Cumpărăm sau nu un purificator de aer? Sfaturi utile pentru o decizie înțeleaptă

16 iulie, 2020

Poluarea aerului este una dintre cele mai importante cauze ale problemelor de sănătate ce afectează populația marilor orașe. Nu vorbim numai de praf, ci și de microparticule toxice care pe termen lung duc la deteriorarea stării de sănătate. Este important ca atunci când locuim într-un oraș cu grad mare de poluare să ne protejăm familia pe termen lung, folosind un purificator de aer, aparat care filtrează aerul poluat din locuință.

Un aparat de purificat aerul este un aparat electrocasnic din ce în ce mai căutat de cumpărători din zonele industrializate sau a marilor aglomerări urbane, pentru a oferi un plus de confort sau de sănătate. Purificatorul de aer apărut inițial în mediul industrial, prin îmbunătățirea și ieftinirea tehnologiilor a fost adoptat ulterior de proiectanții clădirilor de locuit sau birouri cu instalații de condiționare și ventilare a aerului. Cum mare parte a reședințelor casnice din toată lumea nu dispuneau de un sistem centralizat pentru circulația aerului, următorul pas a fost apariția unui purificator de aer compact.

Denumit de multe ori și portabil, deși dimensiunea sau greutatea nu-l recomandă întotdeauna pentru a fi mutat, un aparat de purificat aerul folosește tehnologia simplificată a celor industriale, pentru reducerea costurilor și este împachetat într-o carcasă mică și elegantă, ce se poate integra în locuință.

 aparat de purificat aerul

Funcțiile utile ale purificatoarelor de aer

Un purificator de aer destinat uzului casnic oferă o gamă destul de mare de facilități, începând de la simpla reglare a umidității aerului și terminând cu opțiuni avansate de filtrare sau dezinfectare. Pentru o bună alegere este bine să gândiți foarte serios la necesitățile reale, pentru că un model care face „de toate” este ori prost ori foarte scump.

Din punct de vedere tehnologic un purificator de aer are funcții ce se pot împărții în trei categorii, funcții de filtrarea aerului, de sterilizarea aerului și de controlul umidității.

1. Filtrarea aerului

Funcția de filtrarea aerului este cea mai importantă funcție a unui purificator de aer. Indiferent de natura sistemului de filtrare, purificatorul va circula aerul și va înlătura particulele în suspensie din aer, eliminând astfel nu doar pulberile de silicați, adică praful real, ci și funinginea, cenușa, puful vegetal și alte particule care poluează aerul citadin. Pe lângă particulele venite de afară, aerul din interior va conține particule de piele uscată, produse de igienizare insuficient clătite care s-au uscat, fum de țigară, mătreața animalelor de companie, spori de mucegai, germeni sau reziduurile organice ale acarienilor.

Pentru filtrarea aerului purificatoarele de aer folosesc:

  • Filtrele Hepa sunt cea mai comună și cea mai eficientă metodă de filtrare, aceste filtre sunt disponibile în câteva varietăți în funcție de dimensiunea particulelor pe care le pot intercepta și de capacitatea de stocare a lor. Acest filtru interceptează 99,7% dinre particulele mai mari de 0,3 microni.
  • Filtrarea electrostatică este similară cu cea prin ionizare, folosind un curent electric cu tensiuni mai mici și intensități mai mari. Filtrarea electrostatică este mai eficientă și nu produce ozon, însă aparatul are dimensiuni mai mari și un consum energetic ridicat. Filtrarea electrostatică este combinată întotdeauna cu un sistem de filtrare Hepa, și din acest motiv este scumpă și se întâlnește rar.
  • Filtrarea cu perdea de apă este o tehnologie rară, specifică aparatelor pentru purificarea aerului care includ și umidificator, aceasta forțează aerul să treacă printr-un jet pulverizat de apă care reține particulele din aer. Aparatele necesită însă o întreținere atentă și schimbarea regulată a apei.

Aparatele pentru purificarea aerului pot filtra însă nu doar particule, ci și gazele nocive.

  • Filtrarea cu cărbune activat este oferită întotdeauna în parteneriat cu un filtru Hepa deoarece tehnologia este capabilă să intercepteze doar gaze, nu și particule. Filtrarea reduce vaporii toxici sau mirosurile neplăcute, însă filtrul cu cărbune activat trebuie să se schimbe destul de des.
  • Filtrarea foto-catalitică folosește o lampă cu ultraviolete, utilă și pentru sterilizare, care activează un catalizator din oxid de titan, care la rândul lui, eliberează electroni care disociază vaporii de apă în oxigen și foarte reactivii ioni OH-, care reacționează cu substanțele chimice volatile și le schimbă compoziția. Este o tehnologie bună foarte rar întâlnită.
 aparat de purificat aerul

2. Sterilizarea aerului

Sterilizarea aerului este o funcție mai rară, care vizează eliminarea germenilor din aer. Pentru atingerea acestui scop, există câteva tehnologii care pot lupta cu bacteriile, acarienii și alte microorganisme.

  • Sterilizarea cu ultraviolete este o metodă eficientă care supune întregul flux de aer unui bombardament cu raze UV, aceasta este însă din păcate cam rară și uneori prea scumpă.
  • Sterilizarea prin incinerare este rar întâlnită, implicând trecerea aerului printr-un element încălzit la temperaturi de 200-300 de grade. Eficientă, metoda este însă rar întâlnită într-un purificator de aer compact deoarece este scumpă, consumă multă energie și necesită un element de răcire a aerului care este zgomotos.

3. Controlul umidității aerului

Organismul uman are nevoie de un nivel relativ al umidității între 40 și 50 %. O umiditate prea mare va duce la supraîncălzirea organismului și va cauza un disconfort care afectează echilibrul psihic, randamentul și odihna în timpul somnului, dar este totodată și un factor care poate agrava unele boli precum astmul și care permite proliferarea anumitor patogeni. O valoare prea scăzută cauzează deshidratare, irită tractul respirator și îngreunează filtrarea patogenilor din aerul inspirat, provocând totodată creșterea cantităților de mucegai și praf, cu toate alergiile provocate de acestea.

umiditate casa

În funcție de necesități, puteți opta pentru funcțiile de umidificare sau dezumidificare.

Dezumidificatorul

În funcție de tehnologie, dezumidificatoarele pot folosi diferite soluții:

  • Dezumidificatorul cu refrigerare funcționează practic ca etajul de condensare din aparatul de aer condiționat, dar este mai ineficient și foarte zgomotos;
  • Dezumidificatorul termoelectric este o versiune mai avansată a modelului de mai sus, folosind o pompă de căldură Peltier pentru a condensa apa. Este complet silențios și compact.
  • Dezumidificatorul cu perdea de apă funcționează răcind apa sub temperatura camerei, acesta spală curentul de aer și reușește să îi coboare temperatura suficient de mult pentru a declanșa o condensare naturală. Această metodă este folosită și pentru filtrarea particulelor din aer.
  • Dezumidificatorul cu ioni este o soluție avansată, scumpă și rară, care folosește o membrană specială pe care se aplică un curent electric slab. Prin electroliză, vaporii de apă sunt transformați în ioni de hidrogen și oxigen, care se recombină în apa, de data aceasta în stare lichidă.

Umidificatorul

  • Umidificatorul cu vaporizare naturală este foarte simplu si extrem de ieftin, acesta folosește doar un rezervor cu apă și un fitil care este amplasat în dreptul unui curent de aer.
  • Umidificatorul cu vaporizare termică folosește o mică rezistență electrică care încălzește apei dintr-un rezervor.
  • Umidificatorul cu perdea de apă este varianta fără răcire a dezumidificatorului care folosește aceeași tehnologie, folosind jeturi foarte fine de apă care sunt pulverizate de către un curent de aer.
  • Umidificatorul ultrasonic folosește o suprafață ceramică care vibrează la frecvențe foarte mari, pulverizând apa în particule mai mici de un micron și facilitând astfel dispersia foarte rapidă a acesteia.

Aparat de aer condiționat cu fucnție de purificare a aerului

Poate nici nu este cazul să vă faceți multe probleme cu alegerea unui aparat de purificat aerul și găsirea locului de instalare, dacă aveți deja un aparat de aer condiționat sau vreți să vă achiziționați unul. Foarte important este să știm de exact de ce funcții avem nevoie în dotarea aparatului de aer condiționat care este foarte ușor de instalat și igienizat folosind serviciile oferite de ajusto.ro.