Cum să speli geamurile când este frig afară

24 decembrie, 2018

Deși știm că cea mai bună perioadă pentru spălarea geamurilor este primăvara târziu și toamna devreme, pentru a nu prinde vremea ploioasă, totuși geamurile trebuiesc curățate și după perioada de ploi îndelungate, odată cu curățenia premergătoare sărbătorilor de iarnă.

Cea mai simplă soluție în acest sens este să profităm de serviciul de spălat geamuri la domiciliu oferit de firmele de curățenie profesionistă,  care face o treabă profesională, garantată și unde se vede experiența profesională a personalului, care oferă un seviciu de calitate în spălare geamuri.

Pentru știința noastră, spălarea geamurilor când este frig afară nu ar trebui să fie un impediment serios, deși operațiunea poate părea imposibilă în vremuri de îngheț. Cu toate acestea, nu se cade să avem geamuri murdare indiferent de sezon.

Se planifică spălarea geamurilor în funcție de buletinul meteo

Este de la sine înțeles că spălarea geamurilor trebuie făcută în momentul cel mai potrivit, când prognoza meteo este favorabilă, cu temperatura cea mai ridicată din perioadă, fără vânt și fără ninsoare. Și pe perioada iernii trebuie să țineți cont de prezența soarelui. Geamurile trebuie întotdeauna curățate în umbră, indiferent de anotimp, pentru a evita urmele nedorite pe sticlă.

Cum procedăm înainte de a începe spălarea geamurilor

Înainte de curățarea geamurilor trebuie să curățam murdăria și praful din rosturile și canelurile ramelor, mizeria astfel îndepărtată asigurând o mai bună funcționare a mecanismelor ferestrei, permițând închiderea perfectă și etanșă a acesteia. Operațiunea este foarte importantă pentru menținerea căldurii în casă. Dacă este nevoie se pot unge foarte puțin mecanismele. Nu se vor unge în exces pentru că uleiul strânge ușor praful și va apărea în timp tendința de gripare.

Dacă este cazul, trebuie curățată zăpada și gheața din jurul ferestrei. Puteţi folosi o racletă de gheaţă sau orice ustensilă care nu va deteriora rama şi nu va zgâria geamul. Dacă nu aveți altă soluție mai potrivită, încercați cu apă caldă pentru a topi gheața.

Nu folosiți apă fierbinte

Țineți cont de cât de rece este afară și cât de reci sunt geamurile. Diferența mare de temperatură dintre sticlă și apa fierbinte duce la crăparea iminentă a geamului. Nu trebuie să încălziţi ferestrele, dar trebuie să fiţi atenţi la temperatura apei sau a soluţiei pe care o folosiţi.

În acelaşi sens, nu folosiţi apă rece pe ferestre reci! În afara faptului că este foarte neplăcut pentru voi, apa poate îngheţa foarte rapid pe geamuri, înainte să vă apucaţi de curăţarea acestora. Cel mai bine este să folosiţi apă caldă.

Cum procedăm la spălarea geamurilor?

Spălarea geamurilor implică un arsenal de materiale necesare, fără de care operațiunea va fi mai anevoioasă și, poate cu compromisuri din punct de vedere al calității. Este nevoie să ne procurăm:

▪️ o racletă de cauciuc cu burete;
▪️ un recipient cu apă caldă, nu este nevoie de apă fierbinte;
▪️ lavetă din microfibră, pentru a nu lăsa scame și urme;
▪️ un prosop.

Dacă doriți să vă protejați mâinile de apă și de frig, puteți purta mănuși de cauciuc, cum ar fi cele de menaj, dedicate spălării vaselor. Acestea sunt impermeabile, deci nu trebuie să vă faceți griji că mâinile se vor uda, și vă vor îngheţa în contact cu aerul rece de afară.

▪️ Spălarea geamurilor va începe cu o curățare de praf a geamurilor cu o perie sau o cârpă moale.

▪️ În apa caldă se pune o cantitate mică de lichid pentru curățat geamuri. O soluție foarte bună este spălarea cu soluție dedicată spălării parbrizelor de autoturisme, produse ce pot fi folosite pe orice fel de sticlă. Diferenţa faţă de soluţiile obişnuite pentru curăţarea ferestrelor este că acestea cu siguranţă nu îngheaţă.

▪️ Cu racleta înmuiată în soluție se va folosi partea cu burete pentru umezirea întregii suprafețe a geamului și apoi vom întoarce racleta pe partea cu cauciuc pentru a curăța și usca suprafața umezită. Este bine ca sensul de mișcare a racletei să fie pentru început dintr-o parte în alta, în lateral, adică de la stânga la dreapta sau invers, și nu pe verticală, de sus în jos. Este indicat ca după fiecare utilizare a racletei să ștergem partea cauciucată cu un prosop pentru ca aceasta să nu lase urme.
Dacă forța cu care apăsăm racleta nu este destul de mare, nu vom reuși să eliminăm lichidul. Dacă din contra, forța de apăsare este prea mare, pe suprafața geamului vor rămâne dâre.
▪️ Pasul final este ștergerea cu o lavetă cu microfibre, cu ajutorul acesteia vom usca și lustrui toată suprafața, inclusiv locurile omise de racletă. Mulțumită proprietăților sale, cârpa din microfibră va face geamurile să strălucească.

Folosiți soluții preparate în casă

Soluția pentru curățarea parbrizelor nu este foarte recomandată pentru că are în componență antigel și alte substanțe toxice, care inhalate pot fi dăunătoare pentru noi sau pentru plantele de pe pervazul ferestrei.

Specialiștii recomandă a se folosi o soluție pe bază de alcool sau oțet, preparată în casă. Oţetul şi alcoolul nu numai că înlătură murdăria, ci previn formarea petelor de apă, fiind o variantă mult mai sigură şi mai ieftină pentru curățarea geamurilor.

Nu folosiți hârtia de ziar pentru curățarea ferestrelor

La final, asigurați-vă că ați curăţat bine fereastra şi a rămas uscată, fără urme de soluţie.

Mulți consideră că hârtia de ziar este foarte eficientă la curățarea geamurilor. În trecut la imprimare se folosea cărbune negru, foarte bun pentru lustruirea obiectelor din sticlă. Acum tipografiile folosesc latex, care nu este deloc util curățatului geamurilor.