Curățarea covorului, o provocare

30 noiembrie, 2018

Chiar dacă acum la modă sunt carpetele și covoarele mai mici, este bine să știm cum să le întreținem, pentru că și ele, în ciuda dimensiunilor, sunt o sursă de praf și de acarieni. Covoarele necurățate pot provoca o multitudine de probleme de sănătate, în special celor cu sisteme imunitare slabe.

Ce înseamnă un covor curat

▪️ Aspirarea este importantă, ea curățând murdăria de suprafață, aspiratorul neavând puterea de a curăța adânc în covor, pentru a curăța fiecare fibră. Cu siguranță aspirarea nu te scapă de alergenii care se strâng adânc, în țesătura covorului.

▪️ Cârpa, peria și găleata sunt echipamente ce te vor ajuta să speli superficial covorul, riscând chiar stricarea fibrei și deteriorarea culorilor. Apa va purta praful mai adânc, creând o zonă rigidă în care acarienii se vor dezvolta nestingheriți, favorizați fiind și de relativa umezeală, datorată unei uscări lente după spălare.

▪️ Cheltuielile făcute pe articolele pentru spălat, perie, mopuri și detergenți, timpul pierdut cu spălarea și uscarea în condiții necorespunzătoare, dar mai ales efortul depus, te vor convinge că „nu merită” să speli covoarele singur.

▪️ Detergenții, oricât de speciali, nu curăță în profunzime, astfel încât praful și acarienii nu vor fi afectați, iar pentru că și clătirea nu există sau este minimă, culorile vor deveni prăfoase și șterse.

▪️ Uscarea pe loc va fi mai îndelungată și va da posibilitate mucegaiului să acționeze, covorul se va îmbâcsi și va prinde un miros nu tocmai plăcut. Uscarea în spații neadecvate, ca pe marginea balconului sau pe bătător, vor expune covorul în plin soare și la praful cotidian. Culorile se pot estompa de la soare, iar covorul proaspăt curățat dar umed va reține praf nou.

Ce trebuie să știi pentru curățarea covorului

Covoarele se curăță obișnuit sau în profunzime, iar pentru asta trebuie să ții seama de câteva trucuri simple pentru o bună curățare.

▪️ Se înlătură mai întâi praful, operație făcută cu un aspirator de putere mare, prevăzut cu o perie specială pentru covor, care să ridice bine perii acestuia.

▪️ Testează soluția de curățare într-un loc mai puțin vizibil și verifică să nu decoloreze culorile covorului. Folosește-o numai dacă ești sigur că nu strici covorul.

▪️ Se înlătură apoi petele, dacă acestea există. După îndepărtarea petelor trebuie curățat tot covorul pentru a nu se vedea diferențe între zonele curățate și restul covorului.

▪️ Nu spăla covorul în apă, ca pe o cârpă. Verifică înainte dacă ies culorile și dacă fibrele rezistă la spălat.

▪️ Înainte de curățare citește eticheta produselor folosite și vezi dacă sunt compatibile covorului tău.

▪️ Curățarea în profunzime se face cu aparate speciale, cu vapori de apă.

Cum curăț covorul

▪️ Covorul se curăță cu apă și săpun, dacă este foarte murdar și nu este un covor deosebit. Se folosește un burete impregnat cu o soluție de apă călduță și 1-2 picături de detergent de vase manual. Se stoarce bine buretele și se freacă ușor covorul, apoi se clătește cu o cârpă de microfibră umedă. Se usucă frecând covorul în toate direcțiile cu un burete de prosop. Se lasă să se usuce bine.

▪️ Covorul se curăță cu un aparat cu vapori de apă, dacă covorul nu este foarte murdar. Se va verifica dacă ies culorile la acțiunea vaporilor, fiindcă se poate decolora din pricina temperaturii înalte. Nu se folosește prea multă soluție de curățat. Nu se insistă prea mult cu vaporii pentru a nu umezi covorul foarte mult și a putea asigura o uscare rapidă. Aparatul trebuie să fie suficient de puternic pentru a extrage eficient soluția de curățare dintre fibre. Procedeul implică așezarea covorului într-o poziție unde poate să stea fără să fie călcat până la uscarea completă. Se pune apă în aparat și se adaugă soluția de curățat, cu care se curăță covorul de mai multe ori, fără să rămână urme și fără să se ude prea tare. Se clătește cu apă curată de la robinet, pentru a păstra calitatea covorului.

▪️ Covorul se curăță cu apă și amoniac în cazul în care este foarte murdar și pătat. Se freacă cu o cârpă îmbibată în apă călduță cu săpun și câteva picături de amoniac, în toate sensurile, insistând pe pete. Se lasă o pauză pentru ca produsul să acționeze și apoi se clătește cu o cârpă înmuiată în apă călduță. Fă un test prealabil să vezi dacă ies culorile sau nu. Amoniacul trebuie manevrat cu precauție, folosește o mască pentru a nu inhala vapori și deschide fereastra pentru o bună aerisire.

▪️ Covorul se curăță cu sodă cristalizată dacă este foarte murdar și pătat. Se freacă cu un burete înmuiat și stors într-o soluție de 1 l apă călduță și o ceașcă de sodă de rufe, cam 100 g. Se clătește cu un burete înmuiat în apă curată și se usucă prin frecare în toate sensurile cu o mănușă din burete.

▪️ Covorul se curăță cu oțet din vin dacă covorul este pătat cu grăsime și murdar. Se face o soluție din 500 ml oțet de vin alb, 200 ml apă călduță și 2 linguri de detergent de vase. Se curăță cu un burete îmbibat în soluție, insistând pe pete. Se clătește cu o cârpă umedă și se usucă cu o mănușă de burete.

▪️ Covorul se curăță cu spumă de ras care se aplică într-un strat gros pe suprafața covorului și se întinde cu mâna peste tot. Se lasă să acționeze minimum o oră, apoi se freacă cu un burete curat sau se lăsa toată noaptea, apoi se curăță cu aspiratorul.

Cu toate aceste proceduri, o curățare covor profesională făcută de specialiști este o curățare asumată, făcută cu responsabilitate și care oferă garanția lucrului bine făcut. Și toate astea pentru că trebuie:

▪️ să păstrăm locuința și familia sănătoasă;

▪️ să prelungim durata de viață a covorului;

▪️ să te menajezi și să-ți crești confortul.

Apelarea la o spălătorie profesională pentru curățarea covorului este o decizie foarte înțeleaptă.

preloader