De ce este importantă curățarea aparatului de aer condiționat

14 iunie, 2019

Casa noastră este nu numai locul unde ne simțim cel mai bine, pentru că majoritatea amenajărilor ne aparțin și am pus suflet la realizarea lor nu numai bani, dar este și locul unde ne simțim în siguranță și acceptăm fără probleme condițiile ei. Aici ne simțim protejați de aerul exterior poluat cu praf, polen, viruși sau tot felul de mirosuri prin simpla închidere a ferestrelor. Chiar dacă va trebui să desființam această frumoasă legendă, vă anunțăm că studiile făcute au constatat că aerul din locuință este de două până la de cinci ori mai poluat decât aerul de afară.

În aceste condiții înțelegem cu ușurință că aerisirea zilnică a locuinței este pe de o parte foarte necesară, iar pe de altă parte aparatul de aer condiționat care învârte aerul casei trebuie să fie perfect curat și igienizat.

Într-o locuință, grija pentru sănătate trebuie să fie constantă și direcționată nu numai către a menține casa curată și bine ventilată dar și către curățarea și menținerea în perfectă stare de funcționare a echipamentelor de climatizare, aceasta fiind foarte importantă pentru sănătatea celor care respiră aerul recirculat.

De ce trebuie curățate aparatele de aer condiționat periodic

Un aparat de aer condiționat bine întreținut, curățat periodic, va funcționa excelent o perioadă îndelungată de timp și va ține departe de casa ta virușii și alergenii. Dacă alegi să amâni curățarea lui, mai devreme sau mai târziu aparatul se va defecta și va necesita reparații costisitoare.

Mai mult decât atât, în filtrele de la aparatele de aer condiționat se adună o mulțime de bacterii și alergeni care pot produce numeroase probleme de sănătate, de la alergii și iritații, până la probleme respiratorii grave, mai ales în cazul copiilor mici. Așadar, o curățare aparat aer condiționat   făcută periodic nu numai că va prelungi durata de viață a acestor aparate atât de utile omului modern, dar și la protejarea sănătății tuturor celor din casă.

Cu ce frecvență trebuie să curățam aparatele de aer condiționat

Un aparat de aer condiționat care funcționează doar în lunile de vară și este folosit doar pentru răcirea locuinței ar trebui curățat, debacterizat și igienizat o dată pe an. În cazul în care aparatul funcționează pe tot parcursul anului, pentru răcirea și încălzirea spațiului, este necesară o curățare de două ori pe an, o dată la 6 luni.

În cazul în care locuiți într-un mediu cu mult praf, într-o zonă în care se construiește mult sau într-o zonă rurală, curățarea ar trebui făcută o dată la fiecare trei luni.

Aceste servicii de igienizare aparat aer condiționat trebuind să fie făcute de specialiști autorizați și cu experiență în curățarea aparatelor de aer condiționat.

Ce riscăm dacă nu curățăm periodic aparatele de aer condiționat

Cu cât amânăm mai mult curățarea aparatului de aer condiționat, cu atât mai multe bacterii vor pătrunde în casa ta și vor fi activate prin rularea aerului. În plus, dacă neglijezi curățarea lui, aparatul se poate defecta și ar putea degaja în casă mirosuri neplăcute. Filtrele încărcate de impurități și praf provoacă nu numai răspândirea alergenilor în aerul respirabil, dar și la o performanță scăzută a aparatului și la o creștere cu 5-15% a consumului de energie electrică.

Ce afecțiuni poate provoca neigienizarea aparatului de aer condiționat

În filtrele aparatului de aer condiționat se adună în timp praf, scame, acarieni, microorganisme. Folosirea unui aparat de aer condiționat neigienizat poate provoca afecțiuni respiratorii precum bronșitele, virozele, infecții ale tractului respirator superior, ca rinite sau laringite.

Neigienizarea aparatului de aer condiționat poate duce și la dezvoltarea unei boli rare, numită legioneloză, provocată de o bacterie care își găsește un mediu de viață perfect în filtrul aparatului de aer condiționat. Simptomele acestei boli sunt oboseala și letargia, migrene, greață, febră și dureri în piept.

Curățarea și igienizarea aparatului de aer condiționat

Necurățarea aparatului de aer condiționat poate duce la îmbolnăviri, poate bloca funcționarea aparatului sau poate afecta calitatea aerului printr-un miros neplăcut. Curățarea aparatelor de aer condiționat constă în curățarea unităților, interioară și exterioară, și în curățarea filtrelor specifice fiecărui model de aparat.

  • Curățarea carcasei și capacelor unității interioare se face cu o lavetă umedă și îmbibată cu spray pentru curățarea aparatului de aer condiționat, cu un dezinfectant pentru aer condiționat sau cu un amestec de apă, oțet și puțin bicarbonat de sodiu. Masca se scoate foarte ușor și trebuie curățată foarte bine de praf cu aspiratorul, apoi cu o soluție de curățare, poți folosi și un odorizant pentru aer condiționat pentru un miros plăcut în încăpere. Nu atașa masca aparatului înapoi decât după ce s-a uscat foarte bine.
  • Îndepărtarea prafului depus pe filtrele de aer se realizează prin curățarea acestora cu apă călduța cu puțin detergent și oțet sau cu soluții speciale de curățare a aparatelor de aer condiționat, clătite bine cu apă și apoi lăsate la uscat. Operațiunea poate fi făcută și de proprietari, pentru că nu necesită cunoștințe tehnice deosebite, odată la două – trei săptămâni, funcție de praful din zonă. Filtrele se scot prin rabatarea măști frontale a unității interne și tragerea acestora în jos. Un filtru curat împiedică murdărirea rapidă a bateriei de evaporare.
  • Curățarea radiatorului sau a bateriei evaporatorului de impuritățile depuse se va face cu peria îngustă de la aspirator. Mizeria depusă reduce fluxul de aer și izolează bateria, reducând capacitatea sa de a absorbi căldura.
  • Se îndreaptă aripioarele îndoite de la bateria evaporatorului pentru un mai eficient schimb de căldură. Totodată se îndepărtează eventualele oxidări sau murdării.
  • Igienizarea radiatorului sau a bateriei evaporatorului se face cu o soluție acidă – antibacteriană, care curăța eficient și rapid instalația de aer condiționat de bacterii, mucegai și alte micro-organisme, protejând de reacții alergice și îndepărtând totodată mirosurile neplăcute.
  • Se demontează, se curăță și se igienizează turbina sau elicea orizontală cu apă caldă și detergenți sau soluție de curățare antibacteriană, care curăță eficient microorganismele existente.
  • Se îndepărtează, se curăță și se igienizează tăvița de colectare a condensului cu apă și cu soluții care nu atacă aluminiul.
  • Se verifică scurgerea condensului din unitatea interioară cu „metoda sticlei de apă”, turnându-se lent, cu o sticlă, cel puțin 1 litru de apă în tăvița de sub evaporatorul unității interioare, urmărindu-se ca nu cumva apa, în loc să iasă din încăpere, prin țeava prevăzută, să se scurgă pe perete sau podea.
  • Se verifică presiunea pe circuitul de freon și dacă este cazul se completează.
  • Se verifică și se reglează eficacitatea siguranțelor de protecție, valoarea tensiunii de alimentare, puterea absorbită, starea strângerilor racordurilor electrice și frigorifice, starea contactoarelor compresorului, verificarea presiunilor de funcționare, sub-răcirea și supra-încălzirea, eficacitatea rezistențelor compresorului, starea de curățenie a palelor ventilatorului.

Revizia tehnică și curățarea în detaliu a aparatului de aer condiționat, cu substanțe dedicate, ar trebui lăsată în seama experților. Acestea sunt operațiuni de întreținere necesare care trebuie efectuate atât pentru unitatea interioară, cât și pentru cea exterioară a sistemului de aer condiționat.

preloader