Dezinfectarea corectă a locuinței

10 august, 2018

Dezinfectarea sau dezinfecția reprezintă totalitatea procedeelor care au ca rezultat eliminarea majorității microbilor și microorganismelor dăunătoare, fie animale, fie vegetale, prin care se îndepărtează sau se distrug germenii patogeni din diverse spații. Aceștia sunt periculoși, întrucât provoacă diverse boli și infecții.

Este important să înțelegem că a curăța nu înseamnă a dezinfecta. Curățenia presupune utilizarea de apă și detergent pentru îndepărtarea murdăriei, în vreme ce dezinfectarea vizează distrugerea microbilor. Desigur, ambele operațiuni reprezintă cheia spre crearea unui ambient sănătos.

Unii microbi pot supraviețui perioade îndelungate, reprezentând un factor nociv pentru sănătatea viețuitoarelor din locuință. În urma dezinfecției, se reduce numărul acestora. Conform specialiștilor, cele mai murdare locuri din casă sunt baia și bucătăria.

Metodele de dezinfectare

Dezinfecția se realizează prin:

▪️ Expunerea materialului infestat la temperaturi ridicate, la care microbii nu rezistă, este practic o metodă clasică, numită și sterilizare, care se potrivește în general obiectelor metalice. Metoda este aproape imposibil de folosit în locuință.
▪️ Expunerea la raze ultraviolete numite și UV. Acestea sunt radiații electromagnetice cu o lungime de undă mai mică decât radiațiile luminii percepute de ochiul omenesc. Dezinfecția cu raze UV are o eficiență de până la 99%, elimină mirosurile neplăcute de natură organică, inclusiv mirosul de tutun.
▪️ Stropirea și spălarea cu substanțe dezinfectante este metoda specifică pentru gospodărie.
▪️ Pentru igiena personală, cel mai la îndemână dezinfectant este săpunul.
▪️ Pentru igiena mâinilor sau igiena intimă există șervețele umede, îmbibate cu substanțe dezinfectate și aromate, care se aplică ușor asupra zonei, după care se aruncă.

Dezinfectantele

Dezinfectantele sunt substanțe antimicrobiane care fie distrug toate microorganismele dăunătoare de pe un material, fie le aduc la un nivel sigur. Foarte puține dezinfectante sunt capabile să sterilizeze materialul pe care sunt aplicate, dar acest lucru depinde și de modul lor de aplicare.
Dezinfectantul perfect ar trebui să sterilizeze perfect materialul pe care este aplicat, fără a provoca daune organismului infestat sau mediului, să fie ieftin și non-coroziv. Din păcate, dezinfectantul ideal încă nu există, acestea putând fi prin natura lor chiar mortale.

Dezinfectantele fabricate pentru folosință în gospodărie au de obicei o substanță în plus, bitrexul, o substanță amară care să descurajeze pe cei care încearcă să ingereze dezinfectantul.

Dezinfectarea băii

Baia este mediul propice pentru dezvoltarea microbilor datorită umezelii. Cada, vasul de toaletă, capacul vasului de toaletă, chiuveta, suportul pentru periuțe de dinți și prosoapele din baie sunt locurile și obiectele cărora trebuie să le oferiți o atenție maximă atunci când vine vorba despre dezinfectarea locuinței. Fiind utilizată zilnic, baia are în permanență nevoie de curățare și dezinfectare. Este de preferat să folosiți produse pe baza de clor pentru dezinfectarea zilnică a vasului de toaletă și a capacului.

Dezinfectarea bucătăriei

În bucătărie gătim și de multe ori servim și masa, iar prezența germenilor patogeni în această încăpere poate produce grave probleme de sănătate întregii familii. În bucătărie există multe locuri în care microbii se dezvoltă și se simt foarte bine, fiind nevoie de o igienizare foarte atentă.

▪️ Frigiderul cu toată temperatura lui scăzută este un mediu propice pentru dezvoltarea rapidă a bacteriilor. Este foarte important să scoateți o dată pe săptămână toate alimentele și să dezinfectați frigiderul cu apă și detergent sau cu apă și oțet.

▪️ Un alt adevărat pericol în bucătărie îl reprezintă fundul de tocat sau tocătorul de lemn. Acesta se folosește des, se spală de fiecare dată și deci este foarte des umed. Acest fapt creează un mediu ideal pentru dezvoltarea bacteriilor. Este foarte important ca fundul de lemn pentru tocat să fie foarte atent dezinfectat și uscat.

▪️ Chiuveta din bucătărie, un alt potențial focar de infecție, trebuie frecvent dezinfectată cu apă caldă și clor sau cu alt produs special.

Dezinfectarea livingului și dormitorului

În living și în dormitor praful este cel ce asigură condiții pentru ascunderea microbilor și în consecință o dezinfecție serioasă începe cu o aspirare temeinică.

▪️ Curățenia se începe de sus de la tavan și se continuă până jos la podele, care vor fi ultimele igienizate.

▪️ Dacă folosești produse chimice, este important să citești bine eticheta și să le aplici folosind mănuși de protecție, eventual mască pentru gură și ochelari pentru a proteja ochii.

▪️ Folosiți produse speciale pentru ștergerea mobilierului.

▪️ Microbii din perdele pot fi înlăturați prin aspirare, folosind un aspirator.

▪️ Ferestrele se curăță cu sprayuri dezinfectante care nu doar curăță, ci dau luciu ferestrei.

▪️ Covoarele se pot curăța cu produse speciale, dar se poate folosi și oțetul; acesta dezinfectează dar și împrospătează culorile.

▪️ Podelele se curăță ușor cu mopul, îmbibat cu substanțe dezinfectante speciale.

▪️ Telecomanda este un obiect ce reprezintă o adevărată sursă de microbi și o soluție foarte potrivită ar fi ștergerea ei zilnică sau la două zile cu puțin alcool medicinal.

▪️ Un alt obiect care vă poate pune sănătatea în pericol și pe care îl folosiți zilnic este tastatura calculatorului, care ar trebui să fie folosită numai după ce a fost ștearsă foarte bine cu o soluție dezinfectantă.

▪️ Jucăriile celor mici vor fi și ele dezinfectate periodic pentru că și ele pot reprezenta un adevărat pericol pentru copii.

Altfel spus, o casă sănătoasă, de care să vă puteți bucura din plin alături de familie, este o casă în care dezinfectați periodic fiecare element al locuinței, cu produsele cele mai potrivite existente pe piață.

În condițiile în care doriți mai puține bătăi de cap, siguranță și calitate a lucrărilor, nu ezitați să optați regulat la ajutor specializat pentru dezinfecție de la ajusto.ro.

preloader