Ghid de cumpărare aparat de aer condiționat: ce trebuie să ai în vedere

11 iulie, 2019

Deși poate nu este cel mai sănătos mod de a ne răcori, un aparat de aer condiționat este absolut necesar pe timpul verii. Odată ce iei decizia de a achiziționa un aparat de aer condiționat apar întrebările inerente precum: de unde îl alegem, pentru ce model de aparat condiționat să optăm, unde se instalează corect și cine va ocupa de această procedură?

Determinarea tipului de aparat de aer condiționat de care ai nevoie se face în primul rând în funcție de destinație, dacă este pentru uz casnic sau comercial, de numărul de încăperi și suprafața pe care dorești să o climatizezi, de performanța energetică, dar și în funcție de caracteristicile și performanțele dorite, bugetul disponibil sau preferințe personale cu privire la design sau brand.

Ți-am pregătit un ghid de cumpărare a aparatului de aer condiționat potrivit pentru casa ta care sperăm că-ți va ușura alegerea:

Ce model de aparat de aer condiționat alegi

Aparatele de aer condiționat se împart după felul cum sunt fixate componentele și după modul sub care este furnizat aerul răcit.

1. Aparatul de aert condiționat de tip clasic sau „de fereastră” este un aparat de aer condiționat care deține compresorul, radiatorul și condensatorul într-o singură unitate, și aceasta este fixată în fereastră. Acest tip de aparat de aer condiționat este aproape inexistent pe piață la acest moment, fiind depășit moral, de dimensiuni mari, greu de fixat și cu un randament scăzut.

2. Aparatul de aer condiționat de tip monospliter și multispliter. Aparatul de aer condiționat de tip spliter este o variantă a tipului clasic, compus dintr-o unitate exterioară ce conține conpresorul și sursa agentului de răcire, și o unitate interioară ce conține schimbătorul de căldură și ventilatorul. Cele două unități se leagă printr-un circuit frigorific. Este un tip de aparat de aer condiționat cu un randament foarte bun, cu un raport preț calitate foarte avantajos și relativ ușor de montat.

Aparatul de aer condiționat de tip multispliter este o variantă a aparatului de aer condiționat tip split, a cărei unitate externă este de mare putere, capabilă să fie legată și să trimită agentul frigorific spre două sau mai multe unități interne. Acest sistem de climatizare nu afectează foarte mult arhitectura casei, în unele cazuri putând însemna chiar o economie în cheltuieli.

Ghid de cumpărare aparat de aer condiționat: ce trebuie să ai în vedere

3. Aparatul de aer condiționat „de tavan” sau de tip „duct” este un sistem de climatizare destinat încăperilor prevăzute cu plafon fals continuu sau casetat, avantajul mare fiind distribuția uniformă a aerului, care se face prin tubulaturi ce dirijează aerul către zonele de climatizat, rezultând un maxim de confort. Deși este un sistem de climatizare scump este foarte des folosit pentru climatizarea sălilor de evenimente, restaurantelor, barurilor, sălilor de recepție sau clădirilor de birouri.

4. Aparatul de aer condiționat mobil sau portabil este un aparat relativ rar întâlnit, care deși poate fi mutat prin locuință, prezintă dezavantajul faptului că are nevoie de un tub pentru eliminarea aerului cald în exterior.

Cum alegem aparatul de aer condiționat după capacitatea de răcire

În domeniul instalațiilor de climatizare se definește o unitate de măsură pentru putere termică, și anume BTU pe oră, abrevierea provenind de la British Thermal Unit, și reprezintă capacitatea de răcire a unui aparat de aer condiționat raportată la timp, având valori cu atât mai mari, cu cât mai puternic este sistemul de răcire.

Capacitatea de răcire se determină prin calcule, o formulă de calcul aproximativă fiind:

Capacitatea de răcire (BTU) = Suprafața camerei (mp) x Înălțimea camerei (m) x 40 x 3,412

Când alegeți modelul este bine să ții cont de un aparat cu o putere egală sau preferabil mai mare decât cea calculată pentru suprafața camerei, astfel niciodată aparatul nu va fi solicitat la maximum.

Alegerea aparatului de aer condiționat după suprafața camerei și luând în considerare o înălțime de 2,5 – 3 m poate fi estimată și cu valorile din tabelul următor:

Capacitate de răcire Birouri / spații comerciale Locuințe
BTU / h mp mp
9000 14 – 22 18 – 25
12000 20 – 30 24 – 35
14000 24 – 36 28 – 45
18000 33 – 55 40 – 50
22000 40 – 60 48 – 70

Alegerea aparatului de aer condiționat după tehnologie

Aparatele de aer condiționat tradiționale folosesc un compresor care lucrează pe principiul pornit-oprit pentru a regulariza temperatura unei camere. La pornirea aparatului compresorul pornește și funcționează la capacitatea lui nominală, începând să răcească încăperea, până când un termostat sesizează că a fost atinsă temperatura și oprește compresorul. Când termostatul sesizează că temperatura a crescut cu 2⁰C dă un semnal compresorului să pornească din nou. Acest ciclu de funcționare este cam agresiv, de multe ori putând reduce fiabilitatea compresorului.

Aparatele de aer condiționat cu tehnologie inverter folosesc un model nou de compresor, cu capacitatea frigorifică și calorică variabilă, împreună cu o unitate electronică de control care comandă capacitatea compresorului și turația ventilatoarelor. La pornirea aparatului, compresorul funcționează la capacitate maximă, mult mai mare decât capacitatea nominală, pe măsură ce temperatura se apropie de temperatura dorită, sistemul de comandă micșorează progresiv capacitatea compresorului și turația ventilatoarelor, astfel încât la atingerea temperaturi dorite, compresorul va funcționa în mod continuu dar la capacitate foarte mică, atât cât este necesar pentru a compensa pierderile de căldură ale încăperii și de a menține temperatura setată.

Tehnologia inverter reduce consumul de energie cu minim 30%, funcționarea fiind mult mai silențioasă, permite asigurarea unui randament mult mai bun, aparatele de aer condiționat inverter, mai ales în cazul unei folosiri intensive, realizând economii importante de energie, în multe țări deja fiind interzisă comercializarea aparatelor de aer condiționat clasice.

Ghid de cumpărare aparat de aer condiționat: ce trebuie să ai în vedere

Alegerea după clasa energetică a aparatului de aer condiționat

Factura de curent electric este proporțională cu energia electrică consumată, care la rândul său depinde de clasa energetică a echipamentului.

A+++     SEER 8.5   A+++     SCOP 5.1
A++ 6.1 SEER < 8.5   A++ 4.6 SCOP < 5.1
A+ 5.6 SEER < 6.1   A+ 4.0 SCOP < 4.6
A 5.1 SEER < 5.6   A 3.4 SCOP < 4.1
B 4.6 SEER < 5.1   B 3.1 SCOP < 3.6
C 4.1 SEER < 4.6   C 2.8 SCOP < 3.1
D 3.6 SEER < 4.1   D 2.5 SCOP < 2.8
E 3.1 SEER < 3.6   E 2.2 SCOP < 2.5
F 2.6 SEER < 3.1   F 1.9 SCOP < 2.2
G     SEER < 2.6   G     SCOP < 1.9

Clasa energetică este stabilită pe baza unor parametri de eficienţă a aparatului, care trebuie urmăriţi în fişa tehnică a produsului. SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) și SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) sau coeficientul de eficiență sau performanță energetică masoară acești parametri energetici ai unui sistem de aer condiționat, cu cât este mai mare coeficientul de eficiență energetică al sistemului cu atat mai mic va fi consumul de energie electrică.

Alegerea aparatului de aer condiționat în funcție de nivelul de zgomot

Când vorbim despre nivelul de zgomot al unui aparat de aer condiționat ne interesează în primul rând nivelul de zgomot al unității interne, pentru că ea ne afectează direct. Dacă se încadrează în intervalul de valori de 56 – 65 dB este considerat un aparat de aer condiționat bun. Cu cât această valoare crește, cu atât aparatul de aer condiționat va fi mai zgomotos și mai greu de suportat.

La unitatea externă nivelul de zgomot de principiu nu deranjează, dar un nivel cuprins în intervalul 70 – 90 dB este considerat aproape perfect.

Alegerea aparatului de aer condiționat după producător

Studiile au arătat că persoanele care se uită doar la produsul cu cel mai mic preț au în general probleme fie cu garanția, fie cu repararea în caz de avarie, având totodată surpriza unei vieți mai scurte a produsului.

Introducerea cât mai rapidă a noii tehnologi, fiabilitatea produselor, vechimea pe piață și review-urile făcute de specialiști sau cumpăratori au dus la alcătuirea unui clasament al brandurilor de aparate de aer condiționat.

Am listat primii 20 de producători de aparate de aer condiționat în ordinea lor pe piață conform studiilor efectuate pe piață:

1. Mitsubishi Electric 11. LG
2. Daikin 12. LDK
3. Toshiba 13. Whirlpool
4. Samsung 14. Sanyo
5. Fujitsu 15. Sharp
6. Panasonic 16. Fuji Electric
7. Hitachi 17. Airwell
8. Gree  18. White Westinghouse
9. Skyworth 19. Henson
10. Carrier 20. Inventor

Unii producatorii din fruntea topului au și modele de calitate medie, la fel cum și producatorii de „mijloc” au produse de vârf.

Alegerea aparatului de aer condiționat după funcții

Funcțiile aparatului de aer condiționat sunt foarte importante pentru că îți pot ușura foarte mult utilizarea aparatului și pot satisface nevoile celor mai pretențioși consumatori.

  • Pe lângă funcția de răcire foarte multe aparate au și funcția de încălzire, foarte importantă pentru zilele de trecere la toamnă sau la primăvară.
  • Funcția de Dezumidificare are capcitatea de a elimina umezeala din aerul camerei.
  • Funcția de Ventilație ventilează aerul din încăpere, purificându-l datorită filtrelor, fară să-i modifice temperatura.
  • Funcția Automat va realiza cel mai bun randament pentru consumul cât şi temperatură.
  • Funcția Swing schimbă automat direcția fluxului de aer, în sus și în jos.
  • Funcția Quiet sau silențios face ca zgomotul produs de fluxul de aer să fie inexistent.
  • Funcția de temporizare sau Timer face posibil ca aparatul de aer condiționat să pornească sau să se oprească la un interval orar dorit.
  • Sleep sau funcția de noapte scade viteza ventilatorului și a compresorului cu circa 30%.
  • Restartul automat este funcția prin care în cazul unei întreruperi de curent, în timpul funcționării, aparatul de aer condiționat repornește automat, păstrând setările anterioare.
  • Funcția Turbo sau răcirea rapidă se poate activa atunci când este necesară o răcire rapidă. 
  • Eco sau Power saver este funcția specifică aparatelor cu inverter, fiind un mod economic.
  • Clean este funcția de autocurățare a unității interne în vederea eliminării umezelii din interior.
  • Funcția Hold va întrerupe temporar programarea făcută anterior.
  • Dacă pe timpul iernii zăpada depusă pe unitatea externă îngheață și blochează ventilatorul folosește funcția de dezghețarea automată.

Aspecte suplimentare în alegerea aparatului de aer condiționat

Garanție. Pe timpul garanției, aparatul poate beneficia de reparații sau înlocuiri în cazul unor defecte de fabricație. Cei mai mulți producători oferă o garanție de 2 ani pentru produsele lor. Pot exista oferte speciale sau garanții extinse, gratis sau contra cost.

Kitul de instalare și/ sau instalarea inclusă la aparatul de aer condiționat. Un kit de aer condiționat inclus poate însemna o economie suficient de importantă la achiziționarea unui aparat de aer condiționat. Dacă la aceasta se adaugă și instalarea gratuită este un avantaj în plus, cu mențiunea ca aparatul să fie montat de către un specialist. Recomandarea Ajusto este să apelezi la servicii profesionale de montare a aparatului condiționat pentru a avea garanția calității lucrării.

Filtrele aparatului condiționat. Aerul din încăpere trece de foarte multe ori prin aparatul de aer condiționat în timpul funcționării acestuia. Filtrele de aer au diferite roluri în a menține proaspăt și curat aerul, protejând utilizatorii de bacterii și alergeni și de aceea trebuie să conteze mult la achiziționarea unui aparat de aer condiționat.

Odată realizată achiziția aparatului de aer condiționat nu uita să-l igienizezi periodic deoarece pe componentele interne se pot depune praf și mizerie, creând un mediu proprice pentru dezvoltarea mucegaiului și bacteriilor. Dacă ai nevoie de servicii de montare și igienizare a aparatului de aer condiționat,  apelează la Ajusto, meșteri profesioniști, costuri corecte, fără bacșiș!