Cum păstrezi răcoarea în casă când nu ai aer condiționat?

1 iulie, 2021

Canicula din timpul verii ne pune la provocare pe cei mai mulți dintre noi, dar mai ales pe cei care locuiesc la bloc și nu au un aparat de aer condiționat. Cum facem să nu resimțim disconfortul termic și să păstrăm răcoarea în casă pe timpul verii, aceasta-i întrebarea!

Prin aplicarea unui mix de soluții precum cele enumerate mai jos, se limitează căldura venită din exterior și din interior, astfel încât să se poate ajunge la o senzație de confort pe perioadele de caniculă, fără folosirea aparatului de aerul condiționat sau cu folosirea lui la minimum.

cum pastrezi racoarea in casa

1. Aerisește noaptea și dimineața

Pe timpul nopții, în lunile de vară, temperatura are în general 20-22 de grade, în unele zile chiar mai puțin dacă sunt furtuni. Acesta este momentul optim de a aerisi casa și de a lăsa răcoarea nopții să pătrundă în casă. Dar, pentru ca răcoarea să se mențină pe timpul zilei, această soluție trebuie combinată cu o soluție de umbrire a ferestrelor.

2. Acoperă ferestrele

Ferestrele orientate spre Sud sunt dorința multor proprietari de apartamente sau case deoarece locuința beneficiază de lumina soarelui multe ori din zi. Acest avantaj vine însă cu dezavantajul că, pe timpul verii, camerele vor fi mult mai călduroase decât cele poziționate de exemplu spre zona de nord.

În acest context, umbrirea ferestrelor pe timpul zilei va împiedica pătrunderea razelor soarelui. Există multe metode și sisteme de acoperire a ferestrelor, specialiștii sunt de părere însă că umbrirea ferestrelor trebuie făcuta pe exteriorul lor, deoarece este mult mai eficientă. Se pot monta deasupra ferestrelor copertine retractabile, obloane mobile, rulouri exterioare din aluminiu, extrem de utile deoarece sunt solutii pasive de menținere a temperaturii din interior, fără consum de curent electric.

3. Evită gătitul la cuptor

O soluție care se poate dovedi extrem de eficientă pe timpul verii este utilizarea cât mai sporadică a electrocasnicelor, în special a cuptorului și aragazului. Alege o zi mai răcoroasă în care să gătești, iar în zilele în care știi că urmează caniculă comandă mâncare, mănâncă la restaurant sau consumă alimente care nu au nevoie de un timp îndelungat de gătit. Cuptorul este cel care degajă cea mai mare căldură, așadar în perioada caniculară evită să-l folosești.

4. Înlocuiește becurile incandescente

Becurile cu led consumă și degajă căldură de 5-7 ori mai puțin decât becurile incandescente. LED înseamnă Light Emitting Diode ceea ce reprezintă o diodă emițătoare de lumină. Cu alte cuvinte LED-urile sunt dispozitive în stare solidă care nu necesită încălzirea unui filament pentru a produce lumină.

5. Folosește plante și copaci

O variantă naturală, extrem de simplă, care nu necesită o investiție prea mare, este amenajarea balconului sau a pereților exteriori cu ajutorul plantelor și copacilor. Câteva ghivece cu plante, flori cățărătoare sau plantarea unor copaci în zona ferestrelor pot crea intimitate vizuală, pot înfrumuseța aspectul și mai ales pot păstra răcoarea umbrind ferestrele pe timp de vară. Plantele și copacii vor fi o sursă extraordinară de oxigen în sezonul cald și vor înfrumuseța cu siguranță aspectul oricărei locuințe.

 

Dacă preferi, totuși, să îți montezi un aer condiționat pentru a face față zilelor toride din vară. meșterii ajusto.ro te pot ajuta!