Îngrășăminte naturale pentru plantele de ghiveci

5 octombrie, 2018

Plantele de ghiveci nu beneficiază de nutrienții existenți în sol, decât pentru o scurtă perioadă de timp, comparativ cu plantele care trăiesc permanent în grădină. Tocmai de aceea, necesită o îngrijire specială și se recomandă anual transplantarea lor pentru împrospătarea pământului.

Însă, nu întotdeauna ne este ușor să facem această operațiune de transplantare și schimbare a pământului vechi cu unul proaspăt, în această situație ce ne rămâne de făcut este să apelăm la ajutorul îngrășămintelor naturale pentru plantele de ghiveci.

Iată cele mai eficiente soluții naturale care funcționează perfect ca și îngrășăminte pentru plantele de apartament:

Îngrășăminte naturale pentru plantele de ghiveci

Zahărul. Cel mai folosit îngrășământ natural este soluția rezultată din zahăr și apă. Persoanele care practică grădinăritul organic și nu folosesc substanțe chimice spun că zahărul stimulează creșterea plantelor și totodată distruge microroganismele, cum sunt paraziții și insectele dăunătoare.

Zațul de cafea. Pământul plantelor de ghiveci poate fi hrănit foarte ușor folosind zațul de cafea. După ce ți-ai preparat cafeaua, iar zațul s-a răcit, pune-l direct în pământ, la baza plantelor, deoarece este o sursă ideală de azot. Pe lângă calitatea de a fi un îngrășământ foarte bun, zațul de cafea ajută și la drenarea solului, sporește capacitatea de reținere a apei și aerisește substratul.

Coji de ou. Pentru a le da plantelor tinere un start sănătos sau pentru a le hrăni pământul celor mature, folosește coji de ou pisate. Pentru că sunt bogate în calciu, magneziu, fier și alte minerale importante, cojile de ou hrănesc pământul plantelor de ghiveci ceea ce le asigură nutrienții necesari pentru a se dezvolta sănătos.

Apa de la paste sau legume fierte. Apa de la robinet este foarte calcaroasă și are un conținut mare de clor, tocmai de aceea nu o face tocmai benefică plantelor de ghiveci. O soluție excelentă ar fi să folosești apa în care ai fiert pastele sau legumele fierte. Apa în care ai opărit spanacul este un îngrășământ excelent pentru plante, în timp ce amidonul de la cartofi sau paste le ajută să crească mai repede și mai armonios.

Coji de banane. Cojile de banane sunt un îngrășământ excelent pentru plante. Bogate în potasiu și magneziu ele pot fi folosite fie imediat după ce au fost mâncate, fie sub formă de pulbere rezultată după uscarea lor și mărunțirea sub formă de pulbere. Bucățelele mici de coji de banane se usucă rapid și se încorporează natural în sol, eliberând substanțe nutritive esențiale pentru plante, potasiu, magneziu, calciu sau sodiu.

Bicarbonatul de sodiu. Plantele de ghiveci care iubesc solul alcalin, cum ar fi mușcatele, begoniile și hortensiile, vor produce flori mult mai frumoase dacă li se adaugă în pământ puțin bicarbonat de sodiu. Bicarbonatul de sodiu reduce aciditatea solului, la fel cum se întâmplă în cazul reducerii ph-ului organismului.

Dacă ai nevoie de un bun specialist în treburile casei, apelează la serviciile ajusto.ro! Plata online, costuri fixe, fără bacșiș!  

preloader