Ghivece pentru plante din obiecte reciclate

16 martie, 2019

Decorarea interioarelor sau a grădinii cu plante în ghivece este un hobby pentru cei ce au afinitate pentru plante și flori. O asemenea activitate nu doar că relaxează dar oferă și o energie pozitivă tuturor membrilor familiei.

Primăvara este un prilej perfect pentru a curăța florile, pentru a le schimba ghivecele și pentru a le schimba aranjamentele. Totul este ca acest hobby să nu devină foarte costisitor și de aceea este bine să încercăm să ne folosim imaginația pentru a reduce substanțial din costuri. Este a ocazie propice și pentru reciclarea a o mulțime de obiecte pentru care nu mai găseam loc pe nicăieri, dar și un prilej perfect să ne mândrim cu soluțiile noastre creative DIY pentru a confecționa un ghiveci de plante, și totodată de a ne uimi și inspira prietenii.

Obiectele casnice obișnuite se pot transforma oricând în ghivece de flori și jardiniere interesante, o cană, o pâlnie, o farfurie, o carte, un scaun, o haină sau un papuc, o cutie, o sticlă, un dulap, un cauciuc sau o jantă, o geantă pe care ai aruncat-o pe undeva. În loc să le depozitezi sau să le arunci, mai bine le transformi în ceva util, decorativ și care îți va aduce satisfacție.

  • Lustrele vechi, dacă luminau spre tavan, în sus, pot fi revopsite și în fiecare abajur putem crea un ghiveci, eventual florile învecinate să fie diferite. Aceste lustre pot fi de efect atât în interiorul unui apartament, pe o terasă sau în chioșcul din grădină, depinde doar de vânt și de imaginația avută.
  • Din sticle cu fundul tăiat, prinse între ele cu suporți metalici sau textili puteți realiza ceva asemănător lustrelor de mai sus. Fiecare sticlă poate deveni un ghiveci excelent, două sau trei pietre mai mari la baza gâtului permițând scurgerea apei în exces. Printre aceste sticle, în una sau două, în loc de ghivece putem fixa lumânări ce vor avea un efect relaxant seara, printre flori.
  • Căni sau cești din porțelan desperecheate, chiar crăpate, pot deveni ghivece de mare efect dacă le puneți pe o tavă și le așezați pe o masă sau un dulap. Se cere un minim de atenție la folosirea unei mașini de găurit pentru a crea găuri de scurgere pentru apa în exces. Tot aici va merge fără probleme orice ceainic sau supieră.
  • Câteva pălării, cu boruri cât mai largi, cu culori stridente sau chiar revopsite în astfel de culori, pot fi fixate pe un gard sau un perete din interiorul casei sau în grădină. Nu trebuie să speculăm numai aranjamentul acestora și culorile lor, gândește-te că în interiorul fiecărei calote se ascunde un suport de flori. O șapcă își are locul cu ușurință printre atâtea pălării.
  • O colivie veche găsită prin pod sau în târg, eventual revopsită, poate fi un suport pentru flori atât pentru interior cât și pentru grădină.
  • Cărți mai groase sau fixate împreună, cartonate de preferat, pot lăsa un loc perfect pentru un ghiveci. Dacă sunt tăiate filele în așa fel ca în mijloc să se creeze spațiul pentru ghiveci, vor fi de mare efect în bibliotecă, hol sau balcon.
  • Piesele de mobilier nefuncționale pot deveni suporturi perfecte pentru flori. Un dulap cu sertare revopsit și cu sertarele fixate ca rafturi pot ține loc de jardiniere sau rafturi pentru ghivece. Orice scaun sau masă de cafea poate juca același rol în grădina sau pe terasa noastră după o minimă amenajare.
  • Putinele sau butoiașele, de mult nefolosite, găsite prin pivnițe pot deveni jardiniere ideale pentru aranjamente florale pe care să le țineți pe terasă, în chioșc sau la ușa de intrare. Aerul rustic emanat nu mai cere revopsire.
  • O roabă, un căruț de copil sau landou nefolosit poate fi o jardinieră la fel de aspectuoasă.
  • Niște cizme vechi de cauciuc, frumos colorate sau recolorate, fixate pe un gard sau un perete, pe post de ghivece pot fi de mare efect și totodată să creeze o mini-grădină. Fără să exagerați dar la fel de mare impact pot avea și vreo două trei ghivece amenajate în niște bocanci mai „dărăpănați”, între care să stea și un pantof cu toc cui.
  • O chiuvetă veche, la care mai există chiar și bateria, poate fi un suport excelent de flori, iar efectul poate fi subliniat de două – trei farfurii mari și întinse, colorate viu, ca separatoare.
  • Anvelopele vechi dacă nu le aveți prin curte este foarte bine, dar dacă le aveți și le folosiți ca suporturi de flori este excelent. Puse intercalat, pe orizontală, pe două sau chiar trei rânduri, pe lângă un gard sau o scară, umplute cu pământ pot fi jardiniere foarte aspectuoase dar și cu rol de stabilitate pentru denivelarea unde sunt fixate.

Tot ca jardiniere sau ghiveci pot fi folosite dacă sunt fixate vertical sau chiar suspendate și floarea dezvoltându-se în interiorul inelului creat.

Gândiți-vă că le puteți lăsa așa cum sunt sau le puteți vopsi în diverse culori vii și contrastante.

  • Un palet pe care ați primit ceva materiale și nu l-ați distrus încă, fixat vertical, poate deveni un foarte de efect suport de ghivece sau chiar se pot amenaja ca jardiniere, florile ieșind printre scânduri lateral, în afară.
  • Oale, cratițe sau strecurători emailate, chiar dacă sunt ciobite sau mai ales de asta, pot fi aranjate într-un colț, fiind de mare efect în designul grădinii și totodată foarte utile pentru flori.
  • Peturile de la diversele băuturi sunt foarte des întâlnite în orice gospodărie și se strâng întotdeauna suficient de multe, că vrei sau nu. Se pot prinde între ele destul de ușor, dar pot fi și foarte ușor aranjate să fie fixate în diferite poziții, vertical sau orizontal. Fixate pe un zid sau un gard din grădină pot crea o multitudine de „ghivece” în care se pot ține o mulțime de flori și plante. La fel de simplu aceste peturi pot fi unite în construcții care la rândul lor pot fi niște suporturi excelente pentru plante sau flori.

Cu câteva ustensile și ceva imaginație, poți revigora într-un mod creativ casa sau grădina, fără să cheltui mul’i bani, folosind doar ghivece din obiecte reciclabile sau poți apela le serviciile unor firme specializate în amenajări gradini.