Cum ținem țânțarii la distanță: 5 soluții naturale și foarte eficiente

3 iunie, 2021

Știai că țânțarii sunt mai atrași de persoanele cu grupa sanguină 0 decât de cele cu grupa A? Conform statisticilor s-a observat că persoanele din prima grupă au fost înțepate de două ori mai frecvent decât cele cu grupa A, în vreme ce persoanele care au grupa B se află pe undeva la mijloc. Dar, indiferent din ce categorie faci parte, țânțarii devin extrem de deranjanți în zilele de vară, mai ales când vrem să ne relaxăm afară.

Țânțarii încep să-și facă apariția odată cu instalarea căldurii, prin luna iunie. Femelele sunt cele care înțeapă deoarece se hrănesc cu sânge. Reacția la înțepătura de țânțari diferă în funcție de sensibilitatea fiecărei persoane, însă este extrem de neplăcută din cauza senzației de usturime și mâncărime.

Există mai multe moduri în care țânțarii pot fi ținuți la distanță. Noi îți vom spune care sunt soluțiile naturale care nu afectează mediul înconjurător dar sunt eficiente astfel încât să faci față țânțarilor:

cum tinem tantarii la distanta

1. Evită păstrarea și stagnarea apei

Țântarii iubesc apa și au nevoie de ea ca să se înmulțească. Pentru că este mediul lor preferat, evită sursele de apă statută din jurul casei sau din zona foișorului din grădină unde petreci timpul liber. Prin urmare, evită să ai pe lângă casă zone cu apă stătută, de genul robinetelor stricate, recipiente care colectează apa de ploaie, jgheaburi nedesfundate etc. De asemenea, dacă ai piscină, menține apa curată și folosește substanțe speciale pentru tratarea ei.

2. Alege plante de grădină cu efect repelent

Există plante de grădină care au un efect de repelent pentru țânțari. Din această categorie fac parte: lavanda, mușcatele, galbenelele, iarba mâței, cât și ierburile aromatice precum menta, busuiocul și rozmarinul. De exemplu, lavanda, datorită mirosului ei amețitor, este de mare ajutor în alungarea țânțarilor. Poți folosi lavanda și ca plantă decorativă în curte sau într-o jardinieră pe balcon sau la ferestre. De asemenea, poți planta direct în grădină răsaduri de lavandă sau poți să amplasezi în curte astfel de ghivece cu lavandă.

3. Amplasează un ventilator pe terasă

Vântul le displace total țânțarilor, pentru că le îngreunează zborul și îi dezorientează. Așadar, un ventilator amplasat pe terasă în apropierea locurilor în care îți petreci timpul îi va ține departe. Mai mult decât atât, nici nu vei transpira, umiditatea corpului fiind unul dintre lucrurile care îi atrage pe țânțari.

4. Nu te îmbrăca în culori închise

Atunci când își caută hrana, țânțarii sunt atrași de culorile și nuanțele care contrastează cu linia orizontului, adică nuanțele deschise nu îi vor atrage la fel de puternic precum cele mai închise. Așadar, evită culorile închise şi evită să porți haine care acoperă o parte mică din corp, mai ales după lăsarea serii. Poartă mai degrabă pantaloni lungi şi bluze cu mâneci lungi, din materiale subțiri care lasă pielea să respire.

5. Folosește-te de păsări sau pești

Realizează un mediu prietenos pentru păsări deoarece există o mulţime de specii care consumă atât ţânţari, cât şi larvele acestora. De altfel, dacă ai un iaz în curte, poți să iei în calcul popularea lui cu un dușman natural al țânțarului, precum carasul auriu, care se hrănește cu larvele acestei insecte.