Cum se montează corect o lustră: 7 sfaturi de care e bine să ții cont

28 mai, 2021

Frumoase, elegante, moderne, chic sau tradiționale, corpurile de iluminat sunt esențiale pentru confortul unei locuințe. Montarea unui corp de iluminat trebuie făcută fără greșeală pentru a nu afecta nici o persoană implicată, a nu afecta circuitul electric și nici corpul de iluminat în sine.
Dacă vrei să schimbi atmosfera printr-o montare lustră nouă într-una din camerele casei tale, atunci unul dintre cei mai importanți pași este deconectarea vechiului corp de iluminat de la rețea, desprinderea din sistemul de agățare, fixarea noului corp de iluminat și conectarea acestuia la rețeaua electrică, și totul în deplină siguranță.

De ce anume ai nevoie pentru montarea unei lustre?

  • În primul rând, pentru montaj lustră, ai nevoie de o scară, solidă și stabilă, care să nu se clatine și care să-ți dea siguranță să te urci pe ea până ajungi la nivelul tavanului. Evită improvizațiile sau produsele mai puțin rezistente, pentru a evita accidentele. Evita să te urci pe masă, pe scaune sau orice obiect de mobilier, mai ales dacă se mișcă sub greutatea ta. Picioarele scării trebuie să fie așezate pe aceeași suprafață pentru a nu se dezechilibra, nu unul pe parchet și trei pe covor.
  • Pentru montare lustră mai ai nevoie de șurubelniță, de preferat și cu cap cruce și drept, o mașină de găurit, un cutter sau un aparat special, cum ar fi un clește de dezizolat cabluri, pentru tăierea capetelor firelor și învelișului cablurilor, un creion de tensiune, conectori electrici sau banda izolatoare, dibluri în funcție de materialul din care este construit tavanul, un detector de metale, pentru a afla poziția firelor din tavan, șuruburi și patent.
montaj lustra
  • Poți avea la îndemână și un creion pentru a însemna locurile în care va trebui să dai găurile.
  • In plus, pentru protecția personală, este recomandat să porți ochelari de protecție, mai ales atunci când trebuie găurit tavanul, pentru a nu-ți intra praful în ochi.
  • De asemenea, poți purta mănuși electroizolante pentru a elimina riscul de curentare.
  • O altă idee bună este să ai la îndemână un aspirator ce va fi îndreptat către locul în care se va găuri tavanul pentru a prinde particulele de praf chiar în timpul găuririi.

Măsuri de securitate

Nu începe operația de montare lustră până când nu ai întrerupt curentul electric de la panoul de siguranțe pe ramura pe care va avea loc lucrarea. Este recomandabil să verifici cu un multimetru dacă într-adevăr prin cablurile de conectare nu mai trece curent.
Tot pentru siguranță, asigură-te că ai întotdeauna mâinile uscate când începi să lucrezi cu astfel de instalații și, pe cât posibil, programează acest montaj lustră pe timpul zilei, când lumina naturala este puternică și îți asigură o vizibilitate foarte bună.

Cum se face montarea lustrei cu mai multe becuri sau cu ventilator

Pentru montare lustră sau montare candelabru, indiferent de numărul de becuri, se va ține cont de numărul firelor din tavan. Numărul firelor corpului de iluminat contează în special dacă vrei ca întrerupătorul care aprinde și stinge lumina să acționeze ca întrerupător simplu, adică asupra tuturor becurilor odată sau ca un întrerupător dublu, fiecare dintre cele 2 butoane acționând numai asupra unui anumit număr de becuri.

montaj lustra

Teoretic, în ambalajul corpului de iluminat trebuie să se găsească schema electrică de conectare la întrerupător simplu sau dublu. Tot în ambalajul corpului de iluminat ar trebui să se găsească și suportul ce îl va fixa pe tavan.

1. Prinderea lustrei de tavan este acoperită de o mască, ce se poate îndepărta pentru a avea acces direct la prindere și la conexiunea electrică. Ne vom asigura că știm să deosebim firele din tavan. Indiferent de câte fire sunt în tavan, le poți deosebi cel mai ușor folosind creionul de tensiune, însă ai grijă să nu atingi firele cu mâna pe partea în care acestea nu mai sunt izolate. Dacă lumina creionului de tensiune se aprinde atunci când atinge un fir, înseamnă că acela este un cablu de fază, iar atunci când nu se aprinde, înseamnă că ai găsit cablul nul.

De obicei, cablurile de fază au culoarea roșie, maro, neagră sau gri, nulul are culoarea albastră, iar cel de împământare are culoarea galben cu verde. Ceea ce trebuie să te intereseze este găsirea nulului și a cablului sau cablurilor de tensiune, care vor fi conectate la firele corpului de iluminat. Trebuie să decizi dacă vrei să acționezi lustra dintr-un întrerupător cu un buton sau cu două butoane. În general, lustrele pot fi acționate în ambele moduri, indiferent de numărul de becuri pe care le au. Dacă întrerupătorul este simplu, cu un singur post, atunci este necesar un singur fir de fază din tavan, celălalt urmând să fie izolat cu banda izolatoare sau conectori electrici. Dacă dorești un întrerupător cu 2 posturi, atunci sunt necesare 2 cabluri de fază și un nul. Fiecare cablu va fi conectat la cablurile corpului de iluminat pentru a transmite tensiunea electrică și pentru a putea aprinde și stinge becurile sale.

montare candelabru

2. Se va desprinde vechea lustră din conexiunile electrice și apoi din prinderea mecanică.
3. Se va continua această montare lustră cu suportul noii lustre. Lustrele pot avea mai multe modele de suport, însă toate se fixează în tavan cu ajutorul diblurilor. Pentru a-l fixa, ia suportul și așază-l pe tavan cât mai aproape de fire, pentru a le putea conecta cu ușurință și pentru ca firele să poată fi mascate. Ajută-te de detectorul de metale pentru a putea stabili unde anume sunt cabluri în spatele tavanului, aparatul emite semnale doar în spațiile în care nu se găsesc cabluri. De regulă, suporții se prind în 2 dibluri, așa că faci 2 găuri în tavan, fără a perfora cablurile electrice și apoi vei fixa suportul de agățare a lămpii.
4. Corpului de iluminat ce va fi nou montat i se va îndepărta masca, ce acoperă suportul de prindere, și va fi atârnat de tavan. Se va verifica dacă prinderea este solidă și sigură. Se verifică dacă este nevoie să se scurteze piciorul sau să se ajusteze înălțimea de suspendare a corpului de iluminat.
5. Cablurile de la corpul de iluminat sunt conectate la o rigletă, de multe ori aflată într-o cutie mică de plastic. Se verifica dacă este prea lung cablul și dacă trebuie scurtat sau nu.
6. Acum este pasul la care trebuie neapărat să se oprească curentul. Cel mai sigur se vor opri toate siguranțele. Se vor conecta firele din tavan cu cele de la lampă și se va da reporni curentul.
7. Se vor monta becurile și se va încerca pornirea lămpii. Se vor acoperi conexiunile cu masca, se vor fixa abajururile și operația de montare lustră este rezolvată.

preloader