Cum să cureți eficient mașina de spălat vase

Cum să cureți eficient mașina de spălat vase

17 ianuarie, 2019

O casă curată înseamnă o bucătărie curată. O bucătărie curată, nu înseamnă numai o ordine estetică în cea mai utilizată încăpere a casei dar și o adevărată luptă pentru asigurarea igienei și sănătății întregii familii, aici existând cele mai periculoase focare din toată casă.

După chiuvetă și frigider, mașinii de spălat vase trebuie să-i asigurăm o curățare foarte eficientă pentru a avea o igienă ridicată în cămin. În servicii de curățenie sunt incluse și servicii de curățare mașină de spălat vase, tocmai pentru că aceasta este un potențial focar de infecții și așa se pot prevenii îmbolnăvirile în familie.

Este curățarea mașinii de spălat vase o necesitate?

Chiar dacă pare inutilă igienizarea unei mașini de spălat vase, pentru că interiorul acesteia este în permanență clătit cu apa și detergentul folosit la spălare, totuși periodic trebuie să o curățăm în profunzime, pentru că:

▪️ resturile mai mari de mâncare sau grăsimile nu pot fi totdeauna le fel de bine curățate precum vasele tale și pot bloca filtrul sau chiar orificiile care pulverizează apa. Acestea pot duce nu numai la îngreunarea bunei funcționări a mașinii de spălat vase dar pot provoca apariția bacteriilor;
▪️mirosurile neplăcute sunt o altă cauză a apariției și acumulării de bacterii;
▪️după o folosire îndelungată fără o întreținere adecvată poate apărea și rugina.

Probleme dispar odată cu o curățare eficientă a mașinii de spălat vase o dată pe lună

Soluții naturale pentru curățarea mașinii de spălat vase

În comerț vei găsi o multitudine de produse pentru curățarea mașinii de spălat vase, dar ca soluții alternative și foarte la îndemână pot fi folosite:

▪️ Oțetul, într-o soluție de 1:4 cu apă, poate înlătura toată murdăria de pe componentele mașinii de spălat vase,
▪️ Bicarbonatul de sodiu într-o soluție cu oțet și apă, se va dovedi eficientă în îndepărtarea resturilor întărite care se încăpățânează să se curețe.

Dacă mașina de spălat vase este dotată cu program de autocurățare, atunci vei folosi doar detergentul special conceput pentru acest program și recomandat de producător.

Pași de urmat în curățarea manuală a mașinii de spălat vase

▪️Se golește mașina de spălat de vase și se scoate din priză, de sub alimentare.
▪️ Se îndepărtează coșul de vase și toate suporturile de vase din mașină.
▪️ Se îndepărtează brațul sau brațele de pulverizare. Unele trebuie deșurubate, iar altele trebuie trase încet până ies.
▪️ Se scoate filtrul care în mod normal acumulează cea mai multă murdărie și se spală bine, cu mare atenție. Dacă apar mirosuri neplăcute, în general acestea sunt emanate de la filtrul necurățat corespunzător.
▪️ Odată îndepărtate toate componentele detașabile din mașina de spălat, se spală toate acestea, recomandat într-o chiuvetă plină cu apă, în care s-a pus detergent sau oțet alb. La brațele de pulverizare se vor spăla cu grijă și se va îndepărta mizeria adunată în orificii cu o perie mai aspră sau cu ajutorul scobitorilor.
▪️ Pe zonele uleioase sau cu pete dificile se curăță cu o lavetă curată înmuiată în oțet sau cu o pastă formată din bicarbonat de sodiu amestecat cu oțet.
▪️ După ce componentele sunt lăsate la uscat, se spală interiorul mașinii de spălat vase. După ce s-a curățat mai întâi cu prosoape uscate de hârtie, se pulverizează detergent pe toate suprafețele metalice și se spală.
▪️ Se curăță bine ușa, dar mai ales garnitura ei, pentru că aici pot rămâne reziduuri nedorite.
▪️ Se reasamblează toate componentele.
▪️ Se curăță sistemul de evacuare al apei, cel mai eficient folosind o soluție de apă cu oțet.
▪️ Se pornește un ciclu normal de spălare, cam 20 de minute, fiind astfel asigurat că ai spălat și clătit corect toate componentele din interiorul mașinii.
▪️ Șterge interiorul cu prosoape de hârtie, până totul este uscat.
▪️ La final spală și exteriorul de praf și petele de detergent cu o soluție universală de curățat.

Alte sfaturi utile

▪️ Murdăria provenită de la mâncare poate fi curățată cu ușurință, spre deosebire de rugină sau calcarul depus. Acestea se vor curăța cu produse specializate, recomandate de producător sau confirmate de folosiri anterioare. Este foarte indicat să folosești produse ce previn depunerea calcarului.
▪️ În cazul în care s-a depus mucegai în mașina de spălat vase, se folosește clocul pentru îndepărtarea lui. Fiind o substanță puternic corozivă se va aplica în cantități mici, doar pe suprafețele afectate de mucegai, și trebuie să folosești întotdeauna mănuși de protecție.
▪️ Pentru o curățare mai profundă, se poate porni periodic, cam la fiecare două săptămâni, un ciclu de spălare cu oțet în loc de detergent și mașina goală, fără vase. Vor fi eliminate astfel depunerile de grăsimi, iar dacă vei fi atent să nu arunci resturi mari de mâncare în mașina de spălat, îți vei permite chiar să cureți mai rar interiorul.
▪️ Vasele bine curățate, cu mai puține resturi de mâncare, vor ajuta ca mașina să elimine mai ușor murdăria și să păstreze filtrele mai curate.
▪️ Nu considera că o cantitate mai mare de detergent va însemna vase mai bine curățare. De fapt excesul de detergent, prost sau nediluat, va lăsa o urmă lipicioasă pe toate componentele din cuvă.
▪️ Pulverizatorul trebuie să aibă capacitatea de a ajunge în fiecare colţ al interiorului maşinii. De aceea blocarea lui trebuie evitată, înainte de începerea ciclului de spălare, se verifică dacă acest accesoriu este acoperit cu vase sau dacă raza de acţiune este liberă.
▪️ Detergentul lichid acționează mai rapid la programele scurte de spălare.
▪️ Lasă ușa mașinii de spălat vase deschisă după fiecare ciclu de spălare, pentru o mai rapidă uscare la interior.

preloader