Idei creative pentru amenajarea grădinii

20 iulie, 2018

Mai mică sau mai puțin, grădina casei tale este sanctuarul pe care l-ai îndrăgit înainte să existe, este locul de relaxare dar și de odihnă creativă. Este proiectul tău de suflet pe care încerci să-l aduci aievea într-un spațiu în care să te simți cu adevărat acasă, unde să găsești refugiul perfect, o oază de liniște din intimitatea locuinței tale unde să-ți recapeți ușor energia.

Bijuteria verde, cel mai grozav accesoriu al casei, perla coroanei, grădina are nevoie de îngrijire zilnică și de amenajări care să-i confere personalitate, dar în același timp și unicitate, fiind o investiție pe termen lung.

Nu vom pune în dezbatere creativitatea de care vei da dovadă la amenajarea grătarului sau a mesei unde vă veți înfrupta din „ale grătarului”, pentru că avem încredere. Amenajarea grădinii înseamnă că pe lângă cei câțiva pomișori și arbuști, vizibili pe frumosul verde al gazonului, mai trebuie să venim cu câteva idei de decorațiuni care să accentueze zonele de relaxare și destindere.

▪️ Rondurile de flori sunt acele zone în care vei aranja diverse combinații de flori, suprafața putând avea diferite forme și dacă grădina este mai spațioasă poți încadra și câte un pomișor nu foarte înalt, pentru a nu ține umbră, de talia unui liliac.

Nu este o idee foarte rea ca rondul să fie delimitat de zona gazonată de o bordură decorativă sau chiar un „gard viu”.

În funcție de ideile avute și obiectele găsite, se poate înlocui împrejmuirea cu diferite obiecte folosite pe post de ramă. O roată de căruță sau de angrenare de la nu știu ce mașinărie de la „fiare vechi”, înfiptă orizontal în sol, va forma între spițe zone ce pot fi cultivate cu diferite plante, eventual fiecare spațiu cu altceva.

Destul de creativă pare și ideea unui rond de flori supraînălțat, cu bordură de jur împrejur, totul ridicat la 40-60 cm.

Amenajare gradina: ronduri de flori

▪️ Jardinierele cu flori pot fi generate de alte idei creative. Deși foarte răspândite, „căruța cu flori” și bicicleta ca suport de jardiniere sunt încă de efect. Dar nu te opri aici, butoiul sau butoaiele, o sumă de butuci de forme diferite, alcătuind un design mai special, pot fi de mare efect. Efectul poate fi accentuat de jardiniere sau ghivece în culori aprinse.

Un perete care nu vă place foarte mult cum se încadrează în „peisaj” sau calcanul de la casa vecinului, pot fi acoperiți și ascunși parțial cu jardiniere pline de flori.

Amenajare gradina: jardiniere

▪️ „Rocăria” sau un spațiu plin de pietre mari, nu prea extins poate fi o idee de mare efect în decorarea grădinii. Pietre nu prea mari și nici foarte grele, dar bine fixate pentru a nu putea fi mutate și pune în pericol copiii, înalte de 60-80 cm, pe un pat de pietriș, la care adăugăm o iluminare inteligentă seara, pot deveni o zonă de mare efect.

Amenajare gradina: rocaria

▪️ Iazul din curte, cu siguranță unul artificial, va însemna un luciu de apă cu efect de relaxare, mai ales în după amiezile și serile de vară. Iazul nu este nevoie să aibă o suprafață foarte mare, poate fi chiar neregulată, iar adâncimea nu mult peste o palmă. Poate fi construit la suprafața solului sau chiar ridicat la cca 50 cm. Efectul relaxant poate fi dublat pe timpul serii cu o luminație sub nivelul apei.

Lângă „iaz” își au cu siguranță locul flori și plante mai înalte și diverse aranjamente de pietre, bolovani și pietriș.

Amenajarea gradinii: iaz

▪️ Perdeaua de apă plasată nu departe de zona de odihnă este o altă idee pe care poți să o iei în considerare. Un bazin nu prea adânc, dar suficient de extins, în mijlocul căruia se fixează țeavă sub forma dreptunghiulară, cu partea orizontală la o înălțime de 180 – 200 cm, plină de găuri prin care picură apa în bazin. O pompă preia apa și o ridică pentru a închide circuitul. Instalația, nu foarte complicată poate fi ascunsă în diverse designuri, metalice dar nu numai, de genul unei porți. Pentru un mai mare efect bazinul poate fi acoperit cu pietre, printre care se va prelinge apa.

Tot aici se poate aminti de robinetul ce curge continuu, alimentat prin țeava ce transportă apa din mijlocul jetului ce curge, construcție ce poate fi considerată chiar clasică.

Orice design cu căderi de apă în circuit, din vas în vas, unde pompa împinge apa din bază, în vasul cel mai înalt, poate aduce un plus în aranjarea grădinii.

Amenajare gradina: perdea de apa

▪️ Un mic pârâu în propria grădină este o idee ce se poate lega de o grădină suficient de spațioasă, cu ceva pantă naturală, care va atenua poluarea și va menține o umiditate optimă, mai ales în timpul verii. Susurul apei curgătoare va crea din plin o atmosferă de relaxare.

Amenajare gradina: parau

▪️ Aleile pietruite pot fi o altă variantă de îmbunătățire a designului unei grădini. Drepte sau curbate, aleile sunt specifice unei grădini suficient de mari, pentru ca forma și dimensiunea lor să fie vizibilă în context. O idee foarte importantă, chiar dacă ascunde un caracter ușor rustic ar fi ca pietruirea să nu fie făcută cu pavaj. Pietre de râu sau pietre de diverse mărimi și forme pot forma alei cu un efect foarte prietenos și relaxant.

Îți poți pava aleea cu pietre speciale care vor lumina noaptea, ele încărcându-se cu energie luminoasă după circa 25-30 minute de expunere la orice fel de sursă de lumină existentă. Sunt fabricate dintr-o rășină dură ce are în compoziție materiale cu proprietăți luminoase, ce luminează în întuneric.

Deși mai scumpe și poate nu foarte rezistente, aleile podite cu lemn dau un sentiment de căldură și confort.

Amenajare gradina: alei pietruite

▪️ Scările cerute de relieful grădinii sau făcute pe un relief trucat, sunt o variantă wow a aleilor pietruite și pot avea un design ce se poate integra cu ușurință în cel al grădinii. Datorită pantelor foarte line poate avea un puternic efect de relaxare.

Într-o grădină suficient de mare aleile pot duce spre o platformă de relaxare, unde să existe fotoliile sau șezlongurile, poate eventual masa. Este zona de socializare, care în funcție de designul ales poate fi materializată printr-un foișor sau un chioșc.

Într-o grădină mică, aleile și platforma, se reduc la un foișor sau o zonă de relaxare sub o prelată. Aici la umbră vei fi înconjurat de plantele preferate.

Amenajari gradina: scari

▪️ Amenajarea unui foc de tabără poate fi una din ideile la care creativitatea ta va fi scoasă în evidență. Este vorba de crearea unei gropi pietruite, a unui bazin zidit sau a unui vas metalic suficient de sigur pentru a menține un foc de lemne în deplină siguranță. În serile târzii, povestitul în jurul focului din grădină va fi o garanție pentru o atmosferă de vacanță.

▪️ Mobilierul din trunchi de copac rustic și aparent foarte comun lasă tot timpul loc pentru apariția a noi idei creative în completarea designului unei grădini. Bănci, băncuțe, mese și chiar leagăne sunt piese de mobilier ce pot fi foarte potrivite pentru odihnă și relaxare în zona de grădină

▪️ Ghivecele de plante, construite din piatră sau lemn, în general, în forma unor turnuri spiralate, în plan înclinat sau trepte, pot avea un efect puternic în designul grădinii. Acestea vor pune în evidență plante diferite pe diverse nivele. Aceste „ghivece” se pretează atât plantelor cu flori sau fără, cu spații interplante acoperite cu pietriș sau lemn. Lămpile pentru efectele nocturne sunt și ele binevenite.

Destul de ușor se pot procura seturi de ghivece din porțelan ce se pot integra în designul grădinii ca adevărate ansambluri ornamentale.

▪️ Mini grădinile sunt o altă variantă de ghivece, cu o suprafață de 1 – 2 mp unde se pot alcătui aranjamente ce imaginează grădini în miniatură. Poziționate pe pietriș sau chiar pe gazon, în apropierea locului de relaxare, acestea dau un aspect aparte grădinii.

Toate aceste contrucții și instalații cer o mână de specialist. Există echipe care vă vor ajuta la realizarea proiectuluii grădinii dumneavoastră în conformitate cu ideile avute, iar buna lor execuție va fi desăvârșită de plantarea pe care o veți realiza.
Dacă ai nevoie de un bun specialist, apelează la serviciile ajusto.ro! Plata online, costuri fixe, fără bacșiș!