De ce este bine să apelezi la un profesionist pentru montarea TV-ului pe perete

20 noiembrie, 2018

De foarte multe ori la achiziționarea unui televizor ești atent numai la facilitățile în plus și la caracteristicile câștigate după înlocuirea celui vechi, decât la cum se potrivește cu camera, cu biblioteca sau comoda pe care stă, care poate fi prea joasă sau din contra.

Pentru că această schimbare nu implică și schimbarea mobilei trebuie să ne reamintim că putem folosi un suport de montaj pentru televizor, special conceput pentru montarea acestuia pe perete. Astfel de accesorii se găsesc în majoritatea magazinelor care vând echipament multimedia, au preturi accesibile și se potrivesc cu majoritatea modelelor de televizoare de pe piață. Televizoarele cu diagonală mică nu sunt pretențioase, însă pentru modelele mari și mai grele va trebui să investești ceva mai mult pentru un suport mai puternic sau cu mai multe posibilități de reglare.

Ce știu profesioniști și noi nu știm încă

◾ Standardul Vesa

Toate televizoarele de pe piață îndeplinesc standardele VESA, adică Video Electronics Standards Association, care reglementează tipul și dimensiunile șuruburilor pentru prinderea pe suport, precum și distanța dintre șuruburile de prindere a televizorului pe suportul ce îl va fixa pe perete. Cele 4 șuruburi ale sistemului de prindere pot fi puse în formă de pătrat sau dreptunghi, distanța dintre ele având anumite valori standardizate, în milimetri și reprezintă distanța dintre șuruburi pe orizontală, iar cea de-a doua valoare distanța dintre șuruburi pe verticală. Multe dintre suporturile de perete pentru televizor, compatibile VESA, sunt construite în așa fel încât un suport se poate potrivi la mai multe dimensiuni diferite.

Tipuri de suport de perete pentru televizor

▪️ Suporturi de televizor de perete fixe

Aceste suporturi permit fixarea televizorului pe perete într-o poziție fixă, doar unele dintre ele permițând înclinarea televizorului la unghiuri mici de până la 10⁰. Sunt foarte potrivite pentru încăperile mici unde televizorul este indicat să fie cât mai aproape de perete pentru a mai câștiga puțin la distanța de vizionare. Faptul că aceste suporturi nu permit înclinarea sau rotirea televizorului vă obligă să le montați la înălțimea optimă pentru ca privirea să pice perpendicular pe planul televizorului.

▪️ Suporturi de televizor de perete reglabile

Acestea sunt cele mai complexe dintre suporturile de perete și permit reglarea poziției televizorului, fie înclinarea pe verticală în limita de maxim 10-15°, fie rotirea pe orizontală până la 90°, funcție de dimensiunea televizorului, modificarea distanței față de perete și modificarea poziției televizorului prin deplasare stânga-dreapta. Aceste suporturi, când sunt pliate sunt aproape la fel de mari ca cele fixe.

La fel ca și cele fixe, aceste tipuri de suporturi sunt făcute atât pentru a suporta mai multe standarde de dimensiune sau numai pentru unul. Trebuie verificată cu atenție greutatea pe care o poate susține suportul, mai ales pentru modelele mai vechi.

Fixe sau reglabile, există și suporturi tv de perete universale, care acoperă toată gama de standarde VESA, de la cele mai mici la cele mai mari, principalul avantaj fiind că la schimbarea televizorului nu se schimbă suportul sau poziția lui.

De ce se ține cont la montarea suportului de televizor pe perete

▪️ Standardul VESA de prindere al televizorului se potrivește cu cel al suportului achiziționat;
▪️ Suportul poate „suporta” greutatea televizorului;
▪️ Prinderea în perete este adecvată tipului de perete existent;
▪️ Zona în care se montează diblurile de fixare nu are circuite electrice sub tencuială; Înălțimea la care se montează suportul trebuie să asigure un unghi comod de vizionare, dacă este fixat prea sus obosește zona cervicală;
▪️ Este necesară o priză pentru alimentarea televizorului în proxima apropiere.

Montarea suportului pe perete

1 Montarea bazei suportului pe perete

Primul pas în montarea televizorului într-un suport fixat pe perete este fixarea bazei. Dacă suportul este unul reglabil și vine cu brațul demontat, trebuie verificat dacă după fixarea în perete mai permite fixarea brațului sau acesta trebuie fixat înaintea prinderii în perete. Funcție de tipul peretelui în care va fi prins suportul, diblurile de prindere pot fi:

▪️ La pereții de beton diblurile pot fi mai scurte;
▪️ La pereții din carămidă cu tencuială diblurile trebuie să depășească grosimea tencuielii;
▪️ La pereții BCA diblurile trebuie să fie mai lungi și mai groase, cu striații adânci sau se pot folosi șuruburi speciale fără dibluri;
▪️ La pereții placați inclusiv cu rigips carton, diblurile trebuie să depășească grosimea placajului și a tencuielii;
▪️ În cazul pereților falși din rigips carton nu se poate monta suportul pe aceștia și se recomandă folosirea unui suport cu fixare pe tavan;
▪️ În cazul suporturilor cu braț sarcina pe perete este mai mare, apărând forțe de torsiune și smulgere mai mari, fiind necesare dibluri mai lungi și mai rezistente;
▪️ Asemenea dibluri sunt cerute și în cazul în care este susținută o greutate mai mare.

Fixarea orizontală a bazei este foarte importantă și trebuie făcută cu atenție. Dacă baza are nivelă integrată se va folosi aceasta, dacă nu se va folosi o nivelă obișnuită, considerând că marginile orizontale ale suportulji sunt paralele cu suportul. De asemenea trebuie ca poziția bazei suportului să fie cea corectă, aceasta având de obicei marcată partea care trebuie să vină în sus.

2 Fixarea suportului pe televizor

Se va ține seama de care este partea de sus a suportului și se va fixa să coincidă cu partea de sus a televizorului, iar șuruburile vor fi fixate în găurile corespunzătoare, aceleași la ambele și conform cu standardul.

3 Îmbinarea și rigidizarea celor două subansamble

După ce montarea bazei suportului de pe perete și a celui de pe televizor a fost făcută corect, se va face îmbinarea celor două prin agățare sau prin altă modalitate evidentă, dar atenție că există diferențe în funcție de model. În cele din urmă se va rigidiza ansamblul, funcție de sistem, cu clemele aferente sau cu șurub.

4 Reglarea poziției televizorului și mascarea cablurilor

Poziția televizorului se poate regla în funcție de tipul suportului și de câte grade de libertate conferă acesta. Dacă suportul are mecanism de blocare, activați-l după punerea televizorului în poziția dorită.

Mascarea cablurilor se poate face cu un pat de cabluri cu aceași culoare cu peretele, preferabilă este folosirea unui pat de cabluri mai lat care să permită adăugarea ulterioară a noi cabluri dacă situația o cere.

Aparent facilă, operațiunea trebuie făcută cu exactitate și fără găuri suplimentare, televizorul fiind solid și orizontal fixat. De aceea este momentul când trebuie să apelați la un specialist pentru montaj televizor pe perete,  care vă vor ajuta atât în alegerea suportului pentru fixare pe perete, dar și la montarea și reglarea acestuia, pentru că ei știu teoretic și practic cum se face o astfel de operație de calitate.