Cum alegi covorul pentru fiecare cameră din casă

17 decembrie, 2020

Covorul este o țesătură groasă de lână, bumbac, cânepă, mătase sau combinații ale acestora, cu desene multicolore, destinat pentru decorarea, cât și termoizolarea încăperilor. Herodot menționează covoarele în cartea sa Istorii, scrisă în secolul al IV-lea î.Hr. unde, istoricul vorbește despre „carpetele frumos țesute în culori strălucitoare” de către locuitorii din Caucaz. Covorul s-a răspândit în Europa și apoi în întreaga lume, diversificându-se în sute de materiale, modele și culori specifice, devenind mai mult decât un obiect decorativ, pentru că poate schimba aspectul întregii încăperi. Un aranjament complet implică un decor deopotrivă funcțional și confortabil, echilibrat cromatic și personalizat cu atenție în raport cu stilul și nevoile celui ce a amenajat spațiul.

Care este rolul covorului?

Covoarele sunt folosite dintr-o mulțime de motive, de la protejarea picioarelor de răcoarea podelei sau a gresiei, la oferirea unui plus de confort atunci când stai jos pe podea sau pentru simplul rol decorativ, oferind un strop de culoare și/ sau personalitate camerei în care te află. În cazul dormitoarelor și al livingului, covorul are și rolul de a amortiza zgomotele, covorul reduce șansele de alunecare și scade nivelul presiunii puse asupra articulațiilor, avantaje de care se bucură în special copiii și bătrânii. De asemenea, pentru sănătatea familiei, covorul reține particulele de praf, care altfel ar ajunge în plămâni.

tipuri de covoare

Tipuri de covoare funcție de design

Varietatea tipurilor de covoare este atât de mare încât nu poate exista persoană care să nu găsească un covor pe placul său:

  • Covorul uni este simplu prin cromatică, indiferent de mărime, nu are nici un fel de element distinctiv pe suprafața sa, din punctul de vedere al designului.
  • Covorul shaggy este un covor cu fir lung, care este mereu la modă din ’70 încoace, prin faptul că se poate asorta cu o serie foarte variată de decoruri, atât clasice, cât și contemporane, fiind un element de coeziune între celelalte piese decorative ale încăperii în care este așezat.
  • Covorul oriental este un covor ce nu se poate demoda prea curând, chiar niciodată. Să fie ales cum trebuie trebuie dată atenție țesăturii, preferabil din lână, modelului dar și paletei de culori.+
  • Covorul nordic este creat în anii ’50 ai secolului trecut de designerii suedezi și este extrem de iubit în continuare pe tot mapamondul. Ceea ce face acest covor să fie diferit este imprimeul tradițional stilizat și geometrice, permanent reinterpretat, țesătura de cele mai multe ori naturală și combinațiile inedite de culori.

Tipuri de covoare în funcție de tipul de fire, de textura lor

  • Covorul cu fire scurte este covorul clasic, cu fire tunse scurt, la foarte mică distanță de bază, și a cărui textură finală este uniformă, calitatea fiind dată de numărul de fire aflate pe o anumită suprafață. O curățare covoare la un astfel de model este ușor și rapid de realizat. Rezistă de asemenea bine în timp și poate fi folosit și de persoanele cu tendință alergica, având firele foarte scurte poate fi aspirat fără probleme, ceea ce înseamnă că praful e ținut la distanta de cei ai casei.
  • Covorul cu fire înnodate este cel caracterizat de sute de mici protuberanțe aflate pe întreaga suprafață. Acest covor se întreține ușor și este potrivit camerelor cu tentă rustică sau colonială.
  • Covorul cu fire în relief are un aspect stufos, cu fir lung, se caracterizează prin tunderea firului la diferite înălțimi pentru a contura desenul. Este nevoie de mai multă atenție la întreținere și curățare.
  • Covorul cu fir împletit este realizat din fire împletite de diferite tipuri, de diferite dimensiuni, din care sunt formate componentele ce sunt unite în final pentru a alcătui covorul. Trebuie curățat cu grijă.
tipuri de covoare

Cum alegi covorul pentru fiecare cameră din casă

Cum alegi covorul pentru holul de intrare?

Holul de intrare este poate cea mai „umblată” încăpere a locuinței și de aceea pentru acest spațiu este recomandat să primeze utilitatea în fața designului. Pentru că acest covor se murdărește cel mai repede, pe holul de la intrare se va alege un covor din material rezistent și ușor de curățat, cu o durată lungă de viață, care să se asorteze cu mobila și culoarea pereților. Nu uita să pui un mic covoraș chiar la intrare. Astfel vei prelungi durata de viață a covorului de pe hol și vei acorda mult mai puțin timp curățeniei.

Cum alegi covorul pentru living?

Livingul este încăperea în care familia petrece cel mai mult timp împreună, unde se primesc oaspeții, unde se desfășoară majoritatea momentelor plăcute, deci livingul trebuie să fie amenajat astfel încât să aibă un aer primitor, cald, elegant și de bun gust în același timp. Și în living traficul este destul de important dar chiar și dacă aici ai nevoie de un covor rezistent, designul acestuia primează. Dacă organizezi regulat petreceri sau ai copii mici, vei alege un covor rezistent care nu reține murdăria.

tipuri de covoare

Cum alegi covorul pentru dormitor?

Dormitorul este una dintre cele mai importante încăperi dintr-o casă. De aceea, este important să alegi covorul din această cameră în funcție de stilul tău de viață. Dacă ai copii mici și animale de companie, va trebui să stai departe de covoarele albe din lână. Dacă ai pisică sau știi că vor ajunge pe covor pete de suc, alege un covor din polipropilenă, rezistent în timp, care își păstrează, cu puțin ajutor, culorile vii. Dacă ai un dormitor mai liniștit, alege fără griji un covor cu model buclat, este moale și ușor de curățat. Alege un covor suficient de mare cât să acopere toate zonele din cameră prin care treci atunci când te trezești din somn dimineața, pentru a nu călca pe podeaua rece.

Cum alegi covorul pentru camera copilului?

Covorul în camera copilului trebuie să contribuie la crearea unei oaze de confort și bună dispoziție, în care să se pășească ca pe puf. Covorul va fi din fibre naturale cu fir lung, în nuanțe pastel, evitându-se albul și culorile foarte deschise care se pot murdări mai ușor. Designul trebuie să fie cât mai atractiv.

tipuri de covoare

Cum alegi covorul pentru bucătărie?

Și în bucătărie covorul depinde de stilul de viață. Dacă gătești mult, e musai să alegi un covor rezistent, ușor de curățat, un model din nylon în culori care să se asorteze cu mobila de bucătărie este ideal. Dacă vrei ca mobila să fie piesa centrală, alege un covor simplu, în culori tomnatice. Dacă, din contră, vrei ca atenția să cadă asupra covorului, alege un model colorat, în relief, din nylon, cu nuanțele de portocaliu, care sunt preferate în bucătărie. Pe de altă parte, dacă ai un model de gresie alunecoasă, trebuie să alegi un covor special neaderent.

Cum alegi covorul pentru baie?

Covorașele pentru baie sunt piese indispensabile când vine vorba despre confortul unei băi prelungite, înconjurată de aromele preferate, mergând după principiul cu cât mai pufos, cu atât mai bine. Fiind de mici dimensiuni, covorașele de baie sunt ușor de curățat la mașina de spălat, astfel că sunt recomandate covorașele lavabile, din materiale plăcute la atingere, dar cu un grad mare de absorbție a umezelii și care, în același timp, să se usuce cât mai rapid.

Așadar, dacă ai terminat cu amenajarea casei și au rămas de cumpărat decorațiunile, ai grijă să alegi corect tipul de covor pentru fiecare cameră în funcție de stilul de design interior și locul unde va fi plasat.