Cum alegi hota de aragaz potrivită pentru bucătăria ta

24 ianuarie, 2020

Pentru confortul și siguranța pe care le aduce, hota de aragaz a devenit indispensabilă în orice bucătărie. Hota de aragaz reprezintă cea mai la îndemână soluție pentru a îndepărta fumul, aburul, grăsimea și mirosul din bucătărie, lasându-te să gătești cu mai multă libertate tot ceea ce îți dorești, ajutând aerul să se păstreze curat, în toată casa.

Dintre toate aparatele electrocasnice ce sunt folosite într-o bucătărie, o hotă de aragaz corect aleasă contribuie probabil cel mai mult la confortul nostru, și asta nu numai în anotimpul cald.

De ce este importantă o hotă în bucătărie

  • Îmbunătățește calitatea aerului din locuință. În timp ce se gătește în bucătărie se generează aburi, fum, grăsime, reziduuri care se depun pe mobilierul de bucătărie, pe pereți și totodată, aceste reziduuri sunt inhalate de persoana care gătește.
  • Îți oferă confort în timpul gătitului. Se poate găti, fără abur, fum și mirosuri.
  • Hota controlează excesul de căldură degajat în timpul gătitului. Datorită ventilației pe care o asigură, hotele reușesc să reducă temperatura din bucătărie în timpul gătitului.
  • Ai libertatea de a găti orice preparat indiferent de miros cu o hotă de bucătărie de bună calitate. Utilizând hota, poți prepara orice mâncare fără grijă că mirosul va persista zile la rând.
  • Te vei bucura de o bucătărie mai curată. Folosind hota de aragaz în timpul gătitului vei împiedica atașarea reziduurilor de suprafețele din bucătărie și vei preveni dezvoltarea bacteriilor și a germenilor.

Tipuri de hotă după principiul de funcționare

Hota de bucătărie filtrantă sau cu recirculare este modelul la care aerul absorbit nu este eliminat din încăpere, el fiind filtrat printr-un rând de filtre de carbon activ, menite să absoarbă gazele şi mirosurile de la gătit, după care aerul astfel curăţat este reintrodus în încăpere.

Acest model se montează simplu și rapid, nefiind nevoie de găurirea peretelui și montarea racordului de legătură cu exteriorul, nu condiționează montarea aragazului într-o anumită poziție, fiind singura soluție practică atunci când nu putem monta o hotă cu evacuare la exterior.

Această hotă bucătărie elimină parțial mirosurile dar nu elimină căldura, elementul filtrant trebuie schimbat la fiecare 2 – 3 luni. Capacitatea de absorbţie este mai mică decât a unei hote cu evacuare de aceeaşi putere, deoarece împingerea aerului prin elementul filtrant presupune un efort în plus.

Hota de bucătărie cu evacuarea aerului este cea mai eficientă în menținerea confortului, fiind alegerea ideală dacă nu există impedimente în calea montării ei. Prezintă o mare capacitate de eliminare a fumului și mirosului din timpul gătitului, evacuând totodată și aerul cald, menținând o temperatură plăcută.

Este necesară existență a unei căi de comunicare cu exteriorul, iar eficiența crește cu cât această cale este mai scurtă și mai directă. Vara poate contribui la răcirea încăperii, mai ales când este folosită la turații mari.

Hota de bucătărie mixtă este o combinație a celor două, putând fi folosite în funcție de nevoile de moment atât ca hotă filtrantă cu reciclare cât și ca hotă cu evacuare prin simpla comutare a unei clape de stabilire a parcursului aerului absorbit.

hota de aragaz

Modele diferite de hote pentru bucătărie 

  • Hota standard este hota clasică, de perete, care se instalează deasupra aragazului sau a plitei, acest tip fiind accesibil și disponibil în diverse stiluri. Are cea mai mare eficienţă în evacuarea aerului viciat, având canalul de evacuare lateral, în spate sau în partea superioară, tip şemineu.
  • Hota telescopică este cel mai des folosibilă în bucătăria ce nu dispune de un spațiu generos, ea are partea frontală extensibilă, putând fi încorporată cu ușurință în mobila de bucătărie.
  • Hota casetă este gândită pentru a fi încorporată în mobilierul de bucătărie, în dulapul suspendat, fiind complet mascată. Unele modele ocupă în întregime corpul respectiv de dulap în timp ce altele ocupă doar un spaţiu limitat în partea de jos plus conducta de evacuare a aerului.
  • Hota de tavan este o versiune a modelului de perete pentru cazul în care aparatul de gătit este montat în insula centrală din bucătărie, nu lângă perete. Acest tip de hotă este complet degajată, lipsind peretele sau alte elemente de mobilier care au rolul pasiv de a restrânge libertatea de mişcare a curenţilor de aer şi deci de a ajuta captarea acestuia.
  • Hota de tavan încastrată poate fi montată numai în bucătării cu tavan fals, fiind încastrată în acesta. Practic hota propriu-zisă se află deasupra nivelului tavanului.
  • Hota piramidă este un model destinat în special bucătăriilor mari, făra legătură cu mobilierul, evacuarea aerului făcându-se pe un coș din care plecă apoi evacuarea în sus sau lateral.
  • Hota model T oferă eficiență ridicată, beneficiind de viteză și putere sporite, fiind ideală dacă obișnuiești să gătești mult și des.
  • Hota model T cu sticlă este modelul ce integrează deasupra extractorului un geam realizat din sticlă securizată.
  • Hota înclinată este pentru bucătăriile cu design modern, remarcându-se prin forma distinctă, având partea frontală realizată din sticlă.
  • Hota Downdraft este cea mai modernă variantă de hotă. Aceasta se instalează în blatul de bucătărie și folosește un sistem pop-out pentru activare și de retractare, după ce spațiul a fost aerisit.
  • Hota inversă este alcătuită dintr-o serie de fante aflate în jurul aparatului de gătit, prin care se absorb fumul şi aburii. Holele inverse sunt cele mai ineficiente, fiind însă şi cele mai puţin invazive din punct de vedere vizual.
hota de bucatarie

Caracteristicile tehnice ale hotelor

  • Dimensiunea

O hotă bucătărie trebuie să aibă dimensiunile cel puțin la fel de mari ca ale aparatului de gătit deasupra căruia a fost amplasat, ideal chiar mai mare cu 10 cm pe fiecare latură.

  • Capacitatea și numărul de viteze

Capacitatea hotelor de bucătărie este exprimată în metri cubi de aer pe oră. Capacitatea minimă necesară este de cel puţin 10 ori volumul bucătăriei, pentru ca într-o oră de gătit să se asigure minimum 10 schimburi de aer. O capacitate mai mare înseamnă o ventilare mai bună a bucătăriei.

Numărul de viteze de funcţionare ale hotei înseamnă capacitate reglabilă în funcţie de nevoi. Este bine să alegem o hotă cu mai multe viteze şi de putere mai mare decât minimul recomandat, iar la utilizare să alegem treapta de viteză potrivită momentului. Majoritatea hotelor de bucătărie au între trei şi şase viteze, dar au apărut şi hote cu viteză variabilă.

  • Nivelul de zgomot

Deoarece se petrece mult timp lângă hotă când gătim nivelul de zgomot este un factor important şi trebuie să se încadreaze între 33 şi 72 db. Cu cât este mai silenţioasă, cu atât este mai confortabilă.

  • Filtrul de grăsime

Sunt filtrele ce reţin particulele de grăsime din aburi, care altfel s-ar condensa pe pereţi. Este important ca hota să dispună de filtre de grăsime şi ca acestea să fie menţinute permanent curate. Ele sunt lavabile, fiind filtre din aluminiu ce trebuie spălate odată pe lună sau filtre de unică folosință ce trebuiesc înlocuite la 1 – 3 luni.

  • Filtrare ionică

Numit şi E.ion, această tehnologie de ionizarea negativă a aerului creşte eficienţa hotei în eliminarea mirosurilor şi a fumului, neutralizează majoritatea microbilor, virusurilor şi majorității alergenilor din aer.

  • Numărul de motoare

Hotele de bucătărie au unul şi două motoare. Mai mult nu este todeauna mai bun, la aceeaşi capacitate o hotă cu două motoare va fi mai zgomotoasă decât hota cu un singur motor mai puternic.

  • Termostat

Unele modele de hota de aragaz sunt dotate cu un termostat care porneşte ventilatorul când sesizează o creştere a temperaturii de dedesubt. Este preferabil să evităm modelele cu termostat, fiind o funcție nefolositoare.

  • Temporizator

Funcţia de temporizare sau oprire întârziată poate fi destul de utilă, aceasta permiţând funcţionarea după ce s-a terminat gătitul, pentru reîmprospătarea aerului din bucătărie.

  • Iluminare

Majoritatea hotelor sunt dotate cu un sistem de iluminare al spaţiului de gătit. Cu cât sursele de lumină sunt mai multe şi mai bine distribuite, cu atât iluminarea oferită va fi mai bună şi mai uniformă.

Hota de bucătărie va funcționa corect și va avea o viață mai lungă dacă este instalată corect. ajusto.ro te ajută cu serviciu autorizat pentru instalare electrocasnice pentru ca aparatele tale din bucătărie să funcționeze în parametrii normali și în siguranță!

preloader