Plantarea pomilor fructiferi toamna: Top 5 cele mai frecvente greșeli

25 septembrie, 2020

O casă pe pământ și o curte este tot ce ți-ai dorit, iar visul a devenit realitate? Atunci știm că primul lucru la care majoritatea proprietarilor de case se gândesc este acela de a planta pomi fructiferi, înainte de a face orice alte lucrări în grădină. Toamna este momentul propice pentru plantarea pomilor fructiferi, deoarece acest proces se face întotdeauna în repaus vegetativ, de regulă în luna octombrie.

Prevenirea greșelilor de plantare crește semnificativ șansele că rădăcinile să se prindă, iar pomii să se dezvolte armonios. Pornirea în vegetație și condițiile atmosferice sunt două aspecte de care obligatoriu trebuie ținut cont, însă există o serie de greșeli pe care dacă le previi vei mări considerabil șansele ca pomii fructiferi să se prindă.

Iată așadar ce nu ar trebui să faci în privința plantării pomilor fructiferi toamna:

plantarea pomilor fructiferi toamna

1. Sapi gropile în ziua plantării

Cu cât sapi gropile mai din timp, cu atât solul se aerisește și se îmbogățește în substanțe mai bine și se sterilizează. Acest lucru va ajuta foarte mult pomii în formare, prin prevenirea apariției unor boli și favorizarea dezvoltării rădăcinilor. Este recomandat ca gropile în care vei planta pomii fructiferi să fie săpate cu câteva luni înaintea plantării. Astfel, locul se sterilizează, iar riscul că puieții să fie atacați de boli sau dăunători este redus, pentru că se activează microflora din sol și pământul se aerează.

2. Faci gropi prea mici sau dimpotrivă, prea adânci

Atât gropile prea mici, cât și gropile foarte adânci, sunt două greșeli care pot afecta prinderea pomilor fructiferi. Așadar, evită să sapi gropi prea mici care pot sufoca rădăcinile și le va forța să stea într-o poziție nefirească. Este de preferat să lărgești groapa de plantare, dacă simți că aceasta nu este suficient de spațioasă pentru rădăcinile pomilor. De asemenea, nu săpa gropi foarte adânci, deoarece la o adâncime prea mare, ele sunt private de oxigen, căldură și nutrienți, iar în aceste condiții lăstarii vor crește foarte greu.

3. Adaugi îngrășământ la plantare

Din prea bună intenție, dar neștiință, probabil îți vei dori să oferi un start pomilor fructiferi și le vei adăuga îngrășăminte la plantare. Nu este bine! Deoarece aceste substanțe sunt puternice pot produce arsuri la nivelul rădăcinii și tulpinii încă în formare, ceea ce va duce la uscarea pomilor.

4. Plantezi pomii prea apropiați

Calcularea numărului de pomi pentru spațiul disponibil se face numai după ce ai stabilit specia de pomi fructiferi pe care vrei să o plantezi în această toamnă, deoarece trebuie să ții cont de distanță necesară dintre pomi. Mărul, părul, piersicul, vișinul, caisul și prunul au nevoie de o distanță minimă de 4 metri distanță între rânduri, 3 metri distanță între pomi. Pentru cireș și nuc distanța recomandată între rânduri și între pomi este de 5m.

5. Nu protejezi pomii de îngheț

Dacă plantarea pomilor fructiferi are loc toamna, este necesar să ridici un mușuroi de pământ la baza tulpinii, de 30-40 de centimetri înălțime. Acest mușuroi va proteja rădăcinile de îngheț pe timpul iernii și va menține o temperatură constantă la nivelul rădăcinilor. Bineînțeles că poți folosi și alte metode, mai ales dacă vorbim de o zonă foarte expusă vântului și temperaturilor scăzute.