De ce îngheață prea tare frigiderul meu?

3 octombrie, 2018

Se întâmplă foarte des, ca la 5 – 6 ani de funcționare, să avem parte de probleme cu frigiderul, probleme pe care foarte ușor le putem rezolva chemând un service specializat.  Un astfel de service specializat înseamnând că vor veni să facă service specialiști cu o experiență bogată, atât în timp cât și în cazuistică, specialiști ce vor face posibilă în timp foarte scurt intrarea în parametri de funcționare optimă a frigiderului dumneavoastră.

De ce să-i chemăm?

În condiții normale de funcționare, cu o temperatură ambientală care nu variază mai mult de 3 – 4°C, frigiderul îngheață prea tare, fără să fie modificate setările aparatului.

Cauze probabile ale manifestării

▪️ A cedat termostatul

Frigiderul folosește evaporația lichidului refrigerent pentru răcirea compartimentului cu alimente. Lichidul refrigerent este comprimat, iar la scoaterea de sub presiune va reveni foarte repede la starea gazoasă prin evaporare, fenomen ce va fi însoțit de răcire. Compresorul care comprimă agentul refrigerent funcționează până la temperatura la care este setat termostatul, piesa componentă ce comandă pornirea și oprirea compresorului. Un termostat defect nu va mai opri compresorul, care va funcționa continuu, și în acest fel va răci excesiv.

Dacă este un model de frigider cu termostat electronic poate fi vorba de o eroare a senzorului de temperatură care este plasat în interiorul frigiderului. Practic există o decalibrare, o modificare a parametrilor termistorului. Ca sa fii sigur stai lângă frigider și verfică-i ciclurile de funcționare, oprire și pornire.

Oricât de silențios ar fi modelul frigiderului pe care îl deții, încearcă să auzi dacă motorul compresorului funcționează fără oprire. Dacă „da” diagnosticul poate fi termostatul. Termostatul defect poate atrage după sine defectarea compresorului.

▪️ Verifică ușa

Ușa frigiderului este prevăzută cu o garnitură cu magneți, ce închide etanș incinta frigiderului, creând chiar un mic vid după închidere, pentru a compensa temperatura ce s-a ridicat în timpul deschiderii ușii. Această compensare de temperatură se va face printr-o funcționare suplimentară a compresorului.

O ușă cu garnitura defectă va forța compresorul să funcționeze anormal de mult pentru a compensa pierderea de temperatură, în timp ce pe partea din spate a frigiderului, opusă ușii, temperatura mai scăzută poate duce la înghețarea alimentelor.

După ce închizi ușa frigiderului, la punerea sau scoaterea unui aliment, la o secundă, maxim două încerci să deschizi din nou ușa și operațiunea o faci fără efort, atunci este clar că ușa nu mai etanșează cum trebuie, iar garnitura trebuie înlocuită. Un astfel de defect poate duce la defectarea termostatului, dar mai ales a compresorului.

▪️ Verifică dacă este înfundat orificiul prin care se scurge apa din frigider

Excesul de condens sau apă apărută la decongelarea automată se scurge printr-un orificiu aflat pe peretele din spatele frigiderului, în punctul cel mai de jos al unui șanț de colectează picăturile de pe acest perete. Dezghețarea se face în perioada de pauză a funcționării compresorului. Dacă evacuarea apei nu este corespunzătoare, umiditatea crește în interiorul frigiderului, iar picăturile de condens pot îngheța pe alimente, creând senzația că frigiderul îngheață.

Din când în când, verificarea șanțului colector poate lămuri dacă scurgerea este înfundată. O scurgere liberă va face ca șanțul să fie uscat mereu. O tije de 15 cm lungime și 2 – 3 mm în diametru poate desfunda scurgerea fără nici un fel de problemă.

Așa cum se poate vedea ușor, cele mai multe cauze necesită prezența unui specialist, cel puțin pentru un diagnostic bun. Nu întârzia prea mult cu contactarea acestuia pentru a nu cauza probleme mai costisitoare.