curatenie

1. Elimină urmele de săpun și detergent

Urmele de săpun și detergent apar adesea pe diverse suprafețe de la bateriile de la chiuvete până la cada sau alte produse din baie și bucătărie. O variantă rapidă, eficientă și care nu îți pune în pericol sănătatea este să presari sare alimentară cu o textură puțin mai grunjoasă pe un burete umezit cu apă caldă după care să cureți suprafețele cu urme de săpun. Nu trebuie să freci cu putere, ci doar să insiști câteva secunde pe toată suprafața, iar efectul de strălucire va fi vizibil imediat.

2. Îndepărtează petele de pe haine

Petele de sânge, vin sau grăsime sunt eliminate rapid dacă se toarnă sare peste pată, cât mai repede după incident, deoarece sarea are acțiune higroscopică adică absoarde imediat umiditatea din jur. De asemenea, pentru a elimina petele de transpirație de pe haine, apelează la sare. Amestecă un sfert de cană de sare cu o pătrime de apă și umezește petele. Lasă să acționeze timp de 20-30 de minute, apoi spală hainele în modul obișnuit.

3. Desprinde grăsimea de pe cratițe

Grăsimea uscată de pe cratițe este unul dintre inamicii de temut ai oricărei gospodine. Dacă vrei să cureți negreala specifică obiectelor de fontă, cu o soluție naturală, care nu poluează mediul și nu îți pune în pericol sănătatea, folosește-te de sare. Alături de detergentul de vase presară sare (nu cea mai fină, o variantă mai grunjoasă) pe buretele de vase înmuiat în apă caldă și freacă zonele înnegrite sau murdare de grăsime.

4. Curăță acvariul peștilor

Depozitele minerale de pe vaze sau acvarii pot fi îndepărtate cu uşurinţă cu ajutorul sării de bucătărie. Pune sare pe un burete şi freacă bine geamul acvariilor, apoi clăteşte bine cu apă curată.

5. Elimină mirosul de pe tocător

Tocătorul de lemn din bucătărie preia foarte ușor mirosurile alimentelor pe care le tai pentru mâncare. Mai ales dacă vorbim de alimente cu mirosuri puternice, precum ceapa sau usturoriul, atunci cu siguranță vine un moment în care vei dori să scapi de mirosul neplăcut impregnat în lemn. În acest caz, presară sare pe suprafața tocătorului și freacă-l cu ajutorul a unei jumătăți de lămâie. Clătește bine cu apă și lasă-l să se usuce în poziție verticală.

6. Curăță suprafețele din inox

Există suprafețe din bucătărie asupra cărora nu poți acționa cu buretele de sârmă care poate lăsa zgârieturi. În acest caz, folosește-te de calitatea abrazivă a sării, care îți permite să cureți în profunzime grăsimea fără însă să deteriorezi suprafața aragazului, de exemplu.

7. Elimină depunerile de calcar de pe pahare

După spălări repetate în mașina de spălat vase paharele din sticlă îşi pierd din strălucire şi acumulează depuneri de calcar. Când paharele par a fi vechi şi nu mai au strălucire, o soluție rapidă este să le speli cu sare.