Igienizarea aparatului de aer condiționat

2 aprilie, 2019

Întotdeauna considerăm că acasă la noi suntem în siguranță, protejați de aerului exterior poluat cu diferite particule de praf, polen sau chiar viruși, prin simpla închidere a ferestrelor, dar această idee nu este susținută în realitate. Aerul dintr-o casă este de două până la cinci ori mai poluat decât aerul de-afară, ceea ca înseamnă că poate pune în pericol sănătatea familiei.

Într-o locuință, grija pentru sănătate trebuie să fie constantă și direcționată nu numai către a menține casa curată și bine ventilată dar și către curățarea și menținerea în perfectă stare de funcționare a echipamentelor de climatizare, aceasta fiind foarte importantă pentru sănătatea celor care respiră aerul recirculat.

Operațiile de debacterizare și igienizare aer condiționat se recomandată de două ori pe an, în special primăvara și toamna, aceste servicii de igienizare aer condiționat trebuind să fie făcute de specialiști autorizați și cu experiență, a căror lucrare este garantată de portofoliul deținut.

Curățarea și igienizarea aparatului de aer condiționat

În filtrele aparatului de aer condiționat se adună în timp praf, scame, acarieni, microorganisme. Toate acestea pot duce la îmbolnăviri, pot bloca funcționarea aparatului sau pot afecta calitatea aerului printr-un miros neplăcut.

Curățarea aparatelor de aer condiționat constă în curățarea unităților, interioară și exterioară, și în curățarea filtrelor specifice fiecărui model de aparat.

  • Curățarea carcasei și capacelor unității interioare se face cu o lavetă umedă și îmbibată cu spray pentru curățarea aparatului de aer condiționat, cu un dezinfectant pentru aer condiționat sau cu un amestec de apă, oțet și puțin bicarbonat de sodiu. Masca se scoate foarte ușor și trebuie curățată foarte bine de praf cu aspiratorul, apoi cu o soluție de curățare, poți folosi și un odorizant pentru aer condiționat pentru un miros plăcut în încăpere. Nu atașa masca aparatului înapoi decât după ce s-a uscat foarte bine.
  • Îndepărtarea prafului depus pe filtrele de aer se realizează prin curățarea acestora cu apă călduță cu puțin detergent și oțet sau cu soluții speciale de curățare a aparatelor de aer condiționat, clătite bine cu apă și apoi lăsate la uscat. Operațiunea poate fi făcută și de proprietari, pentru că nu necesită cunoștințe tehnice deosebite, odată la două – trei săptămâni, funcție de praful din zonă. Filtrele se scot prin rabatarea măști frontale a unității interne și tragerea acestora în jos. Un filtru curat împiedică murdărirea rapidă a bateriei de evaporare.
  • Curățarea radiatorului sau a bateriei evaporatorului de impuritățile depuse se va face cu peria îngustă de la aspirator. Mizeria depusă reduce fluxul de aer și izolează bateria, reducând capacitatea sa de a absorbi căldura.
  • Se îndreaptă aripioarele îndoite de la bateria evaporatorului pentru un mai eficient schimb de căldură. Totodată se îndepărtează eventualele oxidări sau murdării.

Aceste servicii de igienizare aer condiționat trebuiesc făcute numai de specialiști și executate conform specificațiilor tehnice ale aparatului.

  • Igienizarea radiatorului sau a bateriei evaporatorului se face cu o soluție acido – antibacteriană, care curăța eficient și rapid instalația de aer condiționat de bacterii, mucegai și alte micro-organisme, protejând de reacții alergice și îndepărtând totodată mirosurile neplăcute.
  • Se demontează, se curăță și se igienizează turbina sau elicea orizontală cu apă caldă și detergenți sau soluție de curățare antibacteriană, care curăță eficient microorganismele existente.
  • Se îndepărtează, se curăță și se igienizează tăvița de colectare a condensului cu apă, cu soluții care nu atacă aluminiul.
  • Se verifică scurgerea condensului din unitatea interioară cu „metoda sticlei de apă”, turnându-se lent, cu o sticlă, cel puțin 1 litru de apă în tăvița de sub evaporatorul unității interioare, urmărindu-se ca nu cumva apa, în loc să iasă din încăpere, prin țeava prevăzută, să se scurgă pe perete sau podea.

Revizia tehnică și curățarea în detaliu a aparatului de aer condiționat, cu substanțe dedicate, ar trebui lăsată în seama experților. Acestea sunt operațiuni de întreținere necesare care trebuie efectuate atât pentru unitatea interioară, cât și pentru cea exterioară a sistemului de aer condiționat.

O locuință confortabilă și sănătoasă sau o activitate productivă de orice fel poate fi desfășurată într-o atmosferă sănătoasă dacă aparatele de climatizare sunt întreținute permanent și corect, iar acest lucru se poate îndeplini doar prin solicitarea de servicii de igienizare aer condiționat profesioniste. Se poate considera că prin utilizarea unui sistem de climatizare curat se vor putea stopa și neutraliza complet toate atacurile poluante, locuința fiind sigură și confortul ambiental asigurat.

preloader