Cum alegi plasa de țânțari potrivită

11 iunie, 2021

Anotimpul cald aduce pe lângă zilele însorite și nevoia de a ține ferestrele deschise pentru a beneficia de aer curat, iar pe timpul nopții de un somn liniștit și odihnitor. Natura renaște și așa apar tot felul de insecte, țânțari, muște, gâze. Și în aceste condiții avem nevoie de o plasă de țânțari pentru ferestre și uși. Și din fericire în ziua de azi chiar avem de unde alege.

Piața este plină de diverse variante, care mai de care mai eficiente, mai elegante, mai mult sau mai puțin costisitoare. Avem plase anti insecte clasice pe balamale, plase fixe, plasă țânțari rulou și tip plisse, plasă țânțari magnet, dar și plasă țânțari ușă.

Tipuri de plase anti-insecte

  • Plasa de țânțari cu balamale. Cel mai răspândit și întâlnit model pentru plasa de țânțari este cel cu balamale. Rama de aluminiu sau pvc are montate 2 balamale pentru a deschide plasa spre exterior și un închizător sau clips din plastic sau magnetic, pentru a ține plasa închisă. Avantajele principale al acestui tip de plasă sunt costul redus, montare plasă țânțari și întreținere ușoară, demontare și înlocuirea oricărui element foarte ușor, durată de viață foarte mare. Soarele este un inamic pentru multe lucruri, iar accesoriile se pot degrada în timp. Puteți achiziționa separat aceste accesorii, la un preț mic și se înlocuiesc foarte ușor pe vechile găuri.
plase de tantari
  • Plasa de țânțari fixă. La fel ca cea cu balamale, plasa de țânțari fixă este formată tot din ramă de aluminiu sau pvc, cu colțari din plastic plasa din fibră de sticlă și garnitură. Nu au balamale și închizători deoarece scopul lor este să rămână fixă, ele fiind utilizate pentru zone unde accesul este foarte greoi, în poduri, beciuri, hale industriale și în alte locuri unde de obicei ferestrele sau alte găuri rămân deschise tot timpul. Montajul lor se poate face cu câte un șurub în fiecare colț. Avantajele acestui tip de plasă de țânțari sunt cost redus, întreținere ușoară, demontare și înlocuirea oricărui element foarte ușor, durată de viată foarte lungă.
  • Plasa de țânțari tip rulou. O plasă țânțari rulou este o variantă foarte frecventă printre plasele de protecție, ea venind cu un design mai special față de plasele clasice. Pot fi montate pe orice tip de tâmplărie fie de pvc, aluminiu sau lemn. Acest tip de plasă este ideală in locurile unde nu este spațiu în exterior sau există diverse obiecte ce încurcă deschiderea, gen grilaje. O plasă țânțari rulou se strange în caseta montată pe exteriorul ferestrei sau al ușii cu ajutorul unui arc. Coborârea și ridicarea plasei se face cu ajutorul mânerelor sau a șnurului. O plasă țânțari rulou conține profile de ghidaj din aluminiu și un profil special din aluminiu ce se prinde în partea de jos pentru a ține plasa închisă. Opțional se poate adăuga și frâna gravitațională ce ajuta la scăpările accidentale ale plasei. Frâna va face ca plasa să roluiască mult mai încet. Avantajele acestui tip de plasă sunt montare plasă țânțari și întreținere ușoară, demontare ușoară; durată de viată foarte mare, pot rămâne și în timpul iernii montate deoarece plasa se strange în caseta și este protejată.
plasa de tantari
  • Plasa țânțari tip plisse. Acest tip de plasă este o variantă premium, începând să aibă o căutare din ce în ce mai mare datorită caracteristicilor deosebite. Plasa tip plisse oferă câteva avantaje majore fata de celelalte tipuri de plase, poate fi proiectată pentru uși sau ferestre de mari dimensiuni, poate fi montată pe un singur canat sau cu 2 canate, dispune de acționare stanga-dreapta sau sus-jos, sistem special de rulare ce face acționarea să fie foarte ușoară și oferă posibilitatea de oprire în orice poziție, un design simplu și elegant, instalare și întreținere ușoara, demontarea se face rapid și ușor, poate fi păstrată și pe timpul iernii deoarece se strange într-o parte în profil. Deoarece este o plasă din categoria premium, costul ei este mai mare.
  • Plasa țânțari glisantă sau culisantă. Acest tip de plasă se încadrează tot în gama de produse premium poate fi acționată de la stânga la dreapta sau invers, poate fi folosită pe balcoane normale sau din sticla, la uși glisante din pvc sau aluminiu, pe terase sau poate închide zone din foișor, terase unde se dorește doar protecție împotriva insectelor. Plasa tip culisantă este compusă dintr-un toc din aluminiu extrudat, vopsit în câmp electrostatic cu o gama variata de culori și partea mobilă sau cerceveaua ce conține un ghidaj special conceput cu role de glisare din teflon sau silicon care permit reglarea ușoară a unghiului. Profilele din aluminiu au un design modern si minimalist, vin cu un strat foarte rezistent la intemperii și abraziune, iar îmbinările sunt făcute cu ajutorul unor colțari interiori. Avantajele plasei glisante sunt dimensiunile mari, rezistență mare la rupere, durata de viață foarte mare, perii de etanșare de-a lungul întregului profil, montare plasă țânțari și întreținere ușoară, demontare rapidă și ușoară. Costurile plasei sunt puțin mai mari fiind din clasa premium, iar pentru montajul unei plase cu o singura cercevea, partea mobilă, trebuie un spațiu egal cu dimensiunea cercevelei pentru a putea culisa stânga sau dreapta.
plasa de tantari
  • Plasa de țânțari cu lipici. Acest tip de plase este ușor de montat și accesibil la preț. Se pot monta cu o bandă velcro adezivă tip arici sau diferite benzi dublu adezive. Avantajele sunt prețul mic, ușor de instalat, plasa din fibră de sticlă ignifugată, ușor de intretinut, putând fi montată în interior sau în exteriorul profilului. Marea majoritate a produselor ieftine vin și cu câteva dezavantaje, rezistența scăzută la curenții de aer, deoarece sistemele de prindere nu sunt foarte puternice, durata mica de viață a benzilor adezive, ce pot fi desfăcute ușor de păsări și pisici.
  • Plasa de țânțari magnetică. Acest tip de plasă țânțari magnet este folosit foarte des la uși. Montajul se face cu ajutorul unor benzi adezive lipite pe profilul ușii și pini ce vor prinde plasa. Avantajele acestui tip de plasa sunt prețul mic, ușor de instalat, ușor de întreținut, utilă pentru persoane care au animale de companie deoarece plasa se închide după ele cu ajutorul magneților; demontare ușoară, spațiu mic de depozitare pe timpul iernii. Dezavantajele sunt durata mică de viață a benzilor adezive, fără rezistență la șocuri, nu este 100% etanșă, uneori nu se lipesc toți magneții.
  • Plasa țânțari pentru ușa cu balamale cu arc. Acest tip de plasă este varianta de top în categoria plaselor pentru uși. Plasa este întinsă pe o ramă de dimensiunea ușii, cu un profil mai generos și rezistent, ce se deschide în afară, și se închide cu balamale cu arc, cu reglaj de putere, pentru a menține ușa închisă. Avantajele acestui tip de plasă sunt durata mare de viață, rezistenta sporită la lovituri, intemperii; deschidere foarte ușoară, nu este nevoie sa folosiți mâinile, se poate împinge cu orice parte a corpului, se închide singură, nu este nevoie să căutați să o închideți.