Instalația sanitară: manoperă, plan și principii de funcționare pentru un plan reușit

23 octombrie, 2020

Construirea unei case implică amenajarea mai multor spații funcționale, realizate cât mai practic, alături de găsirea unui design adaptat valorilor personale și tendințelor din domeniu. Este recomandat ca, odată cu primele planuri ale casei, să fie luată în calcul și instalația sanitară, amplasarea acestor spații de baie în contextul general al construcției, deoarece acestea impun o serie de condiții legate de poziționarea conductelor pentru alimentarea cu apă, a conductelor de scurgere, amplasarea obiectelor sanitare și a spațiilor de depozitare.

Instalația sanitară are o legătură directă cu igiena într-o locuință, astfel încât importanța ei este evidentă. Pe de altă parte, instalația sanitară dacă a fost realizată într-un mod necorespunzător poate ceda, provocând astfel adevărate catastrofe în locuință, de la inundații până la refulări ale sistemului de canalizare.

Planificarea instalației sanitare

Primul lucru de care trebuie să ținem cont atunci când vrem să montăm sau să înlocuim instalația sanitară este proiectarea ei în dimensiunile construcției ce va fi realizată. În cazul în care se construiește o locuință nouă, instalația sanitară trebuie proiectată în același timp cu planurile arhitecturale. Câțiva factori trebuie luați în considerare atunci când se discută cu arhitectul:

  • suprafața pe care se întinde instalația sanitară;
  • numărul estimativ de persoane care pot utiliza instalația sanitară în același timp;
  • pH-ul și duritatea apei folosite pentru alimentarea cu apă potabilă și menajeră;
  • presiunea apei la intrarea în instalația sanitară;
  • temperatura apei, în cazul instalației de apă caldă.

Tipuri de instalații sanitare

Într-o locuință există mai multe tipuri de instalații sanitare:

  • Instalația de apa rece cuprinde toate țevile, conductele și circuitele prin care circulă apa rece.
  • Instalația de apa caldă cuprinde toate țevile, conductele și circuitele prin care circulă apa caldă.
  • Instalația de canalizare cuprinde toate țevile, conductele și circuitele prin care este evacuată apa reziduală, dar și instalația exterioară, prin care se colectează apa pluvială. În cazurile în care instalația de canalizare nu poate funcționa gravitațional din cauza așezării terenului, aceasta poate include si stații de pompare.
  • Instalația de încălzire este ansamblul țevilor, al conductelor și al circuitelor prin care se realizează încălzirea locuinței.
instalatie sanitara

Principiile de funcționare a instalațiilor sanitare

  • Instalațiile de apă rece funcționează după principiul presiunii din rețeaua stradală. Dacă sursa apei nu este rețeaua stradală, ci un puț forat, apa va fi pompată către consumatori prin intermediul conductelor și al coloanelor, ca urmare a presiunii create de un hidrofor.
  • Principiul vaselor comunicante este, de asemenea, un principiu aplicat în funcționarea instalației sanitare. Conform acestuia, lichidul din două sau mai multe vase comunicante are, în plan orizontal, același nivel, indiferent de numărul, forma sau dimensiunea acestora vase.
  • Instalația de canalizare funcționează după principiul gravitației. Atunci când traseele, pantele și diametrele conductelor nu sunt calculate sau realizate corespunzător, pot apărea probleme precum înfundarea canalizării.

Planul instalațiilor sanitare

Pentru locuințele moderne, funcționalitatea și calitatea instalațiilor sanitare sunt vitale. De aceea, proiectarea acestora se face înainte de construirea propriu-zisă a casei.

  • Planul arhitectural al clădirii. Arhitectul sau echipa care concep proiectul casei vor avea în vedere, încă din această fază, să includă în planul de construcție și instalația sanitară. În lipsa acesteia, nu pot fi eliberate toate autorizațiile și avizele de construcție.
  • Alegerea tipului de alimentare cu apă. În planul arhitectural se menționează dacă alimentarea cu apă se face de la rețeaua stradală sau dintr-un puț propriu. Alimentarea din puț propriu implică o muncă suplimentara pentru forarea acestuia la adâncimea stabilită de specialiști, însă există o serie de motive pentru care este preferată de locuitorii casei, printre care și asigurarea unei bune și constante presiuni, dar și independența față de eventualele defecțiuni care pot apărea la rețeaua localității.
  • Alegerea tipului de încălzire. Încălzirea poate fi realizată de la rețeaua orașului, care implică dependența față de funcționarea acesteia, sau de la centrală proprie. În această a doua situație, chiar dacă investiția inițială este mai mare, pe termen lung se face o economie considerabilă și totodată vei avea parte de confortul optim. Centrala poate fi folosită și pentru încălzirea apei, însă pentru aceasta mai ai și alte opțiuni, precum boilerele sau panourile solare. Poți folosi o singură astfel de sursă sau două, în mod alternativ. Încălzirea se poate realiza și cu surse de căldură separate de instalația sanitară, așa cum sunt panourile solare, pompele de căldură ecologice, panourile fotovoltaice sau tradiționalele sobe.
  • Alegerea tipului de instalație de canalizare. Canalizarea unei case poate fi realizată printr-o fosă septică sau poate fi racordată la rețeaua localității. Indiferent pentru care variantă vei opta, este important să ai în vedere sistemul de aerisire pentru aceasta și crearea unei garde de apă, care va preveni pătrunderea mirosurilor neplăcute în interiorul locuinței.
  • Întocmirea planului instalației sanitare. Deși planul instalației sanitare este detaliat și în planul arhitectural al construcției, va fi necesară întocmirea unui plan individual doar pentru aceasta, plan ce este considerat final și trebuie respectat întocmai.
instalatie sanitara

Aspecte importante în proiectarea instalației sanitare

  • Cel mai important aspect de care trebuie să ții seama la proiectarea instalației sanitare a unei case este stabilirea corectă a dimensiunilor, în funcție de necesarul de apă pentru instalațiile de alimentare.
  • Este important să stabilești în mod corect dimensiunile scurgerilor, respectiv capacitatea țevilor. Pentru scurgerile de apă și pentru instalația de canalizare, este de o importanță vitală proiectarea corectă a diferențelor de nivel, pentru funcționarea gravitațională corespunzătoare.
  • Asigură-te că robineții de siguranță de închidere și golire sunt amplasați corect. Între sursa principală de apă și casă trebuie să existe un robinet; ori în apropierea apometrului ori a hidroforului.
  • Alege ţevile în funcţie de temperatura şi de presiunea apei.
  • Foloseşte ţevi de calitate, chiar dacă sunt mai scumpe. Cele mai indicate sunt cele din polietilenă reticulată, cu racorduri din alamă zincată.
  • Dimensionează instalaţia sanitară în funcţie de presiunea presupusă a apei.

Costurile instalației sanitare

Pentru a-ți face o idee de ansamblu în ceea ce privește cheltuielile pe care le vei avea pentru achiziționarea materialelor și a circuitelor necesare și prețul manoperă instalație sanitară, te vei raporta la valorile și caracteristicile casei. Orientativ, instalația pentru o locuință cu două băi, trei dormitoare și o bucătărie poate costa între 1.500 si 2.000 de lei.
Pentru manoperă instalație sanitară vei plăti între 50 și 100 de lei pentru montarea fiecărui obiect sanitar, iar pentru racordurile la centrală, dacă ai ales această opțiune pentru încălzire, vei mai plăti aproximativ 500 de lei. Montarea instalației sanitare costă aproximativ 450-500 de lei pentru o locuință precum cea descrisă mai sus. În cazul în care există etaj, suma poate ajunge la 1.000 de lei.

preloader