Cum trebuie așezată mobila în casă pentru a fi în siguranță la un cutremur major

15 februarie, 2019

Mai multe întrebări ne macină de multe ori, dar mai ales după ce simțim sau auzim de la știri că a avut loc un cutremur de mică intensitate: „Ce e de făcut în caz de cutremur?” „Cum reacționăm, unde ne adăpostim, ca să fim în siguranță?”

Totodată, când stăm acasă, cel mai mult timp îl petrecem în pat, pe canapea sau pe scaunul de calculator. Șansele ca un cutremur să te surprindă relaxat sunt foarte mari.

Una din problemele pe care ar trebui să le rezolvăm ar fi să așezăm mobila în casă în așa fel ca în cazul unui cutremur major să fim în siguranță și să nu creăm accidente suplimentare nedorite.

Pentru amenajare mobilier este foarte simplu să cerem ajutorul unor specialiști de la o firmă pricepută și în acest domeniu, cu multă și îndelungată experiență.

Problema este să avem și noi habar despre câteva idei ce trebuie urmate în amenajare mobilier în astfel de situații pentru a ști ce trebuie cerut lucrătorilor.

  • Evită să plasezi în apropierea patului unde dormi, canapelei și a scaunului de la calculator obiecte de mobilier cu multe accesorii în interior sau, mai grav, cu geamuri, ca biblioteci, vitrine sau etajere.
  • Scapă de rafturile suspendate din apropierea patului și mai ales de obiectele grele și periculoase plasate aici, ca bibelouri, cărți, vaze sau ghivece cu flori, diverse ornamente din sticlă, metal sau plastic dur, adică orice obiect ce te poate răni. Un obiect care pe tine te rănește, îi poate fi fatal unui copil mic.
  • Nu agăța oglinda lângă pat sau deasupra canapelei. În cazul în care se desprind de pe perete, aceste obiecte de decor îți pot pune în pericol viața. E recomandat ca peretele din apropierea patului sau a canapelei să fie gol.
  • Nu plasa ghivece cu flori la înălțime. în caz de cutremur vor cădea și dacă nu vor lovi pe nimeni, totuși întreaga cameră se va murdări de pământ.
  • Mare atenție și la tablouri, precum și la obiectele agățate pe pereți. Oricât de bine ar arăta deasupra canapelei din sufragerie, mișcarea seismică le va veni de hac. Ar fi bine să nu fii în preajmă.
  • Conform teoriei „triunghiului vieții” este indicat ca în timpul unui cutremur să te așezi lângă un obiect de mobilier mare și greu, cu riscuri reduse de a se prăbuși. O masa din lemn masiv, poate fi o variantă salvatoare. De asemenea, se spune că și canapeaua îți oferă mai multe șanse de supraviețuire decât tocul ușii.
  • Plasează aparatura electronică, în special monitorul de calculator și televizorul pe obiecte de mobilier cât mai joase. În cazul unui cutremur puternic există riscul ca acesta să cada și să producă foarte mari probleme. De asemenea, în cazul în care ai impulsul de a susține televizorul pentru a evita căderea acestuia, aruncă o privire atentă pentru a observa eventuale obiecte ce te pot atinge în caz de cădere și dacă este posibil crearea unui scurtcircuit sau electrocutare.
  • Evită dulapurile înguste și înalte. Tipul de mobilier, gen dulap, modelul soldat, trebuie evitat un astfel de corp pentru că este foarte îngust și foarte înalt. În timpul unui cutremur, riscul să se prăbușească este foarte mare. Dacă ai un astfel de mobilier, este recomandat să îl alături unui dulap solid sau bibliotecii, pentru o mai bună susținere din părțile sale laterale, eventual prins de acesta solid.
  • Obiectele voluminoase și grele precum și recipientele din sticlă sau metal se depozitează în cămară sau în dulapuri pe rafturile de jos.
  • Dacă ai mobilă pe roți de genul dulapurilor, noptierelor sau meselor, încearcă să le fixezi pentru a nu se deplasa în timpul cutremurului. În magazine se găsesc dispozitive gen piedică pentru acest tip de mobilă.
  • Nu aglomerați spațiile cu mobilier instabil. Asigurați piesele grele de mobilier suprapuse și înalte, prin prindere de un perete, sau de o grindă solidă, mai ales dacă locuiți la etajele superioare unde oscilațiile sunt mai puternice.
  • În cazul în care vor cădea de la o înălțime mare, acestea pot produce pagube însemnate. Mai mult decât atât, în căderea lor, borcanele și sticlele te pot răni grav.
  • Dacă simți că seismul crește în intensitate, abandonează orice tentativă de salvare a bunurilor și găsește rapid un loc ferit pentru protecție.
  • Dacă ești în bucătărie în timpul producerii cutremurului, atunci îndepărtează-te urgent de aragaz, precum și de zona corpurilor suspendate. Vesela depozitată aici poate fi fatală.
  • Depozitați vasele care conțin chimicale sau combustibili în dulapuri în care să nu se poată răsturna, în încăperi unde nu există pericol de contaminare și incendiu.

Identificați locurile de adăpostire pentru protecție în timpul seismului, cum ar fi tocul ușii, o zonă depărtată de ferestre, lângă un perete structural rezistent, locul de sub o grindă, masă ori un birou sub care se poate intra. Această recomandare implică o cunoaștere în prealabil a acelor elemente rezistente, apelând și la sfaturile unui specialist. O masă cu structura din fier unde să se poată adăposti toată familia ar fi indicată.

Procurați și amplasați în locuință cel puțin un extinctor, depozitat într-un loc cunoscut și accesibil în orice moment, lângă sursele potențiale de incendiu și exersați modalitatea în care se utilizează.

Odată ce sunt asigurate toate aceste obiecte și pericolul de a crea accidente în cazul în care cad este aproape nul, putem ca în caz de cutremur să ne amintim ce spun specialiștii în siguranță despre metoda „lasă-te jos, protejează-te și rămâi acolo”, că este cea mai sigură.