Gazon rulou sau însămânțare: Ce alegi pentru grădina ta?

11 iulie, 2018

De cele mai multe ori grădina impresionează prin gazonul său, care nu numai că arată bine și „răcorește‟ în zilele caniculare prin prospețimea culorii sale, dar și scoate în evidență plantele și copacii din jurul său. Grădina este în primul rând o întindere cât de mică dar verde, benefică bunăstării fizice și psihice, unde să te poți simți confortabil și relaxat.

Gazonul dă măsura contactului zilnic cu natura și reprezintă simbolul grijii noastre, dezvoltându-se docil în timp ce noi îl folosim dur pentru distracții, relaxare sau joacă. Se dovedește că gazonul este singura plantă ce rezistă și se potrivește unei asemenea folosiri abuzive.

Gazonul poate fi „instant‟, prin utilizarea rulourilor de gazon natural sau poate fi realizat prin însămânțare.

1.  Gazon realizat prin însămânțare

Gazonul însămânțat este pentru cei care nu se grăbesc și le plac lucrurile făcute de ei înșiși, bine și pe îndelete. Noul gazon implică înlăturarea gazonului vechi sau îngălbenit, precum și a buruienilor, afânarea solului, ameliorarea acestuia și într-un final semănarea, tăvălugirea și udarea.

Prima tundere se face când firele de iarba au ajuns la circa 10 cm. Se vor tăia doar vârfurile, 1-2 cm, încurajându-se astfel dezvoltarea rădăcinilor. În decursul următoarelor tunderi, iarba va fi scurtată din ce în ce mai mult, treptat ajungându-se la o înălțime a firului de 3-4 cm, așa cum este firesc.

Avantajele gazonului realizat prin însămânțare

▪️ Este cel mai economic mod de a avea un gazon.

▪️ Datorită semințelor puteți avea mai multe tipuri de gazon pe aceeași suprafață.

▪️ Plantarea semințelor este mult mai ușoară din punct de vedere fizic decât așezarea brazdelor, mai ales pe suprafețe mari.

Dezavantajele gazonului realizat prin însămânțare

▪️ Durata mare de câteva săptămâni până la călcare gazonului.

▪️ Semințele trebuie protejate de păsări, iar buruienile pot fi o problemă serioasă, în timp ce noile plante încep să se fixeze. Pentru problema cu păsările se poate folosi o plasă protectoare ce se așează la o anumita distanță de sol.

2. Gazon rulou

Gazonul tip rulou reprezintă cea mai rapidă variantă de înverzire a grădinii. Ruloul de gazon este disponibil imediat. De asemenea, încă de la montaj beneficiați de un gazon perfect, fără goluri.

Producția de gazon implică o solidă cunoaștere a diferitelor specii de iarbă pentru a obține un gazon perfect adaptat atât la condițiile climatice din România, cât și pentru diferitele utilizări.

Spre deosebire de gazonul însămânțat, care ridica câteva probleme de plantare și rodire, ruloul de gazonul este o soluție testată și validată în timp.

În timp de 4 până la 6 ore este acoperită o suprafață de circa 150 mp, perioadă în care se taie, încadrează, distribuie și așează foaia de iarbă astfel încât spațiul să fie unul pe placul clientului. Durata de viață a unui astfel de gazon este cuprinsă între 10 și 15 ani, în condiții de bună întreținere, iar utilizarea sa se poate face imediat după montare.

Înainte de montarea rulourilor, solul trebuie să fie umezit în mod egal, greblat și egalată suprafața. Brazdele vor fi plantate imediat ce au fost aduse, nu la mai mult de 24 ore iarna sau 12 ore primăvara și vara. Se maschează locurile de îmbinare cu un amestec de nisip și pământ. În următoarele zile se udă gazonul dacă vremea este uscată, mai ales de-a lungul marginilor, fiindcă acolo brazdele sunt mai predispuse contractării. Prima tundere se face o dată ce firele de iarbă au atins 5 cm.

Avantajele gazonului rulou

▪️ Gazonul se poate monta într-o singură zi și poate suporta să fie călcat ușor în acea zi.

▪️ Este mai puțin vulnerabil la dăunători, boli și intemperii.

▪️ Nu e nevoie de greblat mărunt, ca în cazul plantării semințelor.

Dezavantajele gazonului rulou

▪️ Costul brazdelor este mai scump decât la semințe.

▪️ Depozitarea, transportul și montarea brazdelor sunt activități dificile și obositoare.

▪️ Rulourile trebuie montate într-o zi sau două de la livrare, altfel riscă deteriorarea.

▪️ Brazdele pot conține o anumită proporție de buruieni, chiar dacă au garanție.

Fie că vei opta pentru gazon plantat prin însămânțare sau montezi gazonul rulouri este bine să fii informat despre toate aspectele implicate, deoarece îți pot transforma momentele petrecute acasă în unele extrem de plăcute sau în unele neplăcute.

preloader