Curățenie de Sărbători: casă curată pe ultima sută de metri?

19 decembrie, 2019

O casă dezordonată îți poate afecta, în mod involuntar, starea generală de bine mai ales acum în preajma Crăciunului. Este de la sine înțeles că o casă curată îți influențează pozitiv starea de spirit și te poate binedispune. Involuntar starea ta generală va fi afectată în bine când faci curățenie în apartament. O curățenie generală a casei, o curățenie de sărbători, este foarte similară cu mersul la sala de forță, deoarece organismul începe să elibereze endorfine ce te fac să te simți excelent. 

Pașii de urmat pentru o casă curată

În această perioadă a Sărbătorilor de iarnă, curațenia îți poate da multe bătăi de cap, însa află că nu este chiar atât de dificil să îți faci timp pentru puțină ordine prin casă. Important este să nu lași totul pe ultima sută de metri și să te trezești de Crăciun că nu ai unde să îți inviți rudele și prietenii. Începi să resimți presiunea pentru că fiecare zi care trece ne aduce un pic mai aproape de Crăciun, curățenia de final de an este cu siguranță în capul listei de treburi importante, alături de meniu și decorațiuni.

1. Planifică pe zile curățenia de Sărbători

Este mai mult ca sigur că te vei descurca cu experiența avută anterior, dar planificarea ajută foarte mult. O inspecție a întregii locuințe cu trecere prin toate camerele, ajută la clarificarea lucrurilor și la punerea priorităților pe primul plan. Mai ales când ai colțuri pe care le-ai lăsat în pace tot anul, a te apuca de curățenie fără niciun plan înseamnă de fapt că te vei opri pentru tot felul de lucruri de care nu te-ai îndurat să te apuci până acum.

O operațiune bine planificată înseamnă că vei lucra liniștit, în etape, începând cu depozitarea a tot ce trebuie depozitat și alegerea a tot ce este de aruncat, după ce vei pune lucrurile la locul lor vei putea începe curățenia propriu-zisă.

curatare mobila tapitata

În altă ordine de idei, planificarea te va ajuta să realizezi:

  • dacă poți efectua curățenia singur sau ai nevoie de o firmă de curățenie care să te ajute.
  • dacă este o simplă problemă de curățenie sau ai nevoie și de ceva reparații de urgență.
  • dacă trebuie să repari acum sau suportă amânarea până spre primăvară.

2. Refă stocurile de articole de curățenie

Cu carnețelul în mână se face inventarul produselor de curățenie și se completează foarte rapid cu cele lipsă, de la saci de gunoi, produse de curățat parchetul, geamurile și aparatele electrocasnice, soluții pentru frigider sau soluții anticalcar.

3. Inspectează și curăță electrocasnicele

Volumul mare de mâncare gătită precum și cantitatea mai mare de produse procesate cere ca electrocasnicele, și cele mari dar și cele mici, să fie în perfectă stare de curățenie și funcționare, ajutându-te astfel să fii eficientă și să creezi și o impresie bună. Aragazul, cuptorul sau frigiderul pot avea și ele nevoie de curățenie generală. Dacă au fost curățate mai din timp înseamnă că de Crăciun va fi nevoie doar de de o curățenie normală doar după gătit sau rezolvarea unor mici incidente pe moment.

4. Pe rând, cameră cu cameră

Curățenia generală trebuie să fie făcută cât mai aproape de evenimentul așteptat, dar cu siguranță nu poate fi făcută toată într-o singură zi. Desigur se pot face lucruri în avans, precum spălatul perdelelor și al geamurilor sau datul covoarelor la curățătorie, dar curățenia propriu-zisă se va produce mai aproape de Crăciun. O zi va fi rezervată curățeniei din camerele „uscate” cum dormitoarele, livingul și holurile, unde se va desprăfui temeinic prin toate colțurile și pe sub mobilă, se va spăla pardoseala, se va curăța mobila de urme, se va curăța salteaua, canapeaua și fotoliile, iar în cele din urmă se vor introduce ceva reguli pentru păstrarea curățeniei măcar până la Crăciun.

Curățenie la domiciliu: cum se face curățenia de toamnă ca la carte

Apoi va trebui să pierzi măcar câte o jumătate de zi pentru baie respectiv pentru bucătărie. În baie, cel mai mare dușman este calcarul care se depune pe faianță și gresie, pe pereții dușului, în jurul robinetului și în vasul de toaletă, și care își schimbă și culoarea în timp. Abea după dizolvarea calcarului treci la curățarea murdăriei. Dezinfectează toaletele și înlocuiește odorizantele.

În bucătărie, stropii de grăsime arsă sau întărită sunt cel mai greu de scos, așa că ocupă-te de ei cu prioritate și cu substanțe specifice. Nu freca cu soluții abrazive. Inspectează încă o dată vesela și tacâmurile pentru a vedea dacă sunt suficiente și în stare bună.

Casă curată și eficiență maximă pe ultima 100 de metri?

Cu siguranță nu ai timp destul pentru curățenie, când în afara jobului și a familiei, mai ai și perioada de shopping, care la rândul ei „mănâncă” suficientă energie și mai ales timp. Ideea că începi curățenia de Crăciun cu o lună înainte este ramâne de cele mai multe ori doar o dorință pentru că nu ai nici dispoziție și durează foarte mult.

Modelul cel mai de succes este cel în care asiguri o ordine suficientă lucrurilor tale, aruncând ce este de prisos sau nu îți mai face trebuință în anotimpurile următoare, punând restul de lucruri în ordine, la locurile lor. În cele din urmă contactează o firmă de curățenie și pe baza notițelor făcute la inspecția locuinței fă cu aceștia un plan de bătaie care cu siguranță va fi rezolvat într-o singură zi.

servicii de curatenie apartament

Firma de curățenie îți face casa „luna”

În funcție de mărimea locuinței și de volumul lucrărilor de efectuat firma de curățenie de apartamente își planifică personalul de care are nevoie, pentru a fi eficienți și în același timp specializați pe lucrările care sunt de făcut. Vor folosi materiale cu care sunt obișnuiți și pe care le folosesc cu succes verificat, au de asemenea ustensile profesionale și eficiente pe care le folosesc cum ar fi spălatul geamurilor sau al covoarelor, a saltelelor sau al pereților. 

Pentru o casă curată în timp rapid, ajusto.ro îți pune la dispoziție o echipă instruită în servicii de curățenie profesională care se va ocupa de spălat, sters și lustruit parchetul sau gresia, curățatul de canapele și fotolii, din piele sau stofă, ștersul mobilei și al prafului, curățatul ferestrelor, electrocasnicelor și obiectelor sanitare, timp în care tu vei putea să te ocupi de cu totul altceva.