Curățarea caloriferelor în sezonul cald: de ce este bine să faci acest lucru

28 august, 2020

Dacă sistemul de încălzire al casei sau al apartamentului se bazează pe calorifere, indiferent de materialul din care acestea sunt construite, trebuie să știi că vara sau la începutul toamnei, când încă nu s-a răcit foarte tare afară, este perioada propice pentru curățarea caloriferelor. Măsura este necesară pentru ca acestea să poată funcționa la capacitate maximă pe timpul iernii când îți dorești o casă călduroasă. Este perioada când se poate goli ușor instalația pentru curățarea caloriferelor profesionistă.

Chiar dacă sunt calorifere noi, din oțel sau aluminiu, trebuie conștientizat faptul că apa care circulă în instalație nu este cea mai curată și va provoca depuneri. În apa care circulă prin calorifere, chiar dacă au fost montate de curând, există diverse elemente străine, precum pastă de lipit din timpul montajului, picături de cositor de la lipituri, resturi de cupru sau de pexal de la tăieturi, dar și mineralele pe care le găsim în apă. Aceste elemente scad randamentul instalației. Dacă nu se iau măsuri ele pot afecta centrala și pot eroda țevile.

Astfel, se ia în calcul demontarea și curățarea caloriferelor, dar trebuie să nu se uite de curățarea instalației, începând cu interiorul centralei termice, pentru a ne asigura că va urma o iarnă cu încălzire eficientă, fără consumuri exagerate de combustibil.

curatarea caloriferelor

Pentru cei ce au calorifere mai vechi, mai ales cele din fontă, este necesară o verificare constantă a lor, pentru că este foarte posibil ca ele să aibă nevoie de curățare atât la interior cât și la exterior. În aceste calorifere vechi este probabil să existe depuneri de calcar și de rugină, elemente care afectează atât pereții caloriferului, dar și partea inferioară a lui.

Motivele pentru care e necesară curățarea caloriferelor

Datorită apei utilizate ca fluid termic, care nu este niciodată pură, caloriferele acumulează straturi de calcar și rugină, apa nu mai cu mai circulă normal și caloriferele nu se mai încălzesc bine. Curățarea caloriferelor este impetuos necesară pentru a îndepărta aceste depuneri. Știm că randamentul centralelor termice scade odată cu trecerea timpului. Dacă adăugăm și depunerile din calorifere, scade randamentul încălzirii și înțelegem pe deplin de ce este necesară curățarea caloriferelor.

Ce semne ne arată că e necesară curățarea caloriferelor

Cel mai evident semn este încălzirea neuniformă a caloriferului. Randamentul scăzut poate fi cauzat de depunerile din interior, rugină și calcar, adică magneziu și calciu. Impuritățile din apă pot cauza depuneri atât pe țevile de tur cât și pe retur, în robineți și în calorifere.

Cum se curăță la interior caloriferele din fontă

Caloriferele din fontă sunt solide și robuste, cu o greutate mai mare în comparație cu cele din oțel sau din aluminiu, au o durată mare de viață, sunt rezistente la acțiunea apei dure și au o inerție termică mare. Caloriferele din fontă implică un proces de întreținere, demontare și de instalare calorifere mai anevoios.

curatarea caloriferelor

Primul pas va fi evident oprirea alimentării cu apă a instalației de încălzire, după demontare se așază într-un spațiu care să permită lucrul în condiții de siguranță, fără riscul de a deteriora pardoseala. Spălarea se va face cu apă curată, sub nicio formă cu sodă caustică, deoarece are un efect coroziv. Pentru înlăturarea unor cruste mai persistente, se recomandă folosirea unui amestec de acizi anorganici, aditivi inhibitori împotriva coroziunii și agenți de înmuiere. Produse existente în magazine ca gata preparate sunt cele mai potrivite, mai ales dacă se respectă obligatoriu instrucțiunile de utilizare.

Cum se curăță la interior caloriferele din oțel

Caloriferele din oțel au o greutate mai mică, se montează mai ușor și se încălzesc mai repede în comparație cu cele din fontă. Se găsesc într-o gamă variată de dimensiuni și suportă temperaturi foarte mari. La polul opus, aceste calorifere se răcesc mai repede și au o durată de viață mai mică decât cele din fontă sau din aluminiu.

Caloriferele din oțel nu înmagazinează depuneri abundente precum cele din fontă, ceea ce nu necesită o spălare anuală, mai ales dacă sunt relativ noi. Caloriferul se poate amplasa în cadă și spăla cu o pompă de apă sub presiune. Dacă încerci să faci spălarea pe poziție, deși pare mai comod, procedura nu are un mare randament dacă nu reușești să evacuezi toată apa din calorifer.

Cum se curăță la interior caloriferele din aluminiu

Caloriferele din aluminiu sunt cele mai moderne, cu o greutate relativ mică, dispun de o instalare calorifere ușoară. Aceste calorifere se încălzesc rapid, au un design agreabil, dar se răcesc repede și se pot deforma din cauza temperaturilor mari ale apei. Se curăță ușor în cada de baie cu o pompă de apă sub presiune. Înainte de a începe procedura se recomandă curățarea caloriferelor cu ajutorul unei perii lungi, de formă circulară.

curatarea caloriferelor

Cum se curăță la exterior caloriferele

După îndepărtarea robineților, se îndepărtează praful cu un aspirator și apoi suprafața caloriferului se degresează. Curățarea se face cu o cârpă moale, înmuiată într-o soluție specială. Vopsirea caloriferelor nu este o opțiune foarte fericită, deși se îmbunătățește aspectul caloriferului, scade cu siguranță randamentul termic al acestuia.

Ce sfaturi pentru întreținerea caloriferului trebuiesc urmate

Întreținerea corespunzătoare a caloriferelor va aduce după sine o creștere a duratei de viață a caloriferului, fiind foarte important atât felul cum sunt curățate de praf, dar și cum sunt ferite de șocuri și bineînțeles modul, dar și frecvența cu care sunt spălate. Verificarea robineților trebuie făcută pe toată perioada anului, iar vopsirea se face doar dacă s-a îndepărtat vechiul strat de vopsea. Acționarea robineților tur – retur, cu mult înainte de pornirea instalației de încălzire, va scoate la iveală eventualele disfuncții în timp util.

Cum se face aerisirea caloriferelor

Aerisirea caloriferelor este o procedură ce trebuie făcută după curățarea caloriferelor și reinstalarea lor, înainte de intrarea în sezonul rece. În cazul instalațiilor proprii de încălzire, se va face după încărcarea cu apă a instalației. Pentru sistemele racordate la centralele de cartier, este recomandată aerisirea în perioada de probe, efectuate de compania de termoficare la începutul toamnei.

Arerisirea caloriferelor se face prin închiderea și deschiderea robineților într-o anumită ordine și prin deschiderea aerisitorului, dar numai atunci când robinetul de tur este oprit. La aerisirea caloriferelor din oțel se recomandă golirea lor completă, pentru a evita efectul oxidării. Operațiunea se va efectua întotdeauna după oprirea centralei sau a pompei de căldură.

Întreținerea și curățarea caloriferelor este foarte importantă nu numai pentru a obține un randament termic maxim, ci și pentru a prelungi cât mai mult viața sistemului de încălzire și a centralei termice. Cu tratamentul potrivit aplicat instalației termice, întreținerea casei va fi mai puțin costisitoare.

preloader