Cum să cureți fierul de călcat

Cum să cureți fierul de călcat

4 ianuarie, 2019

Fierul de călcat, poate cel mai des folosit electrocasnic din gospodărie, este cu siguranță cel mai neglijat atunci când vine vorba de curățare și întreținere.

Fierul de călcat poate deveni o adevărată problemă dacă nu știm să-l curățam după fiecare utilizare. Ajunge nu numai să nu alunece pe material în timpul folosirii dar chiar să păteze hainele proaspăt spălate. În cadrul serviciilor de curățenie există, de obicei, și servicii profesionale pentru curățare fier de călcat ce se bajează pe tehnologie modernă și experiență îndelungată. Însă, pentru o mai bună înțelegere și o folosire corectă a acestui electrocasnic este nevoie să înțelegem cauzele pentru care se murdărește și metodele ieftine și rapide de curățare pentru fierul de călcat.

Idei generale de întreținere a fierului de călcat

▪️ Este esenţial să citeşti cu atenţie instrucţiunile de folosire a fierului de călcat şi să încerci să le respecţi cu stricteţe.
▪️ Dacă ai ars ceva în timp ce călcai, scoate fierul de călcat din priză şi pune pe zona cu arsură o cârpă udă. Diferenţa de temperatură şi umezeala vor ajuta la desprinderea bucăţilor arse lipite pe talpa fierului de călcat.
▪️ Evită să foloseşti bureţi de sârmă sau soluţii abrazive pentru curăţarea tălpii fierului de călcat, pentru că rişti să îi distrugi stratul exterior alunecos.
▪️ Pentru a preveni depunerea de calcar în interiorul fierului de călcat, foloseşte apă distilată în locul apei de la robinet.
▪️ Goleşte rezervorul de apă după fiecare folosire şi şterge fierul de călcat pentru a evita acumularea de depozite de minerale şi rugină.
▪️ După mai multe utilizări, se formeaza mizerie pe fierul de călcat. Talpa fierului devine mai închisă la culoare și apar depuneri deranjante. Acestea apar atunci când calci fibre sintetice sau naturale la o temperatură prea mare și ele se topesc.
▪️ Atunci când fierul tău de calcat nu mai alunecă pe material, ci se lipește de el și în loc să scoată aburi, elimină impurități, e momentul să îl cureți.

Cum să cureţi fierul de călcat?

În funcție de nivelul de mizerie acumulat pe talpa fierului, poți folosi una sau mai multe din metodele de curațare prezentate mai jos.

1 Curățarea exteriorului fierului de călcat

▪️ Oțetul alb și bicarbonatul de sodiu. Oțetul are acid în compoziție care poate dizolva grăsimile, unii microbi și alte impurități. Se încălzește o cantitate mică de oțet și se înmoaie o cârpă în el. Se freacă ușor suprafața tălpii. Dacă murdăria este întinsă pe toată suprafața tălpii se adaugă o lingură de bicarbonat de sodiu în soluția de oțet. După curățarea fierului se șterge suprafața tălpii cu o cârpă umedă.
▪️ Sarea este alcatuită din mici cristale care au colțuri ascuțite și o determină să fie abrazivă, asemanatoare cu glaspapirul, fiind folosită pentru a răzui petele și depunerile de pe diverse obiecte. Se acoperă o bucată de ziar cu o cantitate destul de mare de sare. Se pornește fierul de călcat și se calcă ziarul până se duce mizeria. După eliminarea petelor se șterge fierul de călcat cu o cârpă curată.
▪️ Ceara în formă lichidă este maleabilă și se poate prinde de impuritățile de pe suprafața fierului de călcat. Dacă este desprinsă în stare solidă de pe această suprafață, va îndepărta și depunerile. Se pornește fierul de călcat la cea mai joasă treaptă de căldură, se freacă cu o lumânare puternic suprafața tălpii până rămâne pe aceasta un strat de ceară vizibil. Se ia o cârpă umedă și se calcă până la îndepărtarea completă a cerii de pe talpa fierului de călcat.
▪️ Pasta de dinți conține particule abrazive și ingrediente ce produc spumă, și conduc la înlăturarea depunerilor. Se pune pastă de dinți pe o cârpă și se freacă zonele murdare ale tălpii până dispar depunerile și în final se șterge talpa cu o cârpă curată.
▪️ Detergentul de rufe este util pentru curățarea arsurii de pe fierul de călcat, în cazul în care acesta are o talpă antiaderentă. Se amestecă detergentul cu puțină apă caldă, se înmoaie o cârpă în acest lichid și se freacă talpa rece a fierului de călcat până la curățarea completă.
▪️ Limeta și bicarbonatul de sodiu reprezintă încă o soluție eficientă pentru curățarea arsurilor de pe talpa fierului de călcat. Compușii acizi îndepărtează substanțele ce au pătat talpa fierului de călcat. Zeama de la o limetă se amestecă cu o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu, până se obține o pastă, cu care se freacă talpa rece a fierului de călcat, se lasă să acționeze timp de 5 minute, se curăță talpa cu o cârpă umedă și se încălzește fierul timp de câteva minute pentru a se usca.

2 Curățarea interiorului fierului de călcat

▪️ Oțetul în soluție 1:3 cu apă, se introduce în rezervorul de apă al fierului de călcat, se pornește acesta pe funcția de aburi până toată soluția este eliminată. Se umple cu apă fierul de călcat și se folosește funcția de vapori până apa este eliminată și fierul este curat.

3 Curățarea orificiilor de eleminare a aburului

▪️ După curățarea fierului de călcat atât la exterior, cât și la interior, dacă mai este necesar, se înmoaie un bețișor de ureche în apă distilată și se curăță fiecare orificiu în parte, la sfârșit stergându-se cu o cârpă curată.

Cum poți preveni depunerile de pe fierul de călcat

▪️ Se va utiliza apă distilată sau purificată, nu de la robinet, pentru a evita depunerile minerale.
▪️ Nu curăța talpa fierului de călcat cu obiecte abrazive, precum buretele de sârmă.
▪️ Setează temperaturile corect, în funcție de material, temperaturile ridicate deteriorând materialul și arzându-l. Găsești tipul de material pe eticheta din interiorul confecției, iar temperatura potrivită o găsești ori pe fier ori pe manualul de utilizare al acestuia.
▪️ Șterge după fiecare folosință talpa fierului de călcat, pentru a nu acumula mizerie în timp.

etodele explicate mai sus te vor ajuta să menții fierul de călcat într-o stare de funcționare optimă o perioadă lungă de timp. Poți cumpăra de asemenea și un fier de călcat cu funcție de autocurățare dacă nu poți să fii foarte consecvent în curățarea lui.