Curățenia de primăvară: Când începem și de unde a pornit acest obicei?

9 aprilie, 2021

Primăvara este anotimpul ce face trecerea de la iarnă spre vară, fiind considerat primul din cele patru anotimpuri ale zonei temperate. Este anotimpul când natura se trezește la viață, după trecerea iernii. Sfârșitul iernii reprezintă în cultura populară îmbătrânirea și degradarea timpului, urmată de purificarea și reînnoirea acestuia la începutul primăverii, adică la începutul noului an agrar.

Întotdeauna primăvara și echivalentul său conceptual, filozofic și ideatic au însemnat dezghețul, topirea zăpezii, trezirea la viață, reînnoirea și renașterea naturii, vieții și a societății. Acesta este timpul curățării de primăvară, care încurajează de la eliminarea produselor farmaceutice învechite până la îndepărtarea gunoaielor din curte și a vegetației uscate din grădină sau balcon. Este perioada când se face curățenia de primăvară, ca ritual în toată lumea modernă.

Ce este curățenia de primăvară?

Definiția pentru curățenia de primăvară este o curățare aprofundată a întregii gospodării, cameră cu cameră și de sus în jos. O curățare aprofundată include zone pe care nu le curățați în mod regulat, cum ar fi curățarea de sub covoare și mobilier, pe partea de sus a cărților și mobilierului, o curățare din tavan și până la podea a murdăriei. Este într-adevăr o curățenie generală într-o definiție largă, reprezentând ștergerea prafului de pe fiecare suprafață, strângerea și aruncarea a tot ceea ce nu mai este de folosibil sau de care nu mai aveți nevoie.

curatenia de primavara

Curățenia de primăvară ca motivație biologică

Ca specie, comportamentul nostru este legat de ciclul anotimpurilor. Suntem mai puțin activi și mai puțin motivați în timpul zilelor scurte și reci de iarnă. Motivul este lipsa luminii solare în zilele obscure de iarnă, când creierul nostru produce cantități mai mari de melatonină, o substanță chimică responsabilă pentru a ne adormi literalmente.

Nivelul de melatonină produs le creier este legat de cantitatea și frecvența expunerii la soare pe care o primim. Cu cât petrecem mai mult timp afară, cu atât producem mai puțin hormonul somnolenței. De aicea și spusa că această curățenie generală ne trezește din somnul spiritului și minții indus de melatonină.

Originea curățeniei de primăvară

Curățenia de primăvară are tradiții vechi, care datează din cele mai vechi timpuri, cam 3000 Î.Hr. În tot acest timp, de atunci încoace, curățenia de primăvară a fost o parte crucială a naturii noastre ca ființe umane. Iată câteva dintre posibilele origini ale curățeniei de primăvară și modul în care aceasta se ridică la ceea ce înțelegem ca primăvară curată astăzi:

Festivalul iranian antic din Nowruz

Cunoscut, de asemenea, sub numele de Anul Nou persan, începe la echinocțiul de primăvară, cunoscut ca prima zi a primăverii, de obicei pe 21 martie. Iranienii practică încă obiceiul persan „khooneh tekouni” sau „scuturând casa” înainte de Norouz. Această curățare rituală a casei este prototip pentru curățenia de primăvară, unde întreaga casă este ștearsă și lustruită temeinic.

Această tradiție străveche vine cu o schimbare a îmbrăcămintei și diverse reparații după iarnă. Festivitățile Norouz au loc timp de două săptămâni și oamenii își vizitează adesea casele reciproc în timp ce sărbătoresc. Deși cunoscută ca o tradiție iraniană, curățenia de primăvară datează de peste 3000 de ani î.Hr. A fost observată și în multe zone din Europa, cum ar fi Scoția și Irlanda.

curatenia de primavara

Tradiția evreiască a curățeniei de primăvară

Originile curățeniei de primăvară pot fi găsite și în obiceiurile evreiești de a curăța casa în pregătirea sărbătorii de Paște, care este de obicei în jurul lunii aprilie. Evreii trebuie să evite hrana dospită pe toată durata sărbătorii, orice firimitură de pâine dospită ce se poate găsi în casă cât durează Paștele este considerată ca atitudine nerecunoscătoare și este strict interzisă.

Pentru că nu își pot permite să-l insulte pe Dumnezeu, înaintea sărbătorii se face foarte bine curățenie în case, cameră cu cameră, și de sus în jos. Acest echivalent al curățeniei de primăvară este urmat de o vânătoare ritualică a firimiturilor de chametz la lumina lumânărilor, cu o seară înainte de prima zi de Paște.

Curățenia de primăvară în părțile nordice ale Europei și Americii

În majoritatea regiunilor nordice ale Europei și Americii, unde clima este continentală și destul de umedă, obiceiul curățeniei de primăvară a avut o aplicație pur practică. Iarna și până la începutul primăverii curățenia în casă și aerisirea se face mai rar, pentru a nu răci casa și a crește umiditatea. Odată cu venirea primăverii și a vremii călduroase se făcea curățenie generală, pentru a scăpa de funingine, urme de cenușă și a înlătura toate insectele aciuite în praful adunat.

curatenia de primavara

Curățenia de primăvară în tradițiile creștine

Potrivit obiceiurilor Bisericii Catolice, altarul este șters bine în Joia Mare, chiar înainte de Vinerea Mare, împreună cu împrejurimile sale. Curățarea altarelor poate nu este definiția curățeniei de primăvară, dar este de înțeles de ce ar putea duce la curățarea domestică anuală în comunitățile creștine. Biserica Ortodoxă încurajează curățenia de primăvară în prima zi a Postului Mare, cunoscută și sub numele de „lunea curată”.

Tradițiile chinezești legate de curățenia de primăvară

Înainte de Anul Nou Chinezesc, chinezii celebrează sărbătoarea Ninyabaat. Festivitățile încep de obicei în a 28-a zi a lunii a 12-a a calendarului lunar. Esența acestei tradiții încurajează curățarea ghinionului și a nenorocirii de acasă împreună cu aruncarea gunoiului și a obiectelor sparte, pentru a se alinia la practicile Feng Shui.

Budiști și taoiști onorează statuile și altarele înainte de Anul Nou. Ornamentele vechi de altar sunt fie șterse temeinic, fie înlocuite cu decorațiuni proaspete. Chinezii șterg temeinic tavanele, pereții și podelele. Măturarea este interzisă cel puțin în primele zile ale Anului Nou.

curatenia de primavara

Când începe curățenia de primăvară?

Diferite culturi au tradiții diferite pentru curățenie generală casnică aprofundată. Curățenia de primăvară poate începe oricând de la 1 martie și poate continua până la sfârșitul lunii aprilie. Practic, curățenia de primăvară poate începe oricând doriți.

De-a lungul timpului, după ce în timpul iernii oamenii foloseau cărbune, petrol, lemn pentru încălzit și totul era luminat de lumânări sau lămpi ce ulei sau gaz, cantitatea de praf, murdărie și funingine nu era mică. Odată cu venirea primăverii începeau curățenia de primăvară pentru a-și împrospăta și curăța casele și a saluta astfel noul ciclu de viață. Acest lucru s-a întâmplat în primele zile calde și însorite.

Predecesorii produselor pentru curățenia de primăvară

Înaintea exploziei Revoluției industriale și a apariției detergenților de top, menajerele și femeile de serviciu se bazau doar pe spălarea cu soluțiile de uz casnic DIY. Unele dintre cele mai frecvente au fost sucul de lămâie, frunzele de ceai, oțetul, sarea și chiar ginul, care a fost menționat într-un manual de curățare din 1850 ca soluție pentru lustruirea oglinzilor.

Primul aspirator mecanic cu energie electrică a fost lansat la începutul secolului al XX-lea. Celebrul detergent Lysol a apărut la sfârșitul secolului al XIX-lea și a devenit cunoscut ca o soluție inteligentă pentru restricționarea gripei spaniole. Produsele sintetice pentru spălat au apărut în 1953, motivul principal fiind lipsa de grăsimi și petrol, cauzate de războiul mondial.

preloader