Lucruri de care nu știai despre aerul din casa ta

25 octombrie, 2018

Suntem foarte încântați să mergem la munte sau în parc pentru a respira aer curat, nu ca cel de pe străzile pline de mașini ale orașului. Tot mai mulți oameni sunt implicați activ în campaniile pentru scăderea poluării din orașe, dar tot mai puțini sunt cei care se îngrijorează de aerul din propria casă. Iar acest aer este cel pe care îl respirăm cel mai mult, pentru că mai mult de jumătate din zi o petrecem în propria casă și în aerul acesteia.

Cu cât păstrăm mai multă curățenie în casă cu atât avem șansa de a trăi într-o atmosferă mai curată. Curățenia făcută periodic, funcție de condițiile în care se găsește și este folosită locuința, ne poate scăpa de afecțiuni produse de aerul din casă, în principal afecțiuni respiratorii.

O curățenie profesională, cum este cea pe care o efectuaează specialiști noștri, care dețin o tehnologie de ultimă ora, dublată de o îndelungată experiență în domeniu, poate să ne scape de numeroasele probleme create de poluanții din aerul locuinței, care ne pot afecta viața de zi cu zi.

Cum este aerul din interiorul casei tale

Întotdeauna considerăm că acasă la noi suntem în siguranță, protejați de majoritatea factorilor nocivi, dar această idee nu este susținută în realitate. În funcție de particularitățile fiecărei locuințe, calitatea aerului poate lăsa mult de dorit, mai ales că Romania se confruntă cu un nivel ridicat de poluare cu praf, mai ales în orașe. Praful pătrunde cu ușurință în interior, mai ales în timpul aerisirii casei. Pe lângă aceasta, calitatea aerului respirat în interiorul casei mai este afectată și de nivelul umidității, fumul, părul animalelor de companie sau substanțele toxice eliberate de produsele de uz casnic.

Chiar dacă este greu de crezut, statisticile arată că aerul din interiorul locuinței este de până la cinci ori mai poluat decât cel de la exterior.

S-a demonstrat că anumite piese de mobilier și covoare eliberează în aer substanțe toxice deosebit de nocive, cum ar fi formaldehida și benzenul. Se mai pot adăuga parfumurile și odorizantele, lumânările din parafină, produsele de curățat, vopselele și lipiciurile.

Riscul ca aceste substanțe toxice să-ți afecteze sănătatea se poate reduce prin înlocuirea de câte ori este posibil cu produse naturale. În plus după orice amenajare sau renovare aerisește timp de căteva zile, evitând a locui acolo.

Nivelul de umiditate al locuinței

Nivelul de umiditate al locuinței diferă de la casă la casă și este înfluențată de anotimp, de starea vremii, de materialele folosite la construcție și la izolație. Umiditatea crescută duce la apariția igrasiei sau a mucegaiului, duce la deformarea în timp a mobilierului, iar aerul devine greu de respirat, într-un final aceasta poate duce la apariția alergiilor sau chiar a asmului. Gândacii iubesc umezeala.

Umezeala deteriorează electronicele și electrocasnicele, ruginind contactele, iar când la interior lor există praf umed, se pot crea scurt circuite nedorite.

Aerul uscat, cu un nivel mic de umiditate poate duce la apariția durerilor de cap, dificultăți de concentrare, dureri în gât, tuse, piele uscată și buze crăpate.

Este recomandat ca umiditatea să fie păstrată la valori optime între 40% și 60%.

Alergenii

Dacă ai covoare în fiecare cameră sau animale de companie înseamnă că vei fi expus la acarieni și alergeni proveniți din părul și saliva animalelor de companie și din praful ce s-a format ca strat în țesătura covorului, doi poluanți biologici care promovează alergii și astm.

La aceștia se adaugă mucegaiurile, care se dezvoltă în mediu umed.

Nivel scăzut de oxigen în aerul locuinței

Pentru un aport suplimentar de oxigen și un mediu cât mai plăcut se poate apela la plante ornamentale, care sunt mai practice în filtrarea poluanților și îmbunătățirea calității aerului respirat, spre deosebire de aparatele de purificare a aerului. Mai mult, experții ne sfătuiesc, ca la locuințele cu înălțimea tavanului la cca. 2.5 m, să avem cel puțin o plantă pentru fiecare 8mp.

Unde duc toți acești factori poluanți

Alergenii din locuință, praful, acarienii, fumul de țigară sau polenul, separat sau împreună, duc la apariția astmului, rinitei alergice, conjunctivitei și a alergiilor alimentare.

Tot mai mulți copii sunt diagnosticați cu astm, din aceste cauze, a crescut și incidența unor maladii mai severe, precum cancerul.

Modalități la îndemână de a păstra un aer sănătos în locuința noastră

Pentru a combate poluanții și alergenii din locuință este nevoie de o curățenie care să înlăture toate cauzele ce duc la degradarea aerului din casă.

▪️ Folosește plantele ornamentale pentru purificarea aerului din locuință. Printre cele mai recomandate plante de apartament sunt palmierul bambus, crinul păcii, ficusul, filodendronul, feriga, crizantema, aloe vera, dracena, voalul miresei, spatiphyllium, anthuriumul și crassula. Fiecare dintre aceste plante are o frumusețe aparte, dar și proprietăți remarcabile în purificarea aerului, așa că le poți folosi în toate camerele din locuința ta.

▪️ Păstrează un nivel de umiditate optim pentru a nu favoriza dezvoltarea mucegaiului și a bacteriilor. Nivelul optim de umiditate este de 40% – 60%, și se poate atinge folosind un dezumidificator sau un umidificator, funcție de particularitățile aerului din locuință.

▪️ Folosește purificatorul de aer special conceput pentru a purifica și filtra aerul din locuință, eliminând praful, alergenii, polenul, fragmentele de păr al animalelor de companie, cît și a compușilor organici volatili și a particulelor de monoxid de carbon, fiind probabil cel mai sigur și simplu mod de curățare a aerului din casă. Unele aparate de aer condiționat, din generația mai nouă, au inclus și aparat de purificarea aerului.

▪️ Aerisirea locuinței zilnic, indiferent de temperatura de afară, timp de o jumătate de oră. Este suficient pentru a atenua acumularea de substanţe nocive din locuinţă.

▪️ Folosire produselor de curățenie din ingrediente naturale pentru a evita apariția de emanații toxice în urma folosirii, așa numiții compuși organici volatili.

▪️ Evită fumatul în casă, dar și utilizarea de deodorante sau de odorizante spray. În magazinele naturiste se găsesc uleiuri esențiale din aproape orice plantă, soluții excelente pentru purificarea aerului și odorizarea camerelor.

▪️ Aprindeți numai lumânări din ceară de albine, care aprinse purifică atmosfera din cameră, ajutând la eliminarea particulelor de praf, a mirosurilor neplăcute, a sporilor de mucegai şi a altor alergeni.

▪️ Evită pe cât posibil să depășești holul de intrare încălțat de afară, talpa încălţărilor purtate pe stradă poartă o grămadă de elemente nocive, de la ciuperci şi bacterii, la pesticide şi fecale. Acestea pot fi răspândinte în locuinţă dacă nu renunţi la pantofi în momentul în care intri în casă.

preloader