Curățarea covoarelor în funcție de material și model

16 ianuarie, 2020

Fără covoare, o locuință pare lipsită de căldură și personalitate. În afară de rolul estetic, covoarele joacă un rol important în atragerea prafului și reținerea acestuia strat după strat, favorizând și apariția acarienilor. Praful și acarienii din covoare sunt factori de risc pentru dezvoltarea problemelor respiratorii, precum și apariția alergiilor.

Curățarea covoarelor devine astfel o problemă majoră în orice locuință mai ales dacă ai copii mici sau animale de companie. În plus, nu este foarte comod să le transporți la curățătorie. Așadar, soluția care îți rămâne este să cureți covoarele acasă de unul singur sau să apelezi la servicii de curățare covoare la domiciliu. O curățare covoare la domiciliu este necesară periodic pentru a înlătura orice urmă de praf sau murdărie, făcută în funcție de materialul din care sunt țesute covoarele și de modelul acestora.

Ca să păstrezi covoarele ca noi cât mai mult timp, trebuie să știi cum să le întreții, cum să le aspiri și cum să le ferești de decolorare. Nu ezita să le duci la spălatorie când este necesar, dar atâta timp cât nu este vorba de covoare mari, greu de scos de sub mobilă sau de niște pete dificile, adesea poate fi mai rapid și mai eficient să cureți petele de pe covor chiar acasă.

Recomandări pentru întreținerea covoarelor

După ce se achiziționează un covor trebuie păstrată eticheta de îngrijire. Aceasta îți spune din ce este confecționat, lână, piele, mătase, vâscoză, iută, polipropilenă sau alte fibre, naturale ori sintetice, și care este densitatea fibrelor, detalii ce îți vor fi extrem de utile când va trebui să cureți covorul.

Evită pe cât posibil să intri încălțat pe covoare, iar dacă ai un copil nu-i permite să picteze sau să se joace cu substanțe colorate, direct pe covor. Aspiratoarele moderne sunt foarte eficiente, dar puterea mai mare de aspirare se poate traduce uneori printr-o curățare agresivă a covoarelor. Dacă observi în recipientul de colectare al aspiratorului numeroase fibre smulse din covor, ajustează setarile aspiratorului. Nu aspira ciucurii sau franjurii covoarelor, pentru ca se pot destrăma.

Recomandări pentru curățarea covoarelor

  • Înlăturarea prafului se face cu un aspirator puternic, prevăzut cu o perie specială de covor, care ridică bine perii acestuia. Este bine ca aspirarea să nu fie doar superficială, dacă covorul este plușat poate rămâne praf în profunzime care în timp va fi greu de îndepărtat, formând un strat greu de îndepărtat ulterior.
  • Se testează soluția de curățat covoarele într-un loc mai puțin vizibil după ce s-a citit eticheta de îngrijire a covorului precum și cea a produsului de curățare și a rezultat că sunt compatibile. Produsul trebuie testat pentru a nu decolora covorul. Dacă covorul are o pată, după îndepărtare trebuie curățat tot covorul, altfel se va vedea diferența. Nu spăla covorul cu apă decât după ce ai testat că nu ies culorile și că fibrele rezistă la spălat.
  • Covorul se spală cu apă și săpun dacă este foarte murdar și nu e un covor cu cerințe deosebite de îngrijire. Ai nevoie de un burete impregnat cu o soluție compusă din apă călduță și 1-2 picături de detergent de vase. Se stoarce bine buretele și se freacă ușor covorul, apoi se clătește cu o cârpă de microfibră umedă. Se șterge surplusul de apă frecând covorul în toate direcțiile cu un prosop de hârtie. Se lasă să se usuce bine înainte de a fi folosit.
  • Curățarea covorului cu un aparat cu aburi se poate face dacă nu este foarte murdar și dacă nu ies culorile, pentru că se poate decolora din cauza temperaturilor înalte. Nu trebuie folosită prea multă soluție de curățat și nu trebuie umezit prea tare pentru a asigura o uscare rapidă. Optează pentru un aparat suficient de puternic pentru a putea extrage soluția de curățat.
  • Curățarea covorului cu apă și amoniac se face în cazul în care țesătura este lână, este foarte murdar și pătat. Se freacă covorul cu o cârpă îmbibată în apă călduță cu săpun, în care ai adăugat câteva picături de amoniac. Mișcările se fac în toate sensurile, insistând pe pete. Lasă produsul să acționeze un pic, apoi clătește cu o cârpă înmuiată în apă călduță. Usucă covorul prin frecare cu o cârpă uscată sau o mănușă de baie din burete. În final poți folosi un uscător de păr cu aerul călduț.
  • Curățarea covorului cu sodă cristalizată este o metodă recomandată pentru covoarele foarte murdare și pătate. Se ia un burete înmuiat și stors într-o soluție compusă din apă călduță și sodă de rufe, 1 l de apă călduță la o ceașcă de sodă, se freacă și se clătește la sfârșit, cu un burete înmuiat în apă curată. Se usucă frecând în toate sensurile cu o mănușă din burete.
  • Curățarea covoarelor cu oțet de vin se face pentru cele pătate de grăsime și murdare, dintr-o soluție de 500 ml oțet de vin alb, 200 ml apă călduță și 2 linguri de detergent de vase. Se îmbibă un burete în această soluție, se stoarce și apoi se curăță pe zone de câte 20 cm, insistând pe pete. Se clătește cu o cârpă umedă și se lasă să se usuce.
  • Poți curăța covoare cu spumă de ras aplicând un strat gros de spumă de ras pe care îl întinzi peste tot cu ajutorul mânilor. Se lasă să acționeze minimum o oră apoi se freacă cu un burete curat. Se mai poate lăsa spuma să acționeze toată noaptea până se usucă și apoi să se aspire praful care rămâne pe deasupra.
Cum să cureți covoarele fără să le scoți din casă

Curățarea covoarelor în funcție de material

  • Covoarele țesute din materiale naturale se recomandă a fi curățate uscat. Covoarele din lână se curăță ușor de praf, însă sunt dificil de curățat de petele de suc sau vin. Covoarele din mătase sunt rezistente la frecare, dar ușor de pătat. Covoarele din sisal sunt rezistente dar greu de curățat, putându-se păta foarte ușor.
  • Covoarele țesute din materiale sintetice sunt mai ușor de întreținut și de curățat de pete și murdărie, decât cele din fibre naturale. Pentru spălare, poți folosi o soluție de apă cu detergent cu acțiune blândă pe care să o aplici pe toată suprafața covorului și dupa aceea să clătești foarte bine. Cât se usucă, trebuie să stea întins, nu agățat de sârma de rufe, ca să nu-și modifice forma. Covoarele din polipropilenă sunt antialergice, rezistente la pete și trafic intens, ușor de spălat. Covoarele din poliester seamănă cu lâna, se curăță foarte ușor și se usucă repede. Sunt rezistente la petele pe bază de apă, însă atenție la produsele uleioase deoarece pătează ușor aceste fibre.

Cum se curăță covorul în funcție de model

  • Covoarele cu model în relief sau cu smocuri trebuie aspirate în direcția fibrelor, fără a folosi duza cu perie. Petele proaspete trebuie tamponate cu un șervet curat, alb și uscat. Pentru înlăturarea lor se poate folosi o soluție de apă rece amestecată cu puțin detergent care acționează blând.
  • Covoarele cu fir lung, așa zisele „shaggy sunt mai dificil de curățat, murdăria rămânând între fibre pe care nici aspiratorul nu o poate înlătura. Este de preferat să fie pus covorul cu fața în jos și bătut ușor pentru a disloca murdăria.
  • Covoarele orientale lucrate manual trebuie aspirate cu grijă pentru a nu le deforma sau a strica țesătura. Petele de sosuri sau alte alimente lichide se pot înlătura presărând pe ele bicarbonat de sodiu, se lasă să acționeze câteva ore și se îndepărtează cu o perie moale ori cu ajutorul aspiratorului. Petele de vin sau alte băuturi se pot înlătura cu apă minerală, nu înainte de a le tampona cu un șervet uscat. Se toarnă apoi pe pata puțină apă minerală și se tamponează, repetând procesul până când covorul arată impecabil.

Alege covoarele în funcţie de calitatea şi uşurinţa la curăţare a materialului, dar în același timp nu uita că există servicii profesionale de curățare covoare la domiciliu care îți vor lăsa covorul curat și împrospătat.