Lucrări de toamnă în grădină

2 noiembrie, 2018

O grădină splendidă nu se întreține așa ușor cum ar putea părea la prima vedere, este nevoie de muncă și atenție acordată fiecărui tip de plantă. Pentru a avea la primăvară un colț de rai în propria curte, trebuie să pregătești din timp terenul și să pregătești plantele pentru venirea frigului.

Noi îți spunem ce este bine să faci toamna în grădină pentru a avea o curte superbă la primăvară:

Lucrări de toamnă în grădină

Curățarea frunzelor uscate. Primul lucru pe care orice grădinar ar trebui să-l facă toamna în grădină este să curețe pământul de frunzele uscate, să elimine plantele care s-au trecut și să adune resturile vegetale pentru a le arunca la gunoi. Dacă îți dorești, poți face compost din plantele uscate, dar trebuie să te asiguri că resturile provin de la plante sănătoase care nu au avut boli sau dăunători. De asemenea, acum poți elimina plantele care nu îți mai plac și nu le mai vrei anul viitor.

Întreținerea gazonului. Dacă ai gazon, ai grijă să fie curățat de frunzele căzute de la copacii din jur și de resturile de iarbă rămase după ce a fost tuns. Acest procedeu este necesar pentru a nu sufoca firele de iarbă și pentru a evita dezvoltarea mucegaiului. Dacă îți dorești să semeni gazon, acum este un moment prielnic, ba chiar îl poți tunde o dată dacă vremea e favorabilă până la venirea primei zăpezi.

Îngrijirea florilor. Trandafirii sunt florile care se tund toamna târziu pentru a se dezvolta frumos la primăvară în tufe bogate. Pentru a fi protejați pe timpul iernii se face mușuroi de pământ în jurul tulpinii și se bătătorește ușor ca să nu pătrundă aerul rece. După primul îngheț și înainte de venirea gerului, ramurile moarte și subțiri se taie. Micșorarea tufei la jumătate îi va da mai multă vigoare și rezistență pe timpul iernii. De asemenea, trandafirii se pot planta toamna, dar trebuie protejați bine de frig. Varianta cea mai simplă este să-i acoperi cu bidoane de plastic, până în luna aprilie când au format deja frunzulițe și afară este cald.

Depozitarea semințelor și bulbilor. Toamna este momentul oportun să aduni semințele de la plantele aromatice (busuioc, cimbru, mărar) și florile (regina nopții, crizanteme, crăițe, cârciumărese, flori de piatră etc) pe care dorești să le sădești în primăvară. De asemenea, bulbii de narcise, lalele, gladiole și dalii se depozitează peste iarnă în casă, într-o cutie de carton, după ce au tratați cu un fungicid. Este bine să scoți bulbii din pământ, deoarece soiurile hibride nu rezistă mai mult de 2-3 ani după care fie nu mai fac flori, fie se cufundă prea mult în pământ, și să-i păstrezi într-un loc uscat și răcoros.

Îngrijirea copacilor. După ce ai cules ultimele fructe, copacii trebuie îngrijiți pentru sezonul rece. Se adună frunzele uscate, fructele stricate rămase, inclusiv cele căzute pe jos, pentru a elimina posibilitatea formării de dăunători. Tăierile de toamnă, la copacii tineri, trebuie făcute până la jumătatea lunii noiembrie sau înainte ca temperaturile să scadă sub 5 grade Celsius. Toamna este momentul prielnic pentru plantări de pomi și arbuști fructiferi. În zonele cu temperaturi foarte scăzute pe timpul iernii se protejează tulpinile cu paie sau coceni de porumb. În plus, toți pomii ar trebui ancorați împotriva vântului și al viscolului. Spre sfârșitul toamnei, înainte de primul îngheț, specialiștii horticultori recomandă aplicarea unui tratament pe bază de ulei mineral tuturor pomilor pentru a distruge ouăle și dăunătorii care hibernează în scoarța copacilor.