Design eco: 5 idei de amenajare pentru o casă sustenabilă

9 aprilie, 2020

Probabil, dacă ești interesat să îți construiești o casă sustenabilă, știi deja cele mai multe dintre elementele de bază: instalarea de panouri solare pentru energie, modalităţi de economisire a apei în casă şi alte asemenea facilităţi. Dacă însă, vrei ca locuința în care stai deja să devină o casă sustenabilă, atunci schimbările care se pot face țin de alegerea mobilierului potrivit, a electrocasnicelor cu consum mic de energie sau poate chiar automatizarea casei.

Dar, o luăm pe rând și îți vom spune în rândurile următoare câteva idei de amenajare care te pot ajuta să reduci impactul negativ asupra mediului înconjurător, dar și cum să optezi pentru un design eco, adică pentru o casă sustenabilă:

casa sustenabila

1. Decorarea ferestrelor în funcție de anotimp

Impactul soarelui asupra locuinței noastre este unul enorm, până la urmă este astrul fără de care planeta noastră nu ar supraviețui. Așa că, un aspect de care e bine să ții cont dacă îți dorești o casă sustenabilă este să te folosești de lumina soarelui, pe de-o parte pentru a încălzi locuința și pe de altă parte pentru a scădea costul la factura electrică.

Concret, pe timpul sezonului rece, permite soarelui să pătrundă în casă, decorând perdelele cu perdele subțiri, care lasă căldura soarelui să pătrundă în interior, iar pe timpul rece folosește draperii opace pentru a respinge razele soarelui și pentru a utiliza mai puțin aerul condiționat.
În plus, iluminatul interior poate fi destul de costisitor, tocmai de aceea, plasează biroul în camera cea mai luminată sau plasează masa de lucru aproape de fereastră pentru a te bucura cât mai multe ore din zi de lumina naturală.

2. Mobilier din materiale reciclabile

Alegerea materialelor pentru mobilier sau decorațiuni care sunt reciclate sau recuperate din alte proiecte reduce impactul negativ asupra mediului, în timp ce dă fiecărui centimetru al casei şi mai mult caracter. În principiu, mobila sustenabilă este fabricată din materiale care au anumite caracteristici, în vederea reducerii consumului masiv de lemn.

Materialele verzi sunt la modă şi se prefigurează un trend care nu se va demoda prea curând. Designerii de mobilă și-au pus creativitatea la lucru în proiectarea de mobilă din materiale reciclabile sau regenerabile într-un timp scurt. Bambusul, tulpinile de bananier, zambila de apă, ratanul, pluta, răchita, stuful sunt doar câteva dintre materialele naturale folosite pentru mobila sustenabilă.

3. Decorațiuni din obiecte refolosite

De la ghivece și diverse vaze realizate din materiale reciclate (hârtie, ciment, nisip, rășină, vopseluri non-toxice etc) până la accesorii pentru casă, îi vor da casei tale o notă distinctă și vor contribui la protejarea naturii. Foste sticle de suc sau lapte, cutii diverse, recipiente cosmetice sau foste jucării se pot transforma în vaze unice sau cutii de depozitare pentru diverse obiecte din casă. Ideea de bază: Refolosește!

4. Electrocasnice inteligente

O casă sustenabilă va include fără doar și poate și electrocasnice inteligente, cu consum redus de energie electrică. Așadar, dacă poți, nu mai amâna să schimbi produsele vechi cu electrocasnice noi, de ultimă generație, care vor înregistra economii semnificative. De exemplu, știai că un frigider foarte vechi înregistrează un consum energetic cu până la 80% mai mare, comparativ cu unul din clasa A+ ? Așadar, dacă ți-ai făcut lista de cumpărături și ai nevoie de ajutor profesionist în instalarea electrocasnicelor, contactează specialiștii Ajusto!

5. Automatizarea locuinței

Ai plecat de acasă și au uitat să stingi uminile, nicio grijă, cu ajutorul unei aplicații de pe telefonul mobil poți face acest lucru și de la distanță. O casă smart îți oferă posibilitatea să ajustezi mici detalii în timp real și doar atunci când este necesar. Un termostat inteligent poate regla temperatura pe parcursul timpului petrecut acasă. Jaluzelele inteligente se pot închide pentru a bloca soarele în mijlocul zilei. Tehnologia automatizată nu este doar convenabilă, ci poate crea un spaţiu hiper-eficient şi extrem de avantajos.

preloader