Decorațiuni de toamnă de mare efect pentru grădină

12 octombrie, 2018

Până la venirea ploilor, grădina rămâne locul în care un pulovăr și un apus de soare prelungesc nostalgia verii tocmai trecute. Toamna, cu lumina ei blândă, te răsfață cu o întreagă paletă de culori, de la proaspătul alb, galben sau roșu al crizantemelor, la portocaliul maro al frunzelor uscate, de la galbenul cu verde pal al tărtăcuțelor la portocaliul tare al dovlecilor. Folosind toate aceste culori, fructele și legumele sezonului, cu siguranță vei putea crea ananjamente ce să decoreze grădina, pentru a prelungi atmosfera de pace și relaxare a grădinii până venirea iernii.

Este bine să știi că personalul nostru este format din adevărați artiști în decorațiuni de toamnă pentru grădină, specialiști în crearea unui ambient reconfortant, care să se integreze perfect în decor pentru a-ți face relaxarea cât mai plăcută.

Dacă însă vrei să îmbini relaxarea cu puținul efort al amenajării și să-ți decorezi singur grădina pentru toamnă avem câteva idei care îți pot fi de ajutor.

Frunzele de toamnă

Toamna înseamnă că frunzele copacilor din curte și grădină își schimbă culoarea, cad și formează straturi colorate peste gazon și alei. Dacă nu te înduri să le arunci la gunoi, te poți gândi la soluții de decorațiuni „cu materialul clientului”.

▪️ Crează ghirlande din frunzele uscate, înșirându-le pe sfoară și leagă-le între diverși pomi sau stâlpi din grădină, ghirlande care vor avea și șiraguri de becuri și vor lumina feeric serile.

▪️ Coronițe de diverse diametre pot fi făcute din frunze uscate, cu care să decorezi nu numai intrarea dar chiar și gardul sau unii pereți care sunt mai goi.

▪️ Globuri sau mănunchiuri de frunze uscate pot fi agățate în jurul chioșcului.

▪️ Borcane învelite cu frunze uscate, cu lumânare înăuntru, agățate în diferse locuri pot deveni felinare de mare efect într-o grădină toamna.

▪️ „Desenează” cărări prin grădină, cărări care să lase verdele gazonului să contureze spațiul.

▪️ Adunând frunzele uscate în mulci, în jurul unor pomi sau în jurul rondurilor cu crizanteme vom crea un efect de contrast între verdele gazonului și amestecul de galben portocaliu și roșu al acestor mulci. Nu trebuie decât să mărunțim frunzele uscate.

Tărtăcuțe și dovleci

Dovlecii au poate cea mai de efect culoare, culoare ce cu siguranță reprezintă toamna, și alături de varietatea de forme și culori a tărtăcuțelor, formează cele mai ușor de folosit decorațiuni ale toamnei.

▪️ Tărtăcuțe agățate printre ghirlandele se frunze uscate în jurul terasei sau al chioșcului, vor intensifica cu formele și culorile lor senzația de bucurie și bogăție a toamnei.

▪️ Grămadă, nu prea mare, de tărtăcuțe de forme și culori diferite, puse la uscat, vor înveseli zona, fie că este pe terasă sau la un colț de la scara de intrare.

▪️ Dovleacul transformat în felinar este deja o decorațiune devenită clasică.

▪️ Un maldăr de dovleci, de dimensiuni diferite, unii din ei cu ochi și guri desenate, pot fi de mare efect păzind intrarea sau o intersecție de alei.

▪️ Dovlecii scobiți cu ochi și gură ca cei de felinar, pot fi așezati peste lămpile de pe marginea aleilor, iar efectul de Halloween nu va fi doar pentru 31 octombrie.

▪️ Un sezlong sau un scaun ornat cu dovleci, tărtăcuțe și frunze uscate, așezat într-un colț al terasei sau „uitat” pe lângă casă poate împlini atmosfera de toamnă.

▪️ Dovleac pe post de ghiveci poți face dintr-un dovleac suficient de mare, scobit bine, în care să pui florile preferate.

▪️ Roaba, la ușa de intrare, plină cu dovleci și frunze uscate poate transmite un mesaj intens de bun venit.

Fructele și legumele toamnei

Deși pare puțin forțat, multe din produsele toamnei, aranjate în coșuri sau găleți pot decora pentru scurt timp, una – două zile, terasa sau chioșcul din grădină.

▪️ Un coș cu o varză albă, una roșie, două sfecle și o ridiche neagră pot fi decorațiuni de mare efect. Câteva crizanteme pot completa fericit decorul.

▪️ Varza la rândul ei, fie albă sau roșie, poate deveni un suport ideal pentru flori.

▪️ Orice aranjament poate fi completat cu nuci și alune de pădure.

Castanele și conurile

Castanele, ghindele de stejar sau arțar, precum și conurile de brad sau molid pot fi folosite singure sau împreună cu cele menționate anterior pentru a crea diferite ornamente, ghirlande sau coronițe cu care să decorăm grădina sau terasa.

Plante ornamentale

Există numeroase specii de arbuști sau copaci a căror frunze se usucă tărziu în toamnă și care sunt folosite în grădină pentru a inviora frunzișul uscat și galben al celorlalți cu frunzele lor roșii sau violet, având calități decorative excelente.

▪️ Dracila este un arbust cu apariția frunzelor de toamnă în culori de roșu strălucitor, mov-roșu ce trec la roșu-portocaliu. Au propietăți decoratine atât singure cît și în grupuri, dar pot ajunge și gard viu.

▪️ Agrișa pigmeu, cu frunzele și fructele sale roșii, se potrivește atât pe gazon cât și în aranjamentele „stâncoase”, tufișurile formate nu necesită îngrijire constantă.

▪️ Maple red este un arțar cu frunze nativ roșii, violet în toamnă, care are o formă frumoasă a coroanei.

▪️ Maple japonez este un copac în miniatură, deosebit de sensibil la lumina directă a soarelui, având frunze roșii ce sunt deasebit de frumoase.

▪️ Sumacul debutează în toamnă cu frunze vișinii, portocalii sau violete, culoare ce depinde de varietate și care pot fi utilizate pentru a crea diferite compoziții.

Lemnele rămase de la toaletarea pomilor

Crăcile uscate sau micii bușteni uscați, proveniți de la toaletarea pomilor pot fi folosiți nu numai ca lemn de foc, ci cu puțină imaginație pot decora un perete de magazie sau un spate de gard.

Decorarea grădinii pentru zilele însorite de toamnă este mai mult o încercare de a nu renunța la clipele de plăcută relaxare petrecute în vară și frica de iarna ce va veni și te va obliga să stai mult mai mult în casă.