DE CE trebuie să reciclăm? 5 lucruri din casă care pot fi reciclate

DE CE trebuie să reciclăm? 5 lucruri din casă care pot fi reciclate

24 septembrie, 2021

Știai că sticla se descompune în aproximativ 1 milion de ani, fiind cel mai rezistent deșeu produs de oameni? Sau că industria de haine și materiale textile se situează pe locul al doilea în topul celor mai mari poluatori din lume? Dacă ți-am spune că prin micile noastre acțiuni putem transforma și chiar salva lumea de mâine? Nu este o fantezie, este adevărat, fiecare dintre noi poate face un mic gest pentru planeta noastră, pe care trăim și al cărei aer îl respirăm zi de zi.

Cum începi? Prin a analiza stilul de viață pe care îl ai și acele lucruri de care te împiedici zilnic, sau care ocupă spațiul fără rost. Iată care sunt lucrurile pe care le putem recicla de acasă și motivul pentru care este important să facem acest lucru:

reciclare lucruri casa

1. Borcane din sticlă

Sticla este un material care poate fi reciclat și din care se folosește practic 100%. Sticla incoloră este cea care se folosește în extrem de multe scopuri, de aceea este bine să o reciclezi. Dacă am recicla sticla s-ar economisi suficientă energie pentru funcționarea unui bec de 100 watt timp de o oră.
Dar, ține cont că nu orice tip de sticlă se reciclează, în această categorie intrând: geamurile, vesela, oglinzile, sticla termorezistentă sau becurile. În schimb, borcanele, sticlele de suc sau bere sunt cele pe care este bine să le speli și să le duci la un colector.

2. Recipiente din plastic

Este poate cel mai des întâlnit tip de deșeuri de pe planeta noastră. De la revoluția industrială și descoperirea plasticului (derivat din petrol), au apărut nenumărate materiale fabricate din plastic. Din păcate, este materialul care durează cel mai mult fără degradare în natură și formează adevărate insule de plastic în ocean.
Așadar, toate produsele din plastic din casă pe care în general le aruncai la gunoi, sortează-le pentru reciclare. Dintre acestea cele mai întâlnite sunt: recipiente cosmetice, recipiente alimente și băuturi, tacâmuri și vesela de unică folosință, pungi, jucării, ghivece de flori etc. În cazul în care ai un punct colector aproape de casă, ține cont că materialele plastice se depozitează în recipientul galben.

3. Hârtie și carton

Știai că la fiecare tonă de hârtie reciclată se salvează de la tăiere 17 arbori maturi? Conform statsiticilor, aproximativ 41% din totalul gunoiului menajer pe care îl producem este format din hârtie, bineînțeles sub diverse forme.
Cu siguranță, în fiecare casă există o mulțime de foi, dosare, caiete, cărți vechi, cutii din carton pe care nu le mai utilizați. Așadar, dacă vrei să să contribui la îngrijirea pădurilor și să eviți tăierea copacilor, contribie la reciclarea acestor produse.

4. Metale

Unele obiecte din metal pot fi reciclate, iar cele din aluminiu se numără printre acestea, deoarece sunt foarte maleabile. Dozele, cutiile de conserve, folia de aluminiu se pot recicla, iar acest proces necesită mult mai puțină energie decât în cazul extragerii și creării de metal nou. Pentru a putea fi refolosite, aceste obiecte trebuie să fie curate și să nu conțină obiecte străine. Știați de exemplu că aluminiul poate fi reciclat la infinit?

5. Haine

Unul dintre motivele pentru care este bine să ținem cont să reciclăm hainele este acela că atunci când hainele vechi sunt depozitate la groapa de gunoi ocupă foarte mult spaţiu, pot contamina solul și pânza freatică şi emit mirosuri îngrozitoare. Hainele reprezintă un procent important din deșeurile care poluează solul și apa. Multe dintre ele conțin fibre sintetice și se degradează extrem de lent.
Știai că textilele pot fi refolosite în proporție de 95%, chiar și deșeurile, iar multe textile pot fi repurtate sau reciclate?