Cum să amenajezi un spațiu pentru birou la tine acasă

25 aprilie, 2019

Să lucrezi de acasă este un ideal pentru foarte mulți, fiind mult mai ușor, practic și comod. Poate fi un mod de lucru mai eficient pentru că te poți organiza mai bine, scapi de drumul zilnic la și dinspre înapoi, ai mai puțini timpi morți și te bucuri de plusul de confort al propriei locuințe.

Dar există și foarte mulți alții care se mobilizează cu greu și nu diferențiază ușor biroul de locuință, considerând că așa cum mergi la birou strict ca să lucrezi, la fel și acasă mergi de fiecare dată pentru a te odihni, pentru a te relaxa sau pentru a face alte activități.

În aceste condiții o amenajare a spațiului de birou acasă este o acțiune care trebuie să utilizeze inteligent spațiul pentru a crește capacitatea de concentrare, astfel încât să obții rezultatele dorite.

Tipul de birou trebuie ales în funcție de nevoi, dar și de suprafața încăperii sau cantitatea de lumină care pătrunde în interior. Indiferent de cum vei face aceste amenajări interioare este de preferat să le faci cu o mână de lucru specializată, cu experiență și pregătită profesional cum sunt cei de la firmele de servicii.

Avantajele pe care le ai dacă îți amenajezi un birou acasă

Când lucrezi de acasă și îți amenajezi biroul nu numai că ai libertatea deplină de a alege cum vrei să arate biroul dar mai ai și alte câteva avantaje:

  • Eviți traficul, ceea ce poate fi unul din cele mai convingătoare avantaje, pentru că elimini timpul pierdut cu drumul până la birou și economisești și banii de transport.
  • Petreci mai mult timp cu familia, în timp ce lucrezi totuși prezența ta contează, în pauzele de lucru putând schimba idei cu ai tăi, reușind să echilibrezi balanța dintre viața personală și cea profesională.
  • Ai mai multă productivitate pentru că ai mai puțini factori perturbatori în jurul tău, poți lua pauză de câte ori simți nevoia, te vei relaxa mai ușor, vei scăpa de stres și te vei putea concentra mai ușor.
  • Te bucuri de o atmosferă mai relaxantă și mai optimistă pentru că vei putea pune o muzică preferată pe fundal în timp ce lucrezi sau că vei sta îmbrăcat mai lejer.

Criterii de amenajare a biroului de acasă pentru productivitate maximă

Amenajarea unui spațiu de lucru acasă înseamnă crearea unui loc personalizat, organizat și confortabil, unde să nu se țină seama doar de argumente de ordin estetic ci mai ales de aspectul funcțional, aceasta având un impact major asupra calității muncii.

  • Biroul este amenajat funcție de spațiul de care dispui, fie într-o încăpere separată fie într-o încăpere multifuncțională, precum living-ul, holul sau dormitorul.
  • Planifică biroul cu grijă, ține cont că nu mai lucrezi ocazional și toată activitatea ta se va muta în acest birou, asta însemnând achiziționarea de mobilier nou, conexiuni mai bune la internet și telefon. Analizează și fă o listă cu tot ce este necesar.
  • Amplasarea este foarte importantă, trebuie să optăm pentru un loc care să te țină departe de factori ce îți pot distrage atenția. Lumina este foarte importantă pentru spațiul de lucru, fie naturală, fie nu. Ideal ar fi amplasarea lângă o fereastră pentru a avea și o priveliște relaxantă.
  • Trebuie asigurată suprafața necesară, să ai suficient spațiu de manevră pentru a te putea așeza și ridica de la birou. Trebuie să ai o suprafață suficientă pentru a ține ordinea necesară.
  • Trebuie asigurată o masă de lucru și un loc de așezat confortabil, care este nevoie să mențină o poziție corectă a corpului atunci când lucrezi.
  • Trebuie un spațiu de depozitare, suficient de încăpător pentru a depozita toate actele și hârtiile necesare, pentru a le ține în siguranță dar și la îndemână. Poate fi comodă cu sertare, dulap cu sertare și rafturi sau chiar rafturi fixate pe perete.
  • Achiziționează accesorii de birou care să nu ocupe prea mult spațiu, de preferat sunt cele mici și ușoare.
  • Trebuie să achiziționezi tehnologie și software adecvat, fiind necesar să alegi în funcție de necesități între calculator desktop și o tabletă sau laptop, îți va trebui și o imprimantă conectată la acestea, pentru printarea documentelor și actelor. Caută programele necesare, începând cu alternativele gratis ale acestora

Biroul de acasă încorporat în living, hol sau dormitor

Living-ul oferă multe posibilități de amenajare a unui spațiu dedicat biroului de acasă, ai putea alege un colt, spațiul din fața geamului, de lângă canapea sau chiar șemineu.

  • Biroul de sub fereastră

Dacă este suficient loc și poziția caloriferului nu ne deranjează sau am reușit să o modificăm, un mic birou îngust poate fi poziționat sub pervazul ferestrei. Mai este nevoie de o comodă cu multe sertare care să intre sub birou și un scaun foarte comod dar nu prea voluminos. În funcție de topografia locului la fel de binevenite pot fi și niște rafturi, eventual de-o parte și de alta a locului de picioare. Dacă poziția este la colțul de lângă fereastră, se poate profita pentru amenajarea unui raft sau chiar a unui dulap pe colț.

  • Biroul orientat spre perete, acolo unde nu există fereastră

Pentru economie de spațiu este clar că biroul nu se orientează spre cameră, ci spre perete. Dacă acest perete este fără fereastră este foarte simplu să amenajăm deasupra un raft funcțional, dar în primul rând este foarte important să fie instalată o sursă potrivită de lumină.

  • Biroul poziționat în spatele canapelei

Va avea sertare pe o parte, iar până la colțul canapelei vor putea fi amenajate rafturi sau dulapuri de aceeași înălțime cu biroul, care să nu depășească sub nici o formă înălțimea spătarului canapelei. Sursa de lumină va trebui aleasă cu grija pentru a putea fi folosită atât ziua cât și seara, și să poată fi bine direcționată pentru a nu deranja pe cei ce folosesc restul living-ului.

  • Biroul rabatabil din living

O idee destul de pertinentă poate fi un birou rabatabil, pornind de la vechiul dar eficientul scrin, când deschizând dulapul se coboară masa pe care să ne desfășurăm activitatea, până la raftul fixat la înălțimea potrivită pe perete și care are o masă rabatabilă dedesubt.

Ceva asemănător îți găsește locul și în hol sau chiar în dormitor.

  • Biroul de pe hol

Pe hol este altă zonă în casă potrivită pentru amenajarea biroului. Așezarea la capătul holului ar putea să ofere senzația unui hol mai lung, mai ales dacă există și o fereastră. Atunci când holul este mai mic, dar destul de lat, spațiul dintre ușile camerelor e ideal pentru un birou. Trebuie asigurată o iluminare corespunzătoare.

  • Biroul din debaraua de pe hol

O altă variantă poate fi folosirea raftului din debara dintre 80 și 140 cm, unde să amenajăm biroul, care pe perete va avea rafturi, iar ușa rabatabilă a acestui „raft” va fi folosit drept biroul propriu zis.

  • Biroul din dormitor

Orice colț nevalorificat din dormitor poate fi o locație ideală pentru birou. Poate fi ca și cel din living poziționat sub fereastră, cu fața la un perete fără fereastră sau rabatabil. Pentru că spațiul aici nu este niciodată prea vast va fi nevoie să se opteze pentru o variantă mai mică de birou.

  • Biroul din dormitorul cu pat rabatabil sau canapea extensibilă

Faptul că patul dispare într-un corp de mobilier sau se transformă în canapea peste zi crește senzația de spațiu profesional, dedicat muncii. Este și soluția ideală pentru casele cu spațiu puțin și mobilier multifuncțional, aceeași încăpere capătă valențe diferite și se pot chiar primi vizitatori la birou, fără nici senzația de invadare a intimității.

Biroul de acasa într-o cameră separată

O cameră separată doar pentru biroul de acasă înseamnă libertate completă în alegerea mobilierului și a decorațiunilor. Chiar dacă nu dispui de o cameră prea mare o idee practică ar fi combinarea biroului cu biblioteca, fiind foarte ușor să cauți seturi de mobilier care pe lângă birou să aibă și corpuri pentru bibliotecă.

Clasic ar fi amplasarea bibliotecii pe un perete întreg și biroul în fața acesteia. Amenajarea acestui fel de birou, indiferent de dimensiuni, înseamnă poziționarea biroului cu fața la cameră. În afara scaunului pentru birou mai pot fi experimentate și accesorii ca fotolii, lampadar, tablouri, ceas de perete, perdele și draperii.