Nuanțe de gri pentru pereți: cum alegi zugrăveala potrivită pentru casa ta

4 februarie, 2021

Anul acesta soluțiile stilistice, decorul, culoarea, materialele de finisare, totul ar trebui să urmărească realizarea confortului vizual și fizic și restabilirea rapidă a echilibrului fizic și mental, chiar și în condițiile de viață stresante din aceste zile. De aceea, poate, griul este în topul tendințelor și reprezintă alegerea ideală atunci când vine vorba de culori neutre.

Dacă sunteți adeptul acestei nonculori misterioase, 2021 aduce griul cu nuanța Ultimate Gray ca una din culorile care va da tonul în amenajările interioare, o nuanță neutră, rece, care va oferi un aspect modern, elegant și curat. Culoarea gri va da oricărei încăperi un plus de simplitate și eleganță, pentru o stare de bine și confort și este o alegere potrivită în special pentru amenajarea dormitorului sau amenajarea livingului.

De ce să alegi culoarea gri pentru pereți

Chic și modern, gri este culoarea momentului inspirând stabilitate, liniște interioară și înțelepciune, de aceea tot mai multe persoane aleg nuanțe de gri pentru pereți ca să-și zugrăvească pereții propriului cămin în gri. O dată pentru că este o culoare extraordinar de simplu de asortat și doi pentru că este la moda în ultima vreme. Considerat o culoare ștearsă și chiar deprimantă, mult timp griul a fost evitat în amenajările interioare. În ultimii ani designerii și specialiștii în amenajări interioare i-au reconsiderat atributele, luând în calcul mai ales cameleonismul acestuia.

nuanțe de gri pentru pereți

Indiferent de preferințe, griul este o alegere inteligentă care te poate scuti de multe bătăi de cap de-a lungul timpului grație proprietăților sale.

Griul este o culoare practică și se întreține ușor – Stilurile de amenajare sunt variate, iar preferințele oamenilor, dar și tendintele în design interior se schimbă de la an la an. Dacă îți dorești o locuință modernă, dar care sa îți permită să faci schimbări, ori de câte ori îți dorești, este recomandat să optezi pentru culori neutre. Niște nuanțe de gri pentru pereți îți vor permite o redecorare rapidă, pentru că griul este cameleonic și se va adapta oricărei palete cromatice.

Griul culoarea cea mai neutră dintre neutre – Tonurile de gri obținute din amestecul celor două nonculori, negru și alb, cu puține sau fără niciun subton specific, sunt cele mai neutre nuanțe posibile, ceea ce înseamnă că griul se poate integra în absolut orice schemă cromatică fără să o influențeze. În plus, spre deosebire de culorile moderne care sunt în vogă o scurtă perioadă de timp, în funcție de tendințele fiecărui sezon, alegerea unor nuanțe de gri pentru pereți este mereu în trend.

Griul îmbină atât nuanțele calde dar și cele reci – Griul scoate în evidență accentele de culoare, indiferent de nuanța lor sau de cantitatea în care sunt prezente. Se poate folosi alături de culori reci precum albastru, indigo, verde sau orice variații ale acestora, dar se poate combina foarte bine și cu nuanțele deschise de portocaliu, galben, roșu sau roz, potolindu-le intensitatea. Pentru cei care iubesc paleta rece a designului contemporan opțiunea pentru pereți gri este obligatorie.

nuanțe de gri pentru pereți

Griul liant pentru echilibrarea spațiului – În afară faptului că se asortează bine cu orice altă culoare din spectru, griul are capacitatea de a interconecta diverse nuanțe reușind să creeze o paletă cromatică coerentă. Griul acționează ca un liant, creând coeziune la nivelul culorilor dintr-o amenajare.

Griul pune în evidență piatra și lemnul – Lemnul natur și piatra naturală sunt mai vizibile în special alături de niște pereți gri. Versatilitatea lemnului și a griului îi face parteneri perfecți. Lemnul adaugă căldură griului, care de cele mai multe ori dă senzație de rece, iar asta creează o simbioză între cele două.

Griul soluția universală pentru orice stil de amenajare – Griul este o culoare versatilă, care are abilitatea de a-și schimba atributele în funcție de nuanțele de care este înconjurată, amplificandu-le și punându-le în valoare. Chiar dacă nu este o culoare caldă, prin natura sa, griul poate prelua din puterea oricărei alte culori cu care este asortat. Alegerea unor pereți gri funcționează aproape în orice schemă cromatică, domolind atmosfera într-una de relaxare și calm. Se va potrivi cu orice stil: urban, contempopran, minimalist, scandinav, tradițional, retro.

nuanțe de gri pentru pereți

De ce să ții cont înainte de a zugrăvi cu gri

Griul este o culoare provocatoare cu zeci de tonuri și subtonuri, cu nuanțe reci și calde, îndulcite cu nuanțe de albastru și roz. Griurile colorate sunt una dintre cele mai versatile, mai practice și mai frumoase soluții ca și vopsea gri pereți.

  • Dacă ai lumină naturală din pe tot parcursul anului, poți opta pentru pereți gri deschis, perlat și intens, iar dacă ai o cameră întunecată unde lumina naturală este slabă alege o nuanță caldă și prietenoasă care să lumineze camera, un gri luminos, argitiu, sclipitor.
  • O soluție bună pentru pereții cu imperfecțiuni sunt niște pereți gri în tonuri intense, umbrite. În cazul tonurilor luminoase de gri acestea funcționază că și pereții albi scoțând în evidență toate imperfecțiunile. De aceea înainte de a zugrăvi cu un gri luminos sau cu tonuri de gri colorate, pereții trebuie reparați și finisați.
  • Vopseaua gri poate părea diferită pe parcursul zilei, în funcție de lumină. Asigura-te că încerci pe un eșantion orice culoare ai ales pentru a vedea cum arată în lumina de dimineață, la amiază, în lumina târzie și alege iluminarea corectă.
nuanțe de gri pentru pereți
  • Pentru a lumina spațiile care nu beneficiază de lumină naturală alege o nuanță foarte pală de vopsea gri pereți, care va reflecta lumina ambientală din lămpi.
  • Într-un decor cu pereți gri, culorile de accent sunt esențiale. Culorile dominante neutre precum griul sunt plictisitoare astfel că tonurile de accent trebuie să fie din zona opusă, să varieze și să poată fi schimbate ușor pentru a face un update spațiului. Dacă ai ca bază a amenajării tale culoarea gri, de exemplu pereți gri, poți schimba oricând accentele de culoare. În funcție de ce efect vrei să obții, poți să mergi pe culori pastelate pentru o atmosferă delicată, sau poți adăuga dramatism folosind nuanțe mai închise. Trebuie să te gândești și la ce vei agăța pe acei pereți gri, dar și la culoarea podelelor sau a pieselor de mobilier din cameră. Contrastul este necesar, dar nu trebuie exagerat.

Amenajări cu pereți gri: Shades of grey

Pereții sunt cei care imprimă atmosfera unei camere și din acest motiv întotdeauna trebuie să le acorzi o atenție sporită. Ține cont de faptul că ei singuri pot schimba total aspectul unei încăperi, fără să mai faci alte reamenajări.
Cheia popularității griului vine din versatilitatea sa. Ca nuanțe neutre, griurile se pot combina atât cu tonuri delicate și pastelate de culoare, dar pot fi alăturate și unor culori puternice sau unor nuanțe mai închise. Combinația de pereți gri, alb, accente subtile de nuanțe pastelate și texturi de lemn este cadrul ideal pentru o atmosferă hygge.
Într-un interior clasic , niște pereți gri se vor asorta perfect cu toate nuanțele feminine: violet prună, roz și roșu. În cazul asocierii griului cu una dintre aceste culori, ai grijă să folosești aceeași intensitate pentru ambele culori. De exemplu asortează gri perlă cu roz pal, gri antracit cu violet prună intens. Putem aduce o tentă mai sofisticata într-un decor clasic cu pereți gri folosind plinte late, tâmplărie și uși interioare de culoare albă. Va crea dinamism și îi va da griului mai multă putere.

nuanțe de gri pentru pereți

O vopsea gri pereți se asociază perfect cu nuanțele pastel precum bleu pal, vernil apă, alb patinat, dar și cu alte culori neutre precum: nisipiu, alb alături de care crează o atmosferă calmă și contemporană ideală într-un living sau chiar și în dormitor.
Folosit în nuanțe pale griul este distins și liniștitor, într-un ton saturat este mult mai puternic și adaugă dramatism oricărui decor. O combinație de gri închis alături de gri deschis poate crea camere cu design simplu însă elegant. Multă grijă sa nu folosești nuanțe de gri pentru pereți mult prea închise pentru a nu crea ambianțe prea reci.
Într-un living, mai ales în perioada de pandemie, când spațiul de zi devine și loc de birou, nuanțele de gri sunt potrivite și rezistente la murdărire, dar și suficient de calme, neutre pentru a se preta diverselor tipuri de activități dintr-o încăpere. Poți avea pereții gri cu tencuieli decorative.
Culoarea gri este una dintre cele mai populare opțiuni când vine vorba de amenajarea dormitorului, aceasta conferind liniștea și confortul necesare acestei încăperi. Dacă este un dormitor mare poți opta și pentru nuanțe de gri pentru pereți mai închise sau îți poți permite să colorezi și tavanul în culori mai închise, pentru un aspect inedit.