Plante cățărătoare: 7 specii spectaculoase pentru grădina ta

11 iunie, 2021

Plantele cățărătoare sunt soluția ideală pentru amenajarea unei pergole sau îmbrăcarea unui gard, pentru crearea unui loc de relaxare în propria grădină. De asemenea, dacă ai zone din curte pe care vrei să le ascunzi, te poți folosi de aceste plante agățătoare care îmbracă excelent un spațiu mai puțin estetic.

Iată 7 plante cățărătoare de care te poți bucura în propria grădină:

plante cataratoare

1.Trandafir cățărător

Trandafirul cățărător este probabil cea mai apreciată plantă cățărătoare. Trandafirii cățărători, cunoscuți și ca trandafiri urcători sau agățători, sunt pata de culoare și de parfum care îți înfrumusețează grădina pe timp de vară. Există două tipuri de trandafiri urcători: cei cu o singură înflorire și cei cu o înflorire continuă care înfloresc până toamna târziu.
Este imperios necesar să oferi trandafirilor căţărători un sistem de susţinere, reprezentat fie prin reţele din sârmă, pergole, ghirlande sau diferite construcţii din beton, fier sau lemn în jurul cărora lăstarii trandafirilor să poată fi înfăşuraţi.

2. Glicina

Glicina, cunoscută și sub numele de wisteria sau salcâmul japonez, este una dintre cele mai frumoase plante cățărătoare de primăvară. Este cunoscută datorită florilor spectaculoase mov ca un ciorchine care cad în cascadă. Glicina iubeşte soarele, preferă solul fertil, umed şi bine drenat. Dacă solul nu este cel mai hrănitor, adaugă compost, astfel planta se va dezvolta frumos. Pentru plantare sapă o groapă adâncă de aproximativ 45 de cm și oferă-i ca susținere o pergolă din lemn sau metal, pentru că planta matură este foarte grea și are nevoie de o structură robustă.

3. Clematita

Clematita reprezintă una dintre cele mai cultivate plante cățărătoare de grădină. Există extrem de multe soiuri extrem de spectaculoase, alegerea varietății depinzând de locația unde va fi plantată, de culoarea și forma florilor. În general, clematitele iubesc lumina, cresc bine în locurile protejate de vânt și nu suportă solurile grele, foarte acide. Pe lângă acestea, ele au nevoie de un drenaj bun, deoarece altfel rădăcinile lor pot să putrezească.

4. Floarea de hârtie

O plantă cățărătoare de vară extrem de apreciată este floarea de hârtie sau Bougainvillea. Este un gen de viță de vie ornamentală, cu care se pot forma bolte, ideale pentru decorarea pereților sau a gardurilor. Floarea de hârtie este spectaculoasă însă vine cu dezavantajul că nu rezistă la ger. Pentru a înflori la potențialul maxim, floarea are nevoie de cel puțin cinci ore de lumină directă. Dacă stă la umbră, atunci florile vor fi rare. Pentru că este o floare specifică climatului mediteranean, pe timpul iernii, floarea trebuie protejată de ger.

5. Luleaua turcului

Luleaua turcului sau pipa turcului este un arbust cățărător,spectaculos și exotic, originar din America de Nord. Campsis radicans se prezintă sub forma unei vițe cățărătoare, care urcă până la 10 m înălțime. Nu este o plantă foarte pretențioasă, se dezvoltă bine în orice tip de sol și rezistă și la secetă, ger, dar și la umezeală. Este o viță foarte ușor de cultivat, nu are nevoie de o îngrijire deosebită, fiind afectată numai de iernile cu temperaturi mai scăzute de -28 grade C, când lujerii anuali îi pot degera. Poți să o uzi o dată sau de două ori pe săptămână, dar dacă uiți, planta va rezista cu siguranță.

6. Iedera

Iedera este o plantă cățărătoare foarte apreciată în decorarea grădinilor, datorită caracteristicilor sale decorative. În funcție de ce rezultate finale dorești pentru grădina ta, află că sunt mai multe tipuri de iederă dintre care poți alege. Iedera poate fi plantată pe tot parcursul anului, cu o singură excepție: când pământul este înghețat. Dacă vrei o acoperire mare, adică un gard verde din iederă, ține cont să plantezi cât mai mulți butași. În primii ani, iedera are un ritm lent, însă după 2-3 ani creșterea este spectaculoasă. De asemenea, e bine să știi că iedera preferă locurile în care razele soarelui nu ajung în mod direct.

7. Caprifoi

Caprifoiul este cea mai populară dintre plantele cățărătoare din țara noastră și este cunoscută în popor sub numele de Mâna Maicii Domnului. Este o plantă parfumată, ideală pentru a sta lângă casă sau în grădină, întrucât nu este pretențioasă și tolerează foarte bine seceta și frigul. Preferă semiumbra, dar nu are cerințe speciale de sol sau umiditate.